Komisija izmeklēs dopinga izmantošanu Krievijas sportā

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Bijušais Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) priekšsēdētājs Diks Paunds vadīs komisiju, kas veiks izmeklēšanu pēc apgalvojumiem par sistemātisku dopinga izmantošanu Krievijas sportā.

Otrdien WADA paziņoja, ka Paunds vadīs neatkarīgu trīs cilvēku komisiju, kura izmeklēs «nopietnus» apvainojumus plašā dopinga izmantošanā, korupcijā un piesegšanā Krievijā par ko vēstīja vācu televīzijas kanāls ARD.

Izmeklēšanu paredzēts sākt janvārī.

Komisija centīsies noskaidrot iespējamos Pasaules antidopinga noteikumu pārkāpumus gan no sportistu, gan treneru, ārstu, fizioterapeitu un WADA akreditēto laboratoriju puses, kas varētu būt iemesls sankcijām pret atsevišķām personām vai organizācijām.

WADA paziņoja, ka tā izskatīs gan jau pārraidītos vācu TV kanāla pierādījumus, gan «citu informāciju», kura būs nokļuvusi aģentūras rīcībā.

«Tiklīdz izmeklēšana būs noslēgta un tās gaitā tiks atklāti pārkāpumi, WADA garantē, ka atsevišķas personas vai organizācijas, kuras būs saistītas ar pārkāpumiem, tiks sodītas saskaņā ar Pasaules antidopinga likumu,» paziņojis WADA prezidents Kreigs Rīdijs.

WADA komisijas izveidošanu jau apsveikusi Staprtautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF), kuras izveidota neatkarīga ētikas komisija jau izmeklē izskanējušos apvainojumus.

Vācijā veidotajā dokumentālajā filmā Londonas olimpisko spēļu čempione 800 metru skrējienā Marija Savinova atzīstas aizliegtā steroīda oksandrolona izmantošanā. Trīskārtējā Čikāgas maratona uzvarētāja Lilija Šobuhova atzīst, ka samaksājusi 450 000 eiro, lai izvairītos no diskvalifikācijas, lai varētu piedalīties 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs. Šobuhova tomēr saņēma diskvalifikāciju par dopinga izmantošanu un daļa samaksātās naudas viņai tika atgriezta.

ARD apgalvoja, ka IAAF no 2006. līdz 2009. gadam nav pārbaudījusi 150 aizdomīgus asins paraugus.

IAAF viceprezidents Sebastjans Ko svētdien izteicās, ka šie dopinga apvainojumi iedragā sporta tēlu tāpat, kā savulaik notikumi ar Benu Džonsonu un Merionu Džonsu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu