Kārtējā Krievijas sporta zvaigzne pieķerta meldonija lietošanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Četrkārtējā pasaules čempione peldēšanā Jūlija Jefimova kļuvusi par kārtējo Krievijas sporta zvaigzni, kura pieķerta aizliegtās vielas meldonija lietošanā.

Meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta «Mildronāts» aktīvā viela, aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts 1.janvārī. Kopš tā laika pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai.

Jefimovai analīzes, kurā atklāta aizliegtā viela, ņemtas ārpus sacensību laika. Peldētājai tagad draud mūža diskvalifikācija, jo dopinga lietošanā viņa tiek pieķerta otro reizi karjerā. Pirmā bija 2013.gada nogalē, kad Jefimovas organismā tika konstatēti anaboliskie steroīdi, taču toreiz, ņemot vērā vainu mīkstinošus apstākļus, viņai nācās izciest vien 16 mēnešu diskvalifikāciju.

Krievijā Jefimova, kura 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu 200 metru brasā, tika uzskatīta par vienu no lielākajām valsts cerībām cīņā par Riodežaneiro olimpisko spēļu medaļām peldēšanas sacensībās.

Talantīgā 23 gadus vecā sportiste pirmo pasaules čempiones titulu izcīnīja 2009.gadā 50 metru brasa distancē, šo panākumu atkārtojot arī 2013.gadā, kad triumfēja arī četras reizes garākā distancē. Savukārt pērn Jefimova pasaules čempionātā Kazaņā uzvarēja 100 metru brasa peldējumā. Viņai ir arī četras pasaules čempionātu sudraba medaļas un trīs bronzas godalgas, kā arī sešas reizes Jefimova kļuvusi par Eiropas čempioni.

Kopš 2011.gada viņa dzīvo un trenējas ASV, kur viņas treneris ir Deivids Salo. Vienā grupā ar Jefimovu trenējas vēl trīs augsta līmeņa Krievijas izlases peldētāji.

Tāpat par meldonija lietošanu tiek turēta aizdomās Ukrainas skrējēja Natālija Lupu, kura līdz ar to nestartēs šīs nedēļas nogalē Portlendā (ASV) gaidāmajā pasaules čempionātā vieglatlētikā telpās, kur viņai bija paredzēts starts 800 metru distancē. Lupu ir 2013.gada Eiropas čempione telpās.

Kopš gadumijas, kad meldonijs tika iekļauts aizliegto vielu sarakstā, tā lietošanā jau pieķerti vairāk nekā 100 sportisti. Pagaidām šī dopinga krīze visvairāk skārusi Krieviju. Tenisa zvaigzne Šarapova pati paziņoja, ka viņai bijusi pozitīva dopinga prove, neslēpjot, ka «Mildronātu» un līdz ar to meldoniju lietojusi desmit gadus. Tāpat viela konstatēta arī olimpiskajiem čempioniem Semjonam Jeļistratovam (šorttrekā) un Jekaterinai Bobrovai (daiļslidošanā), ātrslidotājam Pāvelam Kuližņikovam un citiem.

«Mildronāta» izstrādātājs Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš ir neizpratnē par meldonija aizliegšanu sportistiem. Viņš iepriekš norādījis, ka sportistiem jāļauj rūpēties par savu veselību. Kalviņš plāno rakstīt vēstuli WADA, tajā skaidrojot vielas ietekmi uz cilvēka organismu un to, ka tai nav dopinga vielām raksturīgās iedarbības.

Savukārt bijusī Latvijas Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska, kura patlaban strādā Eiropas Padomes Sporta nodaļā, iepriekš stāstīja, ka «Mildronāts» aizliegto vielu sarakstā iekļauts, jo tā lietošana pārmērīgi lielās devās ir kaitīga veselībai. Viņa ir pārliecināta, ka sportistiem vajadzētu ļaut lietot «Mildronātu», ja tam ir medicīniski iemesli un preparātu izrakstījis ārsts. Tādējādi varētu kontrolēt vielas lietošanu, jo sportistiem vajadzētu legālu pamatojumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu