Kopš gada sākuma 27 Krievijas sportisti pieķerti meldonija lietošanā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Baiba Aprāne / LETA

Kopš šī gada sākuma kopumā 27 Krievijas sportisti pieķerti meldonija lietošanā, piektdien pavēstījis šīs valsts sporta ministrs Vitālijs Mutko.

«Meldonija lietošanā no 1.janvāra pieķert 27 Krievijas sportisti, bet kopumā visā pasaulē šādu gadījumu skaits ir aptuveni 127,» izteicās Mutko.

Krievijas sporta ministrs piektdien arī norādīja, ka pilnvērtīga dopinga kontrole šajā valstī varētu tikt atjaunota līdz gada beigām. Šobrīd Krievijas Antidopinga aģentūrai (RUSADA) ir piespriesta pagaidu diskvalifikācija.

Meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta «Mildronāts» aktīvā viela, aizliegtajā sarakstā tika iekļauts 1.janvārī. Kopš tā laika pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai, četrkārtējai pasaules čempionei peldēšanā Jūlijai Jefimovai, olimpiskajiem čempioniem Semjonam Jeļistratovam (šorttrekā) un Jekaterinai Bobrovai (daiļslidošanā), ātrslidotājam Pāvelam Kuližņikovam un citiem krievu sportistiem.

Kopš pagājušā gada beigām sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ ir diskvalificēta Krievijas Vieglatlētikas federācija, tāpēc šīs valsts sportisti nevar piedalīties starptautiskās sacensībās. Starptautiskā Vieglatlētikas savienība (IAAF) tikai maijā lems, vai atcelt diskvalifikāciju un ļaut Krievijas vieglatlētiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Savukārt vēl otrdien Krievijas olimpiskā cīņas komanda paziņoja, ka dopinga pārkāpumu dēļ «desmitiem» cīkstoņu varētu nākties izlaist Riodežaneiro olimpiskās spēles.

Tāpat trešdien angļu laikraksts «The Times» vēstīja, ka pēc veiktās izmeklēšanas secināts, ka dopings jau gadiem sistemātiski tiek lietots arī Krievijas peldēšanā.

Kā ziņots, «Mildronāta» izstrādātājs Latvijas Organiskās sintēzes institūta vadītājs Ivars Kalviņš ir neizpratnē par meldonija aizliegšanu sportistiem. Viņš iepriekš norādījis, ka sportistiem jāļauj rūpēties par savu veselību. Kalviņš plāno rakstīt vēstuli WADA, tajā skaidrojot vielas ietekmi uz cilvēka organismu un to, ka tai nav dopinga vielām raksturīgās iedarbības.

Savukārt bijusī Latvijas Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītāja Liene Kozlovska, kura patlaban strādā Eiropas Padomes Sporta nodaļā, aģentūrai LETA iepriekš stāstīja, ka «Mildronāts» aizliegto vielu sarakstā iekļauts, jo tā lietošana pārmērīgi lielās devās ir kaitīga veselībai. Viņa ir pārliecināta, ka sportistiem vajadzētu ļaut lietot «Mildronātu», ja tam ir medicīniski iemesli un preparātu izrakstījis ārsts. Tādējādi varētu kontrolēt vielas lietošanu, jo sportistiem vajadzētu legālu pamatojumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu