«Stirnu buka» otrajā posmā triumfē Jesko un Puķīte

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mareks Gaļinovskis

Sestdien, 21. maijā, Gaujas Nacionālajā parkā ainaviskajā taku skriešanas seriāla Stirnu buks 2016 sezonas 2. posmā visgarākajā Lūša distancē uzvaru svinēja Andrejs Jesko un Irita Puķīte.

Siguldā bija pulcējušies 1974 taku skrējēji no 12 dažādām pasaules valstīm, tai skaitā Kostarikas, Portugāles, ASV un citām. Siguldas pusē taku skrējējus priecēja silti laika apstākļi un atklāta saule, uz kuras fona sportistiem bija jāiztur sezonas kalnainākais izaicinājums. Dalībnieki sacentās piecās distancēs: Susurs – 0,6 - 1 km distance bērniem, Vāvere – 5 km distance iesācējiem, Zaķis – 13 km, Stirnu buks – 23 km, Lūsis 32 km, kā arī 300 metrus garajā Kalnu karaļa sprinta etapā, kas bija jāveic distances gaitā.

LŪSIS – 32 km

Ap 200 sacensību dalībnieku devās garākajā 32 km Lūša distancē, kurā pārliecinošu uzvaru svinēja Andrejs Jesko (02:13:06) no Rēzeknes. Par spīti tam, ka Andrejs aiz Gūtmaņa alas nomaldījās no distances un zaudēja četras minūtes, viņš finišā par pusotru minūti apsteidza siguldieti Uldi Kļaviņu. Piekāpjoties līderim nepilnas divas minūtes, 3. vietu izcīnīja Gints Lūsis, kurš uzvarēja Kalnu karaļa sprinta etapā. Nedaudz negaidīti, taču veiksmīgi sabalansējot ātrumu gan distancē, gan sprinta etapā, talsenieks Lūsis izvirzījies vadībā sezonas kopvērtējumā!

Dāmu konkurencē Lūša distancē ūdeni sakūla Stirnu buka debitante Irita Puķīte no Saulkrastiem (2:38:05), kura triumfēja trasē ar vairāk nekā 7 (!) minūšu pārsvaru. Iritai stāvie un ainaviskie kalni ir pazīstami labāk nekā jebkuram citam – viņa ir arī vairākkārtēja Siguldas kalnu maratona čempione. Spītējot klepum un cīnoties ar nepieredzētiem krampjiem, 2. vietu finišā izrāva ventspilniece Laura Čakle, kura pirmo reizi uzvarēja Kalnu karalienes sprinta etapā, nostiprinoties sezonas kopvērtējuma vadībā. Uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa Kristīne Kuzņecova, distances beigu daļā piekāpjoties Čaklei par pusminūti.

STIRNU BUKS – 23 km

Stirnu buka distancē devās jau krietni vairāk dalībnieku – nepilni 400. 23 km garajā Stirnu buka distancē labākais bija gludo distanču speciālists Dmitrijs Serjogins (1:34:38) no Rīgas, kurš par nepilnām trim minūtēm apsteidza Anatoliju Macuku, bet 3. vietu izcīnīja Andris Ronimoiss, piekāpjoties Macukam divas minūtes. Zīmīgi, ka tikai Serjogins, Macuks un Ronimoiss distanci veica ātrāk par 1h 40 min, ievērojami apsteidzot pārējos trases dalībniekus, tostarp 4. vietas ieguvēju Jakubu Halamu no Čehijas.

Dāmu konkurencē Stirnu buka distancē uzvarēja jūrmalniece Zanda Ulanova (2:00:10), vairāk nekā par 6 minūtēm apsteidzot Gunu Meistari, bet mājiniece Laura Lapiņa no goda pjedestāla otrā pakāpiena palika 36 sekunžu attālumā.

ZAĶIS – 13 km

Jau ierasti viskuplāk pārstāvētajā 13 km garajā Zaķa distancē starp vairāk nekā 700 dalībniekiem uzvaru svinēja Jānis Gailis (54:11), kurš tieši par minūti apsteidza tuvāko sekotāju. Sīvāka cīņa izvērtās par goda pjedestāla otro pakāpienu – 2. vietas ieguvējs Kristaps Broks tikai par 19 sekundēm apdzina Matīsu Slikšjāni, kuram 3. vieta.

Dāmu konkurencē Zaķa distancē pārliecinošu uzvaru svinēja Aija Skrastiņa (1:00:10). 2. vietu izcīnīja Ināra Lūse, kura uzvarētājai zaudēja vairāk nekā piecas minūtes, taču savu tuvāko sekotāju, 3. vietas laureāti Zani Ermansoni, apsteidza par minūti un vienu sekundi.

KOMENTĀRI

Andrejs Jesko, Lūša distances uzvarētājs: «Pirms šā posma aizvadīju smagu treniņnometni, jo gatavojos savam pirmajam ultramaratonam. Prieks, ka uzvarēju, bet pārdzīvoju par distancē pieļauto kļūdu, kuras dēļ zaudēju 4 minūtes. Līdz sprinta etapam skrēju kopā ar «stirnu bukiem» Dmitriju Serjoginu un Anatoliju Macuku. Sprinta etapā kalnā es centos, mēģināju, taču esmu trenēts skriet pa līdzenumu, tādēļ, skrienot kalnā, nebiju konkurētspējīgs, jo neesmu fizioloģiski tā sagatavojies. Nagļos, kur dzīvoju, nav pauguru! Pēc sprinta etapa nedaudz atpūtos, viņi aizskrēja. Vēlāk, kad nomaldījos, nācās līderus no jauna apdzīt. Distances pēdējos 10 km pa «Lūšu loku» sāka zust sacensību sajūta – daudzus kilometrus skrēju viens pats un neviena man pat tuvumā nebija.»

Laura Čakle, kopvērtējuma līdere dāmām, 2. vieta Lūša distancē: «Divas nedēļas cīnos ar iesnām un klepu – sen, sen nebija tik smagi skrējies, trasē cīnījos ar krampjiem. Trases sākums bija grūts, bet sprinta etaps – graujošs. 8. km sāka līt auksti sviedri – jutu, ka nav veselības. Likās, ka serpentīnos vieglāk būtu uzskriet augšā, nekā skriet lejā – tas bija ļoti izaicinoši, jo, skrienot lejā, nedrīkst bremzēt – tas patērē vēl vairāk spēka. Esmu ļoti priecīga, ka divus kilometrus pirms finiša izdevās apsteigt Kristīni Kuzņecovu un pakāpties uz 2. vietu. Pusminūtes pārsvars uz tādu distanci – tas nav daudz.»

Nākamais posms uzreiz pēc Jāņiem, 25. jūnijā Ventas ielejā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu