WADA pagarinājusi periodu piesardzīgai attieksmei pret meldoniju līdz 30.septembrim

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) līdz 30.septembrim pagarinājusi periodu, kura laikā aizliegtās vielas meldonija lietošanā pieķertie sportisti varēs izvairīties no diskvalifikācijas.

Pēc jaunajiem WADA ieteikumiem, sportisti, kuriem laika posmā no 1.marta līdz 30.septembrim organismā tiks konstatēts zems meldonija līmenis, var nesaņemt sodu. Iepriekš WADA jau bija lēmusi par šādu periodu no 1.janvāra līdz 29.februārim.

Aģentūra turpina veikt pētījumus, kas parādījuši, ka viela sportistu organismā uzturas daudz ilgāk, nekā līdz šim domāts.

Meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta «Mildronāts» aktīvā viela, aizliegto vielu sarakstā tika iekļauts 1.janvārī. Kopš tā laika pārbaudēs vielas klātbūtne konstatēta virknei augstākā līmeņa sportistu, tostarp tenisa superzvaigznei Marijai Šarapovai.

Sākotnēji tika uzskatīts, ka viela organismā saglabājas vien divus mēnešus, bet, kad tika sākti pētījumi un pierādīta ilgāka tā palikšana organismā, daudzi pieķertie sportisti tikuši attaisnoti.

Šarapova jau saņēmusi divu gadu diskvalifikāciju, bet, piemēram, četrkārtējai pasaules čempionei peldēšanā Jūlijai Jefimovai tikusi atcelta pagaidu diskvalifikācija.

Kaut Latvijas farmācijas uzņēmums «Grindeks» cer, ka WADA pilnībā izņems meldoniju no aizliegto vielu saraksta, paredzams, ka no 1.oktobra meldonijs sportistu organismā vairs nedrīkstēs atrasties vispār.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu