SOK prezidents Bahs aicina pārskatīt WADA antidopinga sistēmu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs Riodežaneiro olimpisko spēļu priekšvakarā aicina pārskatīt Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) antidopinga sistēmu.

Pirms trim nedēļām tika publicēts WADA neatkarīgās komisijas ziņojums, kurā norādīts, ka Krievijas valsts iestādes izstrādājušas un organizējušas sistēmu, ar kuras palīdzību tika slēptas krievu sportistu pozitīvās dopinga analīzes 2014.gada Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs un 2013.gada pasaules čempionātā vieglatlētikā, kas notika Maskavā.

SOK izpildkomiteja pēc tam nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tiesa, tas notika ar dažādām atrunām. Kā lēmusi SOK, katrai federācijai būs iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē.

«Pēdējo notikumu attīstība parādījusi, ka mums pilnībā nepieciešams pārskatīt WADA antidopinga sistēmu. Aicinām izveidot vēl stabilāku un uzticamāku sistēmu, kas prasa noteiktu atbildību, lielāku caurskatāmību un neatkarību,» teica Bahs.

Kā uzsver SOK prezidents, pilnīga Krievijas komandas diskvalifikācija būtu nepieņemama.

«Šādas rīcības sekas būtu postošas. Tas nav tas, par ko olimpiskā kustība pastāv,» komentēja Bahs.

Tikmēr WADA atcēlusi ceturtdien paredzēto preses konferenci, par iemeslu minot to, ka tās galvenos tematus - neatkarīgos novērotājus un sportistu informēšanas kampaņas - aizēnotu citi jautājumi.

SOK izpildkomiteja iepriekš nolēma ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, tiesa, tas noticis ar dažādām atrunām. Kā lēmusi SOK, katrai federācijai būs iespēja individuāli izvēlēties, vai ļaut Krievijas sportistiem startēt Riodežaneiro Olimpiādē. Tā aicinājusi starptautiskās federācijas veikt individuālu analīzi par katra sportista antidopinga vēsturi, turklāt vērā ņemt tikai uzticamās laboratorijās pārbaudītas analīzes.

Tāpat sacensībām nedrīkstēs pieteikt sportistu, kurš karjeras laikā kaut reizi bijis diskvalificēts par dopinga lietošanu, «kaut sods jau ir izciests». SOK uzsvēra, ka katram krievu atlētam jāveic dopinga analīzes sadarbībā ar WADA.

Jau iepriekš Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) lēma atstāt spēkā Krievijas vieglatlētu diskvalifikāciju no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Iepriekš atļauju startēt Olimpiādē bija saņēmusi vienīgi 25 gadus vecā tāllēcēja Darja Kļišina - divkārtējā Eiropas čempione telpās jau vairākus gadus dzīvo Floridā, un Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) iepriekš norādīja, ka šī sportiste izpildījusi antidopinga nosacījumus, tāpēc var startēt Riodežaneiro.

Līdzīgu iespēju ir izmantojušas arī citas starptautiskās federācijas, piemēram, Starptautiskā Svarcelšanas federācija (IWF) no olimpisko spēļu dalībnieku pulka izslēdza visu Krievijas komandu - astoņus sportistus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu