«Stirnu buks» pirmoreiz lēks Mākoņkalnā!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien, 24. septembrī «Stirnu buks» pirmoreiz lēks Latgalē! Ainaviskā taku skriešanas seriāla priekšpēdējais, 6. posms, risināsies Mākoņkalnā. Starts un finišs – pašā Rāznas ezera krastā! Spraiga cīņa rit sezonas kopvērtējumā – kurš būs jaunais «Stirnu buka» čempions? Kurš uzvarēs komandu cīņā?

VISAS TAKAS VED UZ MĀKOŅKALNU!

Rāznas nacionālā parka bagātīgā daudzveidība, reljefs un septembra izskaņai Latgalē raksturīgā gaisa temperatūra sola brīnumjauku dienu skriešanai dabā!

Sacensību centrs tiks izvietots Lipuškos – tā ir apdzīvota vieta Rēzeknes novadā, Mākoņkalna pagasta centrā. Ciems atrodas «Latgales jūras» – Rāznas ezera – dienvidu krastā un ietilpst pasakainajā nacionālā parka teritorijā, ko cauraudīs «Stirnu buka» gleznainie taciņu maršruti.

Visas taku skrējiena distances dalībniekus uzvedīs Padebešu kalnā, kā vietējie dēvē Mākoņkalnu, kas atrodas pie Rāznas ezera, paceļoties gandrīz 250 metrus virs jūras līmeņa!

LŪŠIEM UN BUKIEM ĪPAŠS PĀRSTEIGUMS

Īsākās distances būs ierastajā garumā, bet abu izturīgāko skrējienu trašu garumi - nedaudz garāki, nekā ierasts. «Vāveres» skries ~6 km, «Zaķi» ~11 km, savukārt «Stirnu bukus» gaida izaicinājums ~25 km garumā, bet sīkstajiem «Lūšiem» būs jāpieveic ~36 km. Ja reiz tik tālu braukts, kā lai neizbauda elpu aizraujošus dabas skatus!

«Zaķa» distance vedīs gar Akmens taku, bet distanču «Stirnu buks» un «Lūsis» dalībnieki izbaudīs arī Viraudas un Salāju ezeru apkārtni. «Lūšiem» – īpaši sarūpēts pārsteigums, takas pār osu jeb kangaru grēdu Andrupenes mežu masīvā! Osi ir šauras, 5-10 m augstas, 0,1-10 km garas vaļņveida grēdas ar stāvām nogāzēm, kas būtiski paceļas virs apkārtējās teritorijas. Tie ir veidojušies ledus laikmetā: ledāja kušanas ūdeņu zemledāja tuneļos un ledāju kušanas ūdeņu straumēs.

BAUDĪT LATGALIEŠU VIESMĪLĪBU

Rēzeknes novada deputāts un vietējais taku pazinējs Guntis Rasims aicina skrējējus pēc sprinta etapa, kas īsi pirms finiša vedīs Mākoņkalnā, pamest skatu Rāznas ezera virzienā. «Virsotnē vajag dažas sekundes atvilkt elpu un uzņemt kādu selfiju uz dabasskatu vērošanai uzbūvētās platformas, no kuras paveras iespaidīga ainava,» teic Rasims. «Daba šeit ir citādāka nekā pārējā Latvijā. Rāznas ezeru varēs redzēt ne tikai pēc starta un finiša, bet arī distances gaitā skrējēju skatieniem pavērsies viens no Latvijas lielākajiem ezeriem. Trasē nebūs neviena plakana gabala - reljefs nepārtraukti mainās, trase visu laiku vedīs augšā un lejā, taču bez straujiem kāpumiem vai kritumiem,» stāsta Rasims. Viņš pats regulāri piedalās «Stirnu buka» sacensībās un bieži vien brīvdienās atpūšas, veicot līdz pat 70 km garus skrējienus pa Rēzeknes novadu.

20160901_112027_7406.jpg

Rasims iesaka paviesoties Rēzeknes novadā vismaz vienu nakti pirms vai pēc sacensībām. «Izbaudiet latgaliešu viesmīlību - gan ēdienkarti, gan dzērienu karti, ko piedāvā vietējā kultūra! Pie Rāznas ezera ir daudzas viesu mājas un citas tūrisma iespējas, ko izmantot,» norāda Rasims.

KURŠ KURU?

«Stirnu buka» sezonas kopvērtējumā vīriešu konkurencē par pārliecinošu līderi kļuvis talsinieks Gints Lūsis, kurš vienīgais šosezon sasniedzis 6000 punktu robežu. Tabulā ar 6129 punktiem 2. un 3. vietā esošos Didzi Glušņevu un Mārtiņu Auziņu viņš šobrīd apsteidz attiecīgi par 656 un 829 punktiem.

Taču kopvērtējumā tiek ņemti vērā pieci labākie sezonas rezultāti un diez vai kādam izdosies no «troņa» gāzt Lūsi, bet cīņa par pārējiem goda pjedestāla pakāpieniem ir atklāta un sola būtiskus pavērsienus! Favorīti – mājinieks Andrejs Jesko, Uldis Kļaviņš, Dmitrijs Serjogins, Andris Ronimoiss – ir bīstamā attālumā: viņi pagaidām ir veikuši tikai četrus posmus un tabulas galvgalī atlikušajās divās sacensībās Rāznā un Valmierā var sarūpēt kardinālas izmaiņas.

Dāmu konkurencē sezonas gaitā iezīmējies līderu trio – Laura Čakle, Kristīne Kuzņecova un Irina Štūla-Pankoka. Šeit būs grūti kādam «no malas» iejaukties cīņā par galvenajām balvām, jo favorītes piedalījušās visos posmos un pjedestāla pakāpienus lielākoties minušas savā starpā.

Ventspilniecei vienīgajai izdevies pārsniegt 6000 punktu robežu, turklāt to izdevies paveikt ar uzviju – 6253 punkti! Tāpat Čakles iekrātais pārsvars pār abām tuvākajām sekotājām (attiecīgi 329 un 437 punkti) liek domāt, ka arī dāmu konkurencē «Stirnu bukam» varētu būt jauna čempione.

KOMANDU KOPVĒRTĒJUMS

Savukārt komandu kopvērtējumā vadošais kvartets – «SiS Latvija». «Talsu pakalnu sporta klubs / prof.lv», «VSK Noskrien Rieksti», «Moller Auto Ventspils / SiS» – tabulas spicē izvietojies ārkārtīgi blīvi. Līderiem «SiS Latvija» ir 24 706 punkti un viņiem uz papēžiem min talsinieki, kuriem ir tikai par 585 punktiem mazāk. Nedaudz tālāk, 3. un 4. pozīcijā, ir «VSK Noskrien Rieksti» un «Moller Auto Ventspils / SiS» ar teju vienādu punktu skaitu – 23 474 pret 23 452! Cīņa par godalgām rit mats matā, taču, ņemot vērā, ka viss TOP4 ir tikai 1300 punktu robežās, te var sanākt galvu reibinoši pavērsieni!

Varbūt «PaBaso.lv» un «Siguldes izlase» sasparojas un «izšauj», kuri noslēdz olimpisko sešinieku katrs ar vairāk nekā 21 tūkstoti punktu?

Tiekamies jau pavisam drīz – brīnumainajā Mākoņkalnā!

Sezonas kopvērtējuma rezultātus meklē ŠEIT!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu