Vrubļevskis: WADA komisijas ziņojuma dati ir šokējoši, taču ko tādu jau varēja gaidīt

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgās izmeklēšanas komisijas ziņojumā apkopotie un piektdien publiskotie dati par dopinga sistēmas plašajiem mērogiem Krievijā ir šokējoši, taču tajā pat laikā ko līdzīgu varēja arī gaidīt, jaunumus komentēja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

Piektdien WADA izmeklēšanas komisijas vadītājs Ričards Maklarens preses konferencē Londonā nāca klajā ar ziņojuma otro daļu, kurā norādīts, ka Krievijā dopinga sistēmā bijuši iesaistīti aptuveni 1000 sportisti no 30 sporta veidiem. Tāpat ziņojumā teikts, ka 2014.gada Soču ziemas olimpiskajās spēlēs pozitīvas dopinga analīzes bijušas 12 mājinieku medaļniekiem, tostarp četras zelta medaļas izcīnījušiem atlētiem.

«Dati ir diezgan šokējoši, lai gan kaut ko tādu pēc pirmā ziņojuma jūlijā varēja jau gaidīt. Jau iepriekš bija informācija par Soču olimpisko spēļu dopinga analīžu viltošanu vai maiņu. Tagad ir atklāts, ka 12 medaļnieki no Krievijas ir bijuši pozitīvi un viņiem ir nomainītas dopinga pudelītes. Tas ir ne tikai krimināls noziegums, bet arī spļāviens ģīmī visiem sportistiem, kuri godīgi cīnījās Soču trasēs. Tas ir ļoti nepatīkams un Krievijai godu nedarošs atklājums,» uzskata Vrubļevskis.

Viņš atzina, ka tā dēvētā Maklarena ziņojuma otrajai daļai vajadzēja nākt klajā vēl pirms Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, taču to nebija iespējams tik ātri sagatavot lielā darba apjoma dēļ.

«Šobrīd man grūti komentēt to, kāda būs reakcija. Tad, kad atklāsies sporta veidi un sportisti, kuriem bijušas šādas problēmas, tad sekos arī konkrēti lēmumi. Pirmkārt, no attiecīgo sporta veidu starptautiskajām federācijām par soda veidu piemērošanu. Savukārt attiecībā uz dopinga faktiem olimpiskajās spēlēs, lēmumu pieņem Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK). Ja SOK saņems informāciju no WADA, tad SOK gribot negribot tā būs jāizskata un būs jāpieņem konkrēti lēmumi, kas notiek ar tiem medaļniekiem, kuri tiek vainoti pārkāpumos. Ja SOK uzskatīs, ka pierādījumi ir pietiekami, tad tiks pieņemti attiecīgi lēmumi arī par medaļu atņemšanu, līdz ar to Soču medaļnieku saraksts var mainīties. Kā tas mainīsies, droši vien uzzināsim tuvākajā laikā,» skaidroja LOK prezidents.

Iepriekš starp potenciālajiem dopinga lietotājiem tika minēts arī olimpiskais čempions bobslejā Aleksandrs Zubkovs un Sočos triumfējušais skeletonists Aleksandrs Tretjakovs. Viņu pieķeršanas gadījumā zelta medaļas pienāktos Latvijas bobsleja četrinieku ekipāžai ar pilotu Oskaru Melbārdi priekšgalā un skeletonistam Martinam Dukuram, kuri pirms Sočos izcīnīja sudraba godalgas.

«Protams, mēs vispriecīgākie būtu bijuši, ja kāds no Latvijas sportistiem par čempionu būtu kļuvis 2014.gada februārī Sočos. Ja kāds no mūsu sportistiem, kurš tur ieguva sudraba medaļu, bet tagad pēc attiecīgu lēmumu pieņemšanas tiks atzīts par olimpisko čempionu, mēs tikai priecāsimies un varēsim līksmot, ka taisnība un taisnīgums ir uzvarējis, pie reizes nosodot tos, kuru dēļ šāds netaisnīgums ir pastāvējis. Tomēr šobrīd es negribētu steigties notikumiem pa priekšu,» Vrubļevskis nesteidzās kādam jau piešķirt zelta medaļas.

Viņš arī atkārtoja jau pirms Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm teikto, ka lemjot par sankcijām pret Krievijas sportu un tās sportistiem, ir ļoti rūpīgi jāizvērtē katra sportista vaina, izvairoties no kolektīvas sodīšanas.

«Savas domas neesmu mainījis, jo «tīri» sportisti, kuri nav lietojuši dopingu, var startēt un varēs startēt vienmēr. Pirms Riodežaneiro spēlēm izteicu iebildumus pret kolektīvo sodīšanu, jo ja uz ielas ir viens kabatzaglis, nevar katru pretimnācēju nosaukt par zagli. WADA ziņojumā skaidri ir pateikts, ka Krievijas Olimpiskā komitejas amatpersonas nav bijušas iesaistītas tiešā veidā, līdz ar to nevar pieņemt lēmumu sodīt visu Krieviju. Tiem sportistiem, kuri nav lietojuši dopingu un izcīnījuši medaļas, tās ir jāatstāj, jo viņi tās ieguva godīgā cīņā. Riodežaneiro startēja tie Krievijas sportisti, kuriem nebija problēmu ar dopingu. Viņi izcīnīja medaļas un nevienam par to iebildumu nebija. Arī šobrīd neesmu mainījis savas domas, es neaizstāvu Krieviju, bet aizstāvu principu, ka nedrīkst sodīt kolektīvi, jo tiem, kas ir tīri, tiem jāļauj piedalīties sacensībās,» savu pozīciju skaidroja Vrubļevskis.

WADA komisijas ziņojumā norādīts, ka dopinga analīžu viltošanā bijusi valsts izstrādāta sistēma, kurā līdzdarbojās Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) darbinieki, Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) un Maskavas Antidopinga laboratorija. Par notiekošo lietas kursā bijis arī Krievijas sporta eksministrs, bet tagad valdības viceprezidents Vitālijs Mutko.

Izmeklēšanas komisijas rīcībā ir fakti, ka analīzes mainītas ne tikai Soču olimpiskajās un paraolimpiskajās spēlēs, bet arī 2013.gadā Maskavā notikušajā pasaules čempionātā vieglatlētikā un togad Kazaņā aizvadītajā studentu Universiādē. Piemēram, Soču paraolimpiskajās spēlēs dopinga analīzes samainītas sešiem sportistiem, kuri izcīnīja 21 medaļu.

Jūlija vidū neatkarīgās izmeklēšanas komisijas pirmajā ziņojumā tika atklāts, ka Krievija 2014.gada Soču ziemas olimpisko spēļu, kā arī citu sacensību laikā izmantojusi valsts uzraudzītu dopinga lietošanas sistēmu, pasargājot savus atlētus no pieķeršanas aizliegto vielu lietošanā. Krāpšanās pamatā bija pozitīvu dopinga analīžu nomainīšana pret negatīvām.

Pēc šī ziņojuma WADA aicināja Krievijas sportistus izslēgt no starptautiskām sacensībām, taču Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) to neatbalstīja, ļaujot starptautiskajām federācijām pašām izlemt, vai pielaist Krievijas pārstāvjus sacensībām.

SOK arī ieteica ziemas sporta veidu federācijām sacensības no Krievijas pārcelt uz citām vietām. SOK, piemērojot sankcijas, apņēmās neorganizēt un neatbalstīt Krievijā paredzētās sacensības. Sākotnēji šīs sankcijas tika piemērotas līdz šī gada beigām, bet šonedēļ tās pagarināja uz nenoteiktu laiku.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu