Krievijas amatpersona pirmoreiz atzīst masveida krāpšanos ar dopingu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karikatūra: Toms Ostrovskis; Avots: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) pagaidu vadītāja Anna Anceloviča intervijā «New York Times» atzinusi masveida dopinga problēmu Krievijas sportā - viņa to nosauca par «institucionālu sazvērestību». Krievijas žurnālisti konstatējuši faktu, ka Anceloviča ir pirmā ar Krievijas sportu saistītā amatpersona, kas atzinusi dopinga sistēmas esamību valstī.

Tomēr Anceloviča un citi laikraksta Maskavā intervētie cilvēki noliedz, ka dopinga programmu būtu īstenojušas, piesegušas un atbalstījušas valsts augstākās amatpersonas.

«New York Times» uzsver: Anceloviča atzinusi, ka krāpšanās ar dopinga provēm Krievijā ir eksistējusi daudzus gadus.

Viņu esot šokējuši WADA neatkarīgās komisijas vadītāja Ričarda Maklarena dopinga izmeklēšanas rezultāti.

Arī Krievijas Olimpiskās komitejas neatkarīgās antidopinga komisijas vadītājs Vitālijs Smirnovs neslēpa, ka Krievijas sportā dopinga problēma pastāv. «Manā skatījumā, kā bijušais sporta ministrs varu teikt, ka esam pieļāvuši daudz kļūdu,» viņš sacīja.

«Mums jāizmeklē iemesli, kāpēc jaunie sportisti lieto dopingu un kāpēc viņi piekrīt to lietot,» norādīja Smirnovs, izsakot vēlēšanos virzīties uz priekšu, nevis uzvelt atbildību par iepriekšējiem pārkāpumiem. «Sajūta kopumā Krievijā ir tāda, ka mums nebija citas iespējas.»

Smirnovu Krievijas prezidents Vladimirs Putins norīkojis pārraudzīt valsts sporta reformas.

Viņš atsaucās uz hakeru grupas «Fancy Bear» atklājumiem, ka ļoti daudziem Rietumu sportistiem ir terapeitiskās lietošanas atļauja (TUE), kas ļauj ārstu uzraudzībā lietot aizliegtos medikamentus.

«Krievijai nekad nav bijušas iespējas, kas ir dotas citām valstīm,» paudis Smirnovs.

Decembra sākumā WADA Maklarena vadībā publicēja jaunāko ziņojumu par dopinga lietošanu Krievijā, kurā tika paziņots, ka laika posmā no 2011. līdz 2015. gadam vairāk nekā 1000 Krievijas sportistu 30 sporta veidos piedalījušies valsts izveidotā un atbalstītā dopinga sistēmā.

9.decembrī Krievijas sporta ministrs aģentūrai TASS teica, ka «institucionāla sazvērestība» nav pierādīta.

Maklarena ziņojums sacēlis pamatīgu vētru ziemas sporta veidu sabiedrībā. Latvijas skeletona komanda bija pirmā, kura paziņoja, ka boikotēs februārī Sočos ieplānoto pasaules čempionātu. Pēc tam, kad latviešu iniciatīvu atbalstīja arī citas valstis, Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF) čempionātu pārcēla uz Kēnigzē trasi Vācijā.

Tāpat pašlaik jau Krievija zaudējusi tiesības šoziem uzņemt Pasaules kausa posmus biatlonā, ātrslidošanā un distanču slēpošanā.

Pēc Maklarena ziņojuma publicēšanas un tā sniegtās informācijas analīzes vairāki mediji, tostarp arī Krievijā, ziņoja, ka Sočos pozitīvas analīzes bijušas arī olimpiskajam čempionam skeletonā Aleksandram Tretjakovam un divkārtējam šo spēļu čempionam bobslejā Aleksandram Zubkovam ar stūmējiem. Tāpat aizdomās turamo vidū bija arī olimpiskie vicečempioni kamaniņu sportā stafetē Alberts Demčenko un Tatjana Ivanova.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu