IAAF prezidents: Krievijas dopinga sistēma iegāzusi «tīros» sportistus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas dopinga sistēma ir iegāzusi šīs valsts «tīros» sportistus, uzsver Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) prezidents Sebastjans Ko.

LETA jau vēstīja, ka IAAF atstājusi spēkā aizpērn Krievijas sportistiem piespriesto diskvalifikāciju no sacensībām, kā dēļ šīs valsts sportistiem šogad Londonā būs liegts piedalīties pasaules čempionātā.

Diskvalifikācija netiks atcelta līdz brīdim, kad Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) būs pabeigusi savu reintegrācijas procesu Pasaules Antidopinga aģentūrā (WADA). Paredzams, ka šis process noslēgsies novembrī.

«Mūsu prioritāte ir, lai «tīrie» sportisti varētu atkal piedalīties sacensībās, tomēr mums ir jābūt pārliecinātiem par visiem procesiem,» IAAF Padomes tikšanās laikā teica Ko.

«Krievijas dopinga sistēma ir pamatīgi iegāzusi šīs valsts «tīros» sportistus. Mums jābūt drošiem, ka viņi ir pasargāti no dopinga, un šiem drošības līdzekļiem ir jāpārliecina arī pārējā pasaule, ka Krievijas sportisti ir gatavi atgriezties,» uzsvēra Ko.

Tikmēr Krievijas sporta eksministrs, bet tagad valdības vicepremjers Vitālijs Mutko, kurš allaž aizstāvējis savas valsts trenerus, šoreiz nekautrējās atzīt pārkāpumus.

«Tur bija ļoti daudz pārkāpumi. Daudzi treneri neprot strādāt bez dopinga, un ir īstais brīdis viņiem aiziet,», «R-Sport» citē Mutko.

Spēkā esot piešķirtajai pagaidu diskvalifikācijai, Krievijas sportisti starptautiskās sacensībās var startēt tikai pēc īpašas atļaujas saņemšanas.

IAAF aizpērn Krievijas vieglatlētu sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ piesprieda diskvalifikāciju Krievijas Vieglatlētikas federācijai (VFLA), liedzot šīs valsts sportistiem startēt starptautiskajās sacensībās, tostarp olimpiskajās spēlēs. Kad diskvalifikācija jūnija sākumā tika atstāta spēkā, 68 Krievijas vieglatlēti, vērsās Sporta Arbitrāžas tiesā, taču arī tā noraidīja viņu apelāciju.

Krievijas sportu pēdējā gada laikā satricinājuši neskaitāmi dopinga skandāli. WADA pēc tā dēvētā Ričarda Maklarena ziņojuma, kurā tika norādīts uz valsts atbalstītu dopinga sistēmu, kuras pamatā bija pozitīvu dopinga analīžu nomainīšana pret negatīvām, aicināja atbildīgās organizācijas aizliegt Krievijas sportistiem startēt starptautiskajās sacensībās, tostarp Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) šo aicinājumu neatbalstīja, ļaujot starptautiskajām federācijām pašām izlemt, vai pielaist krievu atlētus startiem. Dažas federācijas, piemēram, vieglatlētikā un svarcelšanā, šo iespēju izmantoja. Tiesa, pretēju lēmumu pieņēma Starptautiskā Paraolimpiskā komiteja, tāpēc Krievijas sportisti nestartēja Riodežaneiro paraolimpiskajās spēlēs.

Tāpat joprojām nedarbojas Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu