Regbisti ar uzvaru pār Zviedriju noslēdz EČ turnīru

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas klasiskā regbija izlase sestdien Valmierā ar 16:9 (13:3) uzvarēja Zviedrijas valstsvienību, ar panākumu noslēdzot jaunizveidotā Eiropas čempionāta (EČ) Ziemeļu zonas pirmās konferences turnīru.

Spēles sākumā neliels pārsvars bija Latvijai, kas ļāva tikt pie diviem soda sitieniem, kurus realizēja Roberts Davidsons, savukārt tuvojoties pārtraukumam, tika izdarīts arī piezemējums, kuru veica Dāvis Pērkons. R.Davidsons iesita arī realizāciju, kas mājiniekiem ļāva panākt 13:0 savā labā. Tiesa, pirms puslaika beigām Zviedrijas izlases līderis Konors Mērfijs no centra realizēja grūtu soda sitienu, samazinot starpību.

Mērfijs izcēlās arī otrā puslaika sākumā, vispirms vienu sodu gan neiesitot, bet pēc tam divus realizējot, 69.minūtē samazinot atstarpi līdz 9:13. Tomēr tuvojoties mača beigām R.Davidsons iesita patālu un grūtu soda sitienu no laukuma malas, panākot 16:9. Cīņas beigās Gundars Grieķis nopelnīja dzelteno kartīti, Latvija palika mazākumā un zviedri izdarīja lielu spiedienu, taču mājinieku aizsardzība bija līmenī, nosargājot uzvaru.

Šajā cīņā pēdējo spēli valstsvienībā aizvadīja pieredzējušais Leno Bramanis, kurš izlases rindās nospēlēja 37 spēles, izdarot deviņus piezemējumus.

Latvija oktobrī grūtā mačā ar rezultātu 31:24 savā laukumā uzvarēja Luksemburgu, bet pēc tam viesos dramatiski ar 6:11 zaudēja Lietuvai. Savukārt pirms divām nedēļām Latvija ar 3:54 smagi viesos kapitulēja spēcīgajai Čehijai. Šis izlasei bija simtais mačs kopš neatkarības atjaunošanas.

Tikmēr Zviedrija ar 14:56 piekāpās Čehijai un ar 19:0 pieveica Luksemburgu. Bez mača ar Latviju zviedriem vēl 6.maijā būs jāspēkojas arī ar Lietuvu.

Sestdien izcīnītā uzvara Latvijai oficiāli garantēja vismaz ceturto vietu grupā, taču tā turnīru var noslēgt arī otrajā pozīcijā, taču tas būs atkarīgs no Lietuvas un Zviedrijas spēles iznākuma.

Ar 14 punktiem trīs spēlēs apakšgrupas līdere ir Čehija, kamēr deviņus punktus iekrājusi Lietuva un Latvija. Zviedrijai ir pieci punkti, savukārt Luksemburga trīs mačos tikusi pie viena punkta.

Pēc viena apļa spēlēm vājākā komanda no piecnieka izkritīs uz Ziemeļu divīzijas otro konferenci. Savukārt labākā komanda papildspēlē tiksies ar Dienvidu divīzijas čempioni, un uzvarētāja pacelsies līmeni augstāk.

Latvijai kopš neatkarības atgūšanas šī bija desmitā spēle ar Zviedriju, izcīnot ceturto panākumu. Iepriekšējo reizi abas vienības tikās 2012.gada maijā, Latvijai izbraukumā piedzīvojot neveiksmi ar 3:33

Eiropas čempionātā ārpus konkurences joprojām ir Sešu nāciju turnīrs, kurā dalībnieku sastāvs nemainās. Līdzšinējā 1A divīzija no šī cikla pārdēvēta par Čempionāta divīziju ar sešām komandām, seko vēl sešas komandas Trofejas divīzijā, bet aiz tās ir Ziemeļu un Dienvidu zonu pirmās konferences, kurās katrā ir pa piecām komandām.

Latvija (šobrīd pasaules rangā 52.vietā) Ziemeļu zonas pirmajā konferencē spēlē ar Čehiju (33.), Lietuvu (45.), Zviedriju (57.) un Luksemburgu (63.).

Turpinājumā 2017./18.gada sezonā komandām jaunajā dalībnieku sastāvā notiks vēl viena apļa spēles.

Aizvadītajā ciklā Zviedrija palika pēdējā, sestā, Eiropas Nāciju kausa 1B divīzijā, Čehija bija otrā 2A divīzijā, kuras uzvarētāja Šveice iekļuva Trofejas divīzijā, Lietuva uzvarēja un Latvija palika otrā 2B divīzijā, bet Luksemburga uzvarēja 2C divīzijā.

2016./17.gada sezonā spēles Trofejas divīzijā, kā arī pirmajā un otrajā konferencē iekļautas arī 2019.gada Pasaules kausa atlasē. Tās pirmajā kārtā (2017.gada pavasarī) sacentīsies otrās konferences Ziemeļu un Dienvidu zonu uzvarētāji, otrajā kārtā (2017.gada vasarā) pirmās kārtas uzvarētāja tiksies ar pirmās konferences uzvarētāju, turpinājumā 2017.gada rudenī otrās kārtas uzvarētāja spēkosies ar trofejas ieguvēju, bet 2018.gada pavasarī trešās kārtas uzvarētāja tiksies ar otrās vietas ieguvēju Čempionāta divīzijā.

Latvijas regbija izlase savu augstāko vietu pasaules rangā sasniedza 2006.gada nogalē, kad bija 37.pozīcijā. Latvijas izlases galvenais treneris Sergejs Lisko komandu pārņēma 2012.gada rudenī, kad tā rangā atradās savā visu laiku zemākajā punktā - 72.vietā.

Latvijas regbija izlases sastāvs mačam pret Zviedriju:

Gatis Purviņš, Vigo Valdavs, Kaspars Briedis, Mārtiņš Rundāns, Reinis Pepa (visi - «Livonija»), Ingus Aivars, Māris Streikišs, Ruslans Kotļevs (visi - LMT/«Eži»), Toms Asejevs, Tomass Džons Davidsons, Roberts Davidsons (visi - «Wharfedale», Anglija), Dāvis Pērkons, Viktors Silvoniks, Emīls Balodis, Elmārs Šefanovskis, Ivars Eglis, Māris Robežnieks, Leno Bramanis, Kārlis Garokalns (visi - «Miesnieki»), Gundars Grieķis, Mārtiņš Bokišs (abi - «North Ribblesdale», Anglija), Andrejs Aleksandrovs («Waterland», Nīderlande), Dāvis Bajārs («Fēnikss»).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu