LOK: Nepārdomāta nodokļu reforma var sagraut sporta sistēmu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijas lielākās sporta organizācijas, uzmanīgi sekojot valdības piedāvātās nodokļu sistēmas reformas paketes apspriešanai Saeimā, atkārtoti vērš uzmanību, uz reformas lielo ietekmi uz sabiedriskā labuma organizāciju (SLO) darbību, kas var novest pie SLO darbības ievērojamas sašaurināšanās vai pat izbeigšanās. Tā nodarot neatgriezenisku kaitējumu Latvijas sporta sistēmai un aizskarot ļoti lielas sabiedrības daļas intereses, kā arī negatīvi ietekmējot valsts budžetu, jo sporta organizāciju darbības rezultātā samaksātās nodokļu summas ik gadu ir lielākas, nekā tiešais valsts finansējums sportam, portālu TVNET informēja Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Valdības izstrādātajā likumprojektā «Uzņēmumu ienākuma nodokļa likums» (UINL) piedāvātais jaunais tiesiskais regulējums (1. panta 1. daļa) nav pietiekams, lai motivētu ziedotājus ziedot SLO, tāpēc pastāv nopietns risks sagraut Latvijā ilgi un sekmīgi darbojošos ziedojumu sistēmu sabiedriskā labuma organizācijām (SLO).

Līdz šim ziedojumi nodrošinājuši aptuveni trešo daļu no valstiski svarīgāko sporta programmu un pasākumu realizācijai izmantotajiem finanšu resursiem. Sagaidāmais ziedojumu apjoma samazinājums (Finanšu ministrijas optimistiskā prognoze liecina, ka vismaz 40%) sporta, kultūras, labdarības u.c. jomās var novest pie SLO darbības ievērojamas sašaurināšanās vai pat izbeigšanās.

Izstrādājot reformas priekšlikumus, nav novērtēta tās ietekme uz NVO iespējām turpināt darbību, tai skaitā veikt valsts deleģētās funkcijas. Nav izstrādāti iespējamie rīcības scenāriji, atkarībā no ziedojumu samazinājuma apjoma. Nepieciešamība nodrošināt apstākļus SLO darbības turpināšanai publiskajā telpā tiek nepamatoti saistīta ar akcīzes nodokļa celšanu.

Latvijas sporta organizāciju vadītāji atkārtoti aicina:

  • Atbalstīt ierosinājumu par likumprojekta «Uzņēmumu ienākuma nodokļa likums» 12.panta 1.daļas 3.punkta izteikšanu šādā redakcijā:

3) samazināt taksācijas periodā aprēķināto uzņēmumu ienākuma nodokli par 85 % no ziedotās summas, bet nepārsniedzot 20 % no gada laikā aprēķinātās uzņēmumu ienākuma nodokļa kopsummas

  • noteikt kompensējošus pasākumus 2018.gadā un turpmāko gadu Valsts budžeta programmā, lai novērstu negatīvās sekas ziedojumu apmēra ievērojamam kritumam.

Viedoklis izstrādāts Latvijas sporta organizāciju vadītāju sanāksmē 2017.gada 20.jūlijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu