SOK atkārtoti pārbaudījusi Krievijas sportistu nodotās analīzes Sočos

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

2010.gada Vankūveras olimpisko spēļu laikā nodotajās dopinga analīzēs pēc atkārtotām pārbaudēm konstatēts viens aizliegto vielu lietošanas gadījums, vēsta Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

SOK šobrīd nenosauc atlēta vārdu, pārstāvēto valsti un sporta veidu, kurā viņš startējis. Aizliegtās vielas atrastas trīs šī sportista nodotajos paraugos.

SOK kopumā atkārtoti pārbaudījusi 1195 no 1710 Vankūveras olimpisko spēļu laikā nodotajām urīna analīzēm, tajā skaitā visu medaļnieku un Krievijas sportistu proves. SOK 2010.gada olimpisko spēļu paraugus var uzglabāt un analizēt astoņus gadus - līdz nākamā gada februārim.

Tāpat SOK atkārtoti pārbaudījusi visas 254 Krievijas sportistu nodotās urīna analīzes 2014.gada Soču olimpisko spēļu laikā.

Komiteja jau iepriekš bija paziņojusi, ka atkārtoti pārbaudīs visas 2014.gada olimpisko spēļu dopinga analīzes, kuru paraugi tika izņemti no nu jau slēgtās Maskavas laboratorijas. SOK izveidotā atbildīgā komisija savu darbu plānot pabeigt līdz šī gada beigām.

SOK atkārtotas pārbaudes veikusi, jo šis process nebija kanādiešu jurista Ričarda Maklarena vadītās Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā izmeklēšanas komisijas pārziņā.

SOK šādus pasākumus veic saskaņā ar «Agenda 2020» iekļautajām Olimpiskās kustības vadlīnijām, kas paredz «tīro» atlētu pasargāšanu.

SOK pērn sadarbībā ar WADA aktīvi sāka atkārtoti pārbaudīt Pekinas un Londonas olimpisko spēļu laikā ņemtās analīzes. Pārbaudēs tika izmantotas jaunākās metodes, kas ļāva atklāt sportistu organismā vielas, kuras attiecīgi pirms astoņiem vai četriem gadiem vēl nevarēja noteikt.

Pērnā gada decembra sākumā WADA Maklarena vadībā publicēja sava ziņojuma otro daļu par dopinga lietošanu Krievijā, kurā tika paziņots, ka laika posmā no 2011. līdz 2015.gadam vairāk kā 1000 Krievijas sportisti 30 sporta veidos piedalījušies valsts izveidotā un atbalstītā dopinga sistēmā.

Tāpat ziņojumā tika atklāts, ka Soču olimpisko spēļu laikā 12 Krievijas sportistiem, kuri izcīnīja medaļas, bijušas pozitīvas dopinga analīzes, taču tās tika samainītas pret negatīviem paraugiem. Maklarena ziņojumā uzsvērts, ka dopinga sistēmas izveidošanu atbalstīja Krievijas valdība, tostarp Krievijas Sporta ministrijas augstākās amatpersonas, bet sistēmas uzturēšanā bija iesaistīts arī Krievijas Federālais drošības dienests (FSB), Krievijas Antidopinga aģentūra un Maskavas antidopinga laboratorija.

Maklarena ziņojumā bija norādīts, ka pārbaudot 95 Krievijas sportistu Sočos nodoto dopinga analīžu paraugus, 28 gadījumos konstatētas ar tām iepriekš notikušas manipulācijas.

WADA apturēja Krievijas Antidopinga aģentūras (RUSADA) darbību, ka arī slēdza Maskavā bāzēto antidopinga laboratoriju.

Maskava līdz šim ir noliegusi, ka Krievijā būtu darbojusies valsts izveidota dopinga programma.

Samilzušā dopinga skandāla dēļ Krievijas sportistiem pērn varēja iet secen Riodežaneiro Vasaras olimpiskajās spēlēs, taču par šīs valsts atlētu dalību Olimpiādē lēma sporta veidu starptautiskās federācijas. Tā no olimpiskajām spēlēm tika diskvalificēti 68 Krievijas vieglatlēti.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu