Mums ir čempions - Māris Štrombergs!!! (714)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Par vēsturē pirmo olimpisko BMX čempionu ir kļuvis latvietis Māris Štrombergs, kurš šorīt spoži veica finālbraucienu un izcīnīja Latvijai pirmo zelta medaļu Pekinas olimpiskajās spēlēs!!! Šis ir izcils gads Mārim - pēc Eiropas un pasaules čempiona titula nu arī olimpiskais zelts!

21 gadu vecais valmierietis BMX sacensību finālbraucienā startēja no pirmā celiņa, jo pirms tam bija uzvarējis visos trīs pusfināla braucienos, un finišu sasniedza pēc 36,190 sekundēm.

Uzreiz aiz viņa finišēja divi amerikāņi - sudraba un bronzas medaļu ieguvēji Maiks Deijs un Donijs Robinsons, kas Štrombergam zaudēja attiecīgi 0,416 un 0,782 sekundes.

Māris Štrombergs (pirmais no labās) traucas pēc Pekinas olimpisko spēļu zelta medaļas pa priekšu amerikāņiem Maikam Dejam (pa kreisi) un Donijam Robinsonam (vidū).
Māris Štrombergs (pirmais no labās) traucas pēc Pekinas olimpisko spēļu zelta medaļas pa priekšu amerikāņiem Maikam Dejam (pa kreisi) un Donijam Robinsonam (vidū). Foto: EPA/AFI

Finālbrauciena pirmajā virāžā Štrombergs ar nelielu pārsvaru iebrauca kā līderis, taču taisnē nedaudz zaudēja ātrumu, un acīmredzami labākā pozīcijā iekšmalā nonāca austrālietis Džereds Greivss. Tomēr uz lielā tramplīna Greivss, kā arī vēl divi finālisti piedzīvoja kritienu, turpretim Māris kāpināja tempu, izturēja abu amerikāņu spiedienu un pēc brīža jau bija atguvis drošu vadību. Atlikušo distances daļu Štombergs veica jau čempiona cienīgi, un finišs nozīmēja tikai to, ka Mārim un, protams, arī visai mūsu zemei ir pirmās zelta medaļas Pekinas olimpiskajās spēlēs!!!

"Tas ir lieliski. Tās ir neaprakstāmas sajūtas," pēc titula iegūšanas teica Štrombergs. "Es nāku no valsts, kurā ir tikai 120 BMX braucēji. Ceru, ka šis sasniegums cilvēkiem liks pievērst mums un šim sporta veidam lielāku uzmanību, lai nākotnē BMX Latvijā kļūtu vēl labāks. Finālā bija aizraujoša un sīva cīņa, taču visi sportisti uzvedās korekti un apzināti nevienu nevēlējās "izslēgt" no sacensībām."

Štrombergs ir tikai otrais Latvijas sportists, kurš kļuvis par olimpisko čempionu kopš neatkarības atjaunošanas, un pirmais latvietis, kam izdevies tik izcils panākums. 2000. gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs pirmo zelta medaļu Latvijai pēc neatkarības atgūšanas izcīnīja Igors Vihrovs, kurš triumfēja vingrošanas brīvajās kustībās.

Turklāt Štrombergs olimpisko spēļu un BMX vēsturē savu vārdu tagad ierakstīs kā visu laiku pirmais čempions, jo BMX olimpisko spēļu programmā bija iekļauts pirmoreiz.

Artūrs Matisons (arh. foto).
Artūrs Matisons (arh. foto). Foto: f64 Photo agency

Latvijas BMX sporta atbalstītāji, fanātiķi un entuziasti, kas kopā ar savu sporta veidu šogad svin 20 gadu jubileju, tagad ir atalgoti ar vienreizēji skaistā un tajā pašā laikā smagā cīņā iegūtu zelta titulu, un paldies par to noteikti arī Māra komandas biedriem, kuriem aizsniegties līdz finālam šoreiz nebija lemts, - Artūram Matisonam un vienības braucošajam trenerim Ivo Lakučam!

Štrombergs BMX sacensību pusfinālu iesāka no neērtā sestā celiņa, tomēr spēja apsteigt visus konkurentus jau pirmajā virāžā un mērķa līniju šķērsoja pirmais. Otrajā un trešajā braucienā viņš startēja no pirmā celiņa un abos gadījumos izcīnīja uzvaru - tālu priekšā konkurentiem.

Māris Štrombergs ir Latvijas pirmais olimpiskais čempions Pekinā.
Māris Štrombergs ir Latvijas pirmais olimpiskais čempions Pekinā. Foto: EPA/AFI

Otrajā braucienā Matisons pieļāva kļūdu pats un mērķi sasniedza pēdējais - astotais, savukārt trešajā braucienā atkal cieta no konkurentiem, proti, amerikāņa Donija Robinsona, kurš krītot aizķēra mūsu sportista riteni, un tā rezultātā Matisons zaudēja ātrumu un no turpmākās cīņas izstājās.

Komandas braucējs-treneris Lakučs Pekinā startēja neveiksmīgi un nespēja pārvarēt ceturtdaļfināla barjeru. Lakučs jau ir paziņojis, ka beidz sportista karjeru.

Lai dzīvo Valmiera!

Komentāri (714)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu