Kolkas rags - Roņu sala peldus 16 - 18 stundās. Ingus Siliņš (25)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ventspils triatlonists Ingus Siliņš sev metis kārtējo izaicinājumu. Jūlija vidū (15. līdz 19. datums) viņš peldus no Kolkas raga centīsies sasniegt Igaunijai piederošo Roņu salu, veicot aptuveni 38 kilometru garu distanci. Ja viss ritēs pēc plāna, neiejauksies slikti laikapstākļi, Roņu salu viņš sasniegs pēc 16 līdz 18 stundām.

Ideja radās pirms diviem gadiem

«Tas ir mans sapnis, kurš tiek lolots jau divus gadus,» pastāstīja Siliņš. «Draugs atsūtīja rakstu, kurā bija vēstīts par trīs igauņiem, kas pārpeldējuši. Tobrīd man likās, ka viņi paveikuši ļoti labu darbu, bet tas arī tā palika - aizgāja nedaudz aizmirstībā. Bet pēc kāda pusgada izstāstīju savam draugam un teicu, ka arī mēģināšu pārpeldēt, un sākām domāt, rēķināt.»

Sākotnēji viņš apsvēris šo distanci veikt, vienas vienkāršas laiviņas pavadīts. Bet pēc dziļākām pārdomām, literatūras izpētes izrādījās, ka tas ir pārāk liels risks. Tika pieņemts lēmums par nopietnākas komandas piesaisti, kas prasa vairāk finanšu, tādēļ Siliņš ar domubiedriem meklēja sponsoru atbalstu. Tas veiksmīgi izdevās - par viņa ģenerālsponsoru kļuva «Street Burgers» kafejnīca, kuras vadītājs Aleksandrs Vēvers atklāja, ka kopējās peldējuma izmaksas būs aptuveni pieci līdz seši tūkstoši latu.

Jācer uz labvēlīgiem laikapstākļiem

Peldējums varētu tikt pārtraukts, ja jūrā izceļas vētra vai ir pārāk lieli viļņi, spēcīga straume, kas peldētāju nes neparedzētā virzienā. Arī glābēji sekos līdzi viņa veselības stāvoklim un nepieciešamības gadījumā reaģēs.

«Nāvē nevajadzētu triekties iekšā,» sportists sacīja.

«Jā, 38 kilometri ir daudz un tas ir tālu, ko es arī apzinos - būs grūti, būs auksti. Taču es peldēšu, mēģinot tikt līdz galam. Paši galvenie nosacījumi ir laika apstākļi, lai būtu pareizie vēji, straumes. Ja būs pareizie vēji, tas palīdzēs un dzīs no muguras uz priekšu. Papildus esmu izstudējis daudz literatūras, runājis ar cilvēkiem, kas notiek, kad ilgu laiku peld sāļā ūdenī.»

Ingus Siliņš atminējās nesen notikušu peldējumu, kad kāds igaunis centās pārpeldēt Lamanša šaurumu, kas atdala Lielbritāniju no Francijas. Igaunim distanci neizdevās veikt, jo pēdējos divos kilometros viņu ietekmēja spēcīga straume, nelaižot sasniegt izvirzīto galamērķi.

Mentāli palīdz tuvie cilvēki

«Dažreiz, protams, uznāk kādas bailes, šaubas, bet to es veiksmīgi aizdzenu prom,» viņš teica. Lielu atbalstu Ingum Siliņam sniedz ģimene, pie kuras griežas grūtā brīdī.

Viņa draudzene portālam TVNET atklāja, ka drauga avantūru uztvērusi pilnīgi normāli, jo tā nav pirmā šāda veida ideja. Siliņš ir veicis 100 kilometrus skriešus, ar velosipēdu aizbraucis no Rīgas līdz Ventspilij. «Gribu pacīnīties ar sevi, pierādīt, ka varu to izdarīt. Arī parādīt citiem, ka varu to izdarīt, un varbūt kāds iedvesmojas no tā. Tas ir daudz, bet nav nenormāli liela distance,» viņš uzskata.

Maijā Ingus Siliņš piedalījās sacensībās Vācijā, kur saldūdenī (upe) veica 12 kilometrus. Baseinā viņš treniņa nolūkos mērojis 12 - 14 km garas distances, bet vairāk par 20 kilometriem līdz šim vienā piegājienā nav pieveicis.

Peldētājam līdzi varēs sekot arī internetā

Peldējumu no Kolkas raga Siliņš sāks ap pulksten 17 pēcpusdienā, un precīzs datums būs zināms trīs dienas pirms tam. Uz pavadošās jahtas būs glābēju brigāde, kura nepieciešamības gadījumā iesaistīsies, lai veiktu konkrētas darbības.

Ingum būs piestiprināta arī GPS sistēma, un šim peldējumam varēs līdzi sekot internetā.

Pagaidām gan nav zināms, kurā interneta vietnē, tas kļūs skaidrs tuvākajās dienās.

Ik pēc aptuveni 20 minūtēm viņš apstāsies pie laivas, lai uzņemtu nepieciešamās uzturvielas, padzertos. Pēc apmēram četru stundu peldējuma viņš plāno ieturēt lielāku atpūtas pauzi, bet, ja pašsajūta būs pietiekami laba, plānoto atpūtu samazinās, lai turpinātu ceļu.

«Dažreiz sevi grūtāk ir sagatavot mentāli. Šaubas un bailes prātā ik pa laikam iezogas, bet ar tām jātiek galā un jābīda prom. Bail no atklātām ūdenstilpēm man nav. Uz beigām tas noteikti būs arī fiziski ļoti grūti - sāks sāpēt pleci un rokas būs arvien grūtāk izcelt laukā. Bet, ja galva spiež to darīt, ej uz priekšu,» apņēmību pauž triatlonists.

Svarīgs būs pavadošās grupas atbalsts

«Jāņem vērā sāļais ūdens, kas nav kā baseinā. Tāpat jānoķer pareizie vēja virzieni, lai nenestu prom no Roņu salas, bet nestu tajā virzienā. Vēja virzieni ietekmē arī ūdens temperatūru. Protams, nepieciešams labs ekipējums, jo bez tā šādu distanci nav iespējams veikt. Jāizmanto nopietns hidrokostīms, nevis tāds kāds triatlonistiem, jo jūras ūdens tomēr ir vēsāks,» skaidro Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) viceprezidents Jānis Dzenis.

«Viens no vissvarīgākajiem momentiem ir atbalsta grupa, kas pavadīs Ingu.

No viņu profesionalitātes būs ļoti daudz kas atkarīgs.»

Šādu pašu distanci ir veikuši arī trīs profesionāli Igaunijas sportisti, kuri galamērķi sasniedza pēc sāļajā jūras ūdenī pavadītām 14 stundām.

Komentāri (25)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu