Latvijas sportisti un izlases, kas visvairāk nesuši valsts vārdu pasaulē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Sports ir viens no labākajiem veidiem, kā reprezentēt savu valsti uz pasaules kartes. Valsts svētkos TVNET piedāvā jums iepazīties ar deviņiem sportistiem un izlasēm, kas kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas, mūsuprāt, visspilgtāk nesuši savas valsts vārdu. Savus variantus un ieteikumus par izcilākajiem sportistiem varat droši atstāt komentāru sadaļā.

 
Pēc uzvaras pret Turciju
Pēc uzvaras pret Turciju Foto: LETA

Latvijas futbola izlase piedalās Eiropas čempionāta finālturnīrā

Lai arī pēdējos gados Latvijas futbolisti nav priecējuši ar neizmirstamiem sasniegumiem, nekas neizdzēsīs no mūsu atmiņām izlases dalību 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Elpu aizraujošs bija ne tikai valstsvienības starts finālturnīrā, bet arī ceļš līdz čempionāta norises vietai Portugālei. Savā apakšgrupā Latvija ierindojās otrajā vietā, aiz sevis atstājot Poliju, Ungāriju un Sanmarīno. Mūsu izlasei nācās aizvadīt divus «play off» mačus ar Turcijas komandu. Pirmajā cīņā «Skonto» stadionā Latvijas izlase svinēja panākumu ar 1:0, bet otrajā mačā izbraukumā spēkojās neizšķirti 2:2. Divu spēļu summā Turcija piedzīvoja sakāvi, un Latvija devās uz Eiropas čempionāta finālturnīru. Lielisks šajā atlases ciklā bija uzbrucējs Māris Verpakovskis, kas guva sešus vārtus.

Finālturnīrā Latvija cīnījās vienā apakšgrupā ar Nīderlandi, Čehiju un Vāciju. Pirmajā mačā Latvijas izlase ar 1:2 piekāpās čehiem, otrajā spēlē ar 0:0 spēkojās ar vāciešiem, bet noslēdzošajā cīņā ar 0:3 kapitulēja holandiešiem.

 
Ernests Gulbis
Ernests Gulbis Foto: AP/Scanpix

Visu laiku labākais Latvijas tenisists

Gandrīz desmit gadus Latvija var lepoties ar elites klases tenisistu. 26 gadus vecais Gulbis savu profesionālo karjeru sāka 2004.gadā. Mūsu tenisists līdz šim brīdim spējis izcīnīt sešus ATP raudzes titulus.

Talantīgais jūrmalnieks savu visu laiku veiksmīgāko sezonu aizvadīja šogad, kad spēja ielauzties starp desmit labākajiem pasaules tenisistiem. Tas ir fantastisks sasniegums.

Savu spilgtāko turnīru Gulbis aizvadīja šā gada jūnija sākumā. Latvietis, parādot augstākās klases tenisu, aizkļuva līdz Francijas atklātā tenisa čempionāta pusfinālam, kur ar 3:6, 3:6, 6:3, 3:6 piekāpās pasaules pirmajai raketei Novākam Džokovičam.

Jāpiebilst, ka Ernests ir pasaulē ir slavens ne tikai ar savu individuālo sniegumu laukumā, bet arī ar saviem skandalozajiem izteicieniem un aso humoru.

 
Māris Štrombergs
Māris Štrombergs Foto: REUTERS/Scanpix

Divkārtējs olimpiskais čempions

Šo teikumu mēs nekad nespēsim aizmirst. «Māris Štrombergs, Māris Štrombergs, Māris Štrombergs, olimpiskais čempions!» pēc triumfa 2008.gada Pekinas olimpiādē sajūsmā spiedza LTV7 komentētājs Māris Rīmenis.

27 gadus vecais valmierietis ir divkārtējais un vienīgais olimpisko spēļu čempions BMX riteņbraukšanā vīriešiem. Par izcilajiem sasniegumiem sportā Štrombergu apbalvoja ar Triju Zvaigžņu ordeni. Štromberga kontā ir arī divi Eiropas čempionāta zelti un viens sudrabs.

Kopš triumfa Pekinā latviešu riteņbraucējs, kas iemantojis iesauku «Mašīna», visās līdzšinējās sezonās startējis ASV atklātajā BMX čempionātā. Štrombergs 2008. un 2012. gadā tika atzīts par valsts labāko sportistu.

 
Sandis Ozoliņš
Sandis Ozoliņš Foto: RIA Novosti/Scanpix

Sandis Ozoliņš

Sandis Ozoliņš tiek uzskatīts par izcilāko latviešu hokejistu. OZO ir vienīgais latvietis, kurš virs savas galvas pacēlis slavenāko sporta trofeju - Stenlija kausu. Pasaules spēcīgākajā hokeja līgā Ozoliņš kopumā aizvadījis 1012 spēles, izceļoties ar 190 vārtu guvumiem, un izdarījis 464 rezultatīvas piespēles partneriem.

Ozoliņš pēc 2013./2014. gada sezonas Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubā Rīgas «Dinamo» paziņoja par karjeras beigām.

Sandis bija uzbrūkošā stila aizsargs, kas lieliski prata savienot savus pienākumus aizsardzībā ar uzbrukumiem, visas karjeras laikā ir bijis starp rezultatīvākajiem NHL aizsargiem.

NHL jauno spēlētāju draftā Ozoliņu otrajā kārtā ar 30. numuru izvēlējās Sanhosē «Sharks» komanda.

Būdams Latvijas nacionālās komandas kapteinis, Ozoliņš aizveda izlasi līdz Soču olimpiskā turnīra ceturtdaļfinālam, kur ar 1:2 tika atzīts čempiones Kanādas pārākums.

 
Andris Biedriņš
Andris Biedriņš Foto: AP/Scanpix

Andris Biedriņš

2004.gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) jauno spēlētāju draftā Andri Biedriņu pirmajā kārtā ar 11. numuru izvēlējās Goldensteitas «Warriors» komanda. 28 gadus vecais Biedriņš kļuva par pirmo draftēto basketbolistu Latvijas vēsturē.

Latvietis pasaules spēcīgākajā basketbola līgā aizvadīja trīs pieklājīgas sezonas. Visu laiku labāko sniegumu Biedriņš demonstrēja 2008./2009. gada sezonā, vidēji gūstot 11,9 punktus un izcīnot 11,2 atlēkušās bumbas zem groziem.

Pēc trīs lieliskām sezonām Biedriņš noslēdza jaunu līgumu ar «Warriors», kas paredzēja, ka nākamajos sešos gados viņš saņems līdz pat 62 miljoniem ASV dolāru.

Kopš 2009.gada Biedriņam pazuda motivācija un pārliecība par saviem spēkiem. Viņš kļuva par komandas rezervistu. Latviešu centra spēlētājs savu pēdējo NBA sezonu aizvadīja pērn.

 
Martins Dukurs
Martins Dukurs Foto: AP/Scanpix

Skeletona karalis

Martins Dukurs - skeletona karalis.

Savu karjeru siguldietis sāka 1998.gadā, līdz šim brīdim viņš kļuvis par divkārtēju olimpisko sudraba medaļas ieguvēju, pieckārtēju Pasaules kausa uzvarētāju, kā arī divkārtēju pasaules un pieckārtēju Eiropas čempionu.

30 gadus vecais Martins viennozīmīgi ir veiksmīgākais latviešu sportists Ziemas olimpiskajās spēlēs.

Tāpat Martins Dukurs trīs reizes izpelnījies Latvijas gada labākā sportista balvu. Viņu 2010.gadā apbalvoja ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Martins un Tomass Dukuri ir vieni no šā brīža dominējošākiem Latvijas sportistiem pasaulē.

 
Jeļena Prokopčuka
Jeļena Prokopčuka Foto: REUTERS/Scanpix

Jeļena Prokopčuka

Trīskārtējā (2005., 2006. un 2007. gads) Latvijas labākā sportiste Jeļena Prokopčuka savas karjeras virsotnes un atpazīstamību iemantoja, piedaloties maratona sacensībās.

38 gadus vecā Prokopčuka pirms nepilnas nedēļas piedalījās savā sestajā Ņujorkas maratonā, ierindojoties ceturtajā pozīcijā. Jeļena šajās sacīkstēs izcīnījusi divas pirmās vietas, kļūstot tikai par sesto sievieti, kas to izdarījusi vairāk par vienu reizi. Viņas kontā arī divas bronzas Ņujorkas maratonā.

Uzslavas vērtas arī ir Prokopčukas divas sudraba godalgas Bostonas maratonā, divas bronzas Ņujorkā un viena trešā vieta Čikāgā.

 
Latvijas hokeja izlase
Latvijas hokeja izlase Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas hokeja izlase

Visu laiku labākā sporta komanda Latvijā. Starptautiskajā hokeja federācijas (IIHF) reitingā mūsu komanda šobrīd ieņem 9. vietu.

Latvijas hokeja nacionālā komanda četras reizes pēc kārtas ir piedalījusies Ziemas olimpiskajās spēlēs. Valstsvienības labākais sasniegums pasaules čempionātā ir izcīnīta septītā vieta, to mūsu izlase paveica 1997. gadā Somijā, 2004. gadā Čehijā un 2009. gadā Šveicē.

Pateicoties saviem uzticīgajiem līdzjutējiem un pašaizliedzīgai spēlei, Latvija izpelnījās organizēt 2006. gada pasaules čempionātu.

Latvijas izlases labākais sasniegums olimpiskajās spēlēs bija 2014. gadā. Soču turnīrā mūsu izlase par vietu «play off» izcīnīja vēsturisku panākumu pret Šveici. Ceturtdaļfinālā Latvija parāda fantastisku sniegumu, taču ar 1:2 kapitulēja čempionei Kanādai.

 
Romāns Vainšteins
Romāns Vainšteins Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Romāns Vainšteins

Romāns Vainšteins ir vienīgais Latvijas riteņbraucējs, kurš kļuvis par pasaules čempionu. Šo fantastisko panākumu Vainšteins sasniedza 2000. gada Pluē sacīkstēs Francijā.

Savos ziedu gados Vainšteins piedalījās trijos (2000., 2001. un 2003. gadā) leģendārajos «Tour de France» daudzdienu velobraucienos. Latvijas riteņbraucējs triumfējis arī tādās sacensībās kā «Grand Prix Larciano», Parīze-Brisele, «Cecchi Gori». Vēl jāpiemin, ka 1999. gadā Vainšteins uzvarēja «Giro d'Italia» 6. posmā.

2001. gada UCI Pasaules kausa kopvērtējumā Vainšteins atradās 3. vietā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu