Skrējēju tūkstoši devušies Rīgas maratona distancē

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Neskatoties uz nejaukajiem laika apstākļiem, vairāki tūkstoši skrējēju svētdienas rītā devās Rīgas maratona distancē. Kopumā Baltijas lielākajos skriešanas svētkos piedalīsies 25 931 dalībnieks no 69 valstīm. Jānis Girgensons un Jeļena Prokopčuka šodien uzvarēja «Rīgas maratona» pusmaratona distancē.

Pirmie distancē ir devušies maratona un pusmaratona dalībnieki. 42,195 kilometrus garajā maratona distancē ir devušies 1699 skrējēji, bet pusmaratona distancē - 4275 skrējēji. Vēlāk starts tiks dots arī 10 kilometru distancē, kurā startēs 6570 skrējēji, savukārt vismasveidīgākais būs 5 kilometru skrējiens, kurā reģistrēti 13 387 dalībnieki.

Rīgas maratons pasākumi sākās jau vakar, kad krastmalā pulcējās 7400 bērnu skrējiena dalībnieku, kā arī notika Nāciju parāde jeb 69 valstu pārstāvju simbolisks gājiens no Brīvības pieminekļa līdz krastmalai.

Iekļaujoties Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē oficiālajā kultūras programmā, šogad Rīgas maratona dalībnieki un atbalstītāji trasē varēs baudīt «Latvijas prezidentūras kultūras kilometru» jeb īpašu kultūras, mūzikas un sadziedāšanās programmu Brīvības ielā. «Latvijas prezidentūras kultūras kilometru» ievadīs «Kultūras goda sardze» ar tautas deju dejotājiem, kuri, maratona dalībvalstu karogu ieskauti un dīdžeja Artūra Krūzkopa vadībā, skriešanas svētku dalībniekus atbalstīs un uzmundrinās ar Dziesmu un deju svētku repertuāru, kā arī trejdekšņiem. Pie Brīvības pieminekļa līdzjutēji ir aicināti uz sadziedāšanos.

Ņemot vērā, ka 2015.gads Latvijā pasludināts par Raiņa un Aspazijas gadu, centrālā jeb «Latvijas prezidentūras skatuve» Elizabetes un Brīvības stūrī šogad veidota ar Aspazijas un Raiņa motīviem. Jura Vaivoda vadībā uz centrālās maratona skatuves šogad uzstāsies Latvijas vadošie koristi - vīri un sievas jeb simboliski «Raiņi» un «Aspazijas», kas sadziedāsies un apdziedāsies, izpildot populāru mūziku ar Raiņa un Aspazijas vārdiem, repertuārā iekļaujot arī visu 28 Eiropas Savienības valstu melodijas.

Par «Lattelecom» Rīgas maratona 30 000 eiro vērto balvu fondu šogad sacentīsies un rekordus labot centīsies kupls skaits profesionālo sportistu. Pretendents uz maratona goda pjedestālu un, iespējams, arī jaunu Latvijas rekordu maratonā vīriešiem ir Latvijas rekordists maratonā un Olimpisko spēļu dalībnieks Valērijs Žolnerovičs, kura Latvijas rekords maratonā ir 2h14:33.Lielākās zvaigznes un potenciālie pretendenti uz uzvaru vīriešu konkurencē ir Dankans Koečs no Kenijas, Mariko Kipčumba no Kenijas un Abrarars Tegegne no Etiopijas. Sieviešu konkurencē maratona distancē lielākās favorītes ir Vorkneša Biru no Etiopijas, Natālija Volgina no Krievijas un Ruta Vanjira Kuria no Kenijas.

Startam Rīgas maratonā pirmoreiz reģistrējušies 69 valstu pārstāvji. Visvairāk maratona tūristu šogad Rīgā ieradušies no Krievijas - 370, Vācijas - 355, Igaunijas - 343, Lietuvas - 312 - un Somijas - 311.

Visvairāk dalībnieku ir no Latvijas - 23 054, tostarp lielākās komandas pieteikuši uzņēmumi «Lattelecom» - 2 667 dalībnieki, «Latvenergo» - 624 dalībnieki, «Sadales tīkls» - 569 dalībnieki, Rīgas dome - 542 dalībnieki, un «Herbalife» - 322 dalībnieki.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu