Daudzu bērnības sapnis - vieta, kur gribas atgriezties vēl un vēl

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

TVNET turpina rakstu sēriju par ekstrēmiem sportiem, izklaidēm Latvijā. Pagājušo nedēļu TVNET lēca ar gumiju, bet šodien ar izpletni. Par piedzīvoto lasi zemāk!

Sajūtas grūti aprakstīt vārdiem, jo tur augšā, gaisā pastāv cita pasaule. Daudziem izlēkt ar izpletni šķiet bīstami un traki. Teikšu godīgi, līdz pat piezemēšanās brīdim tā arī likās. Tomēr profesionāļu pavadībā bailes pazūd vai pāriet otrajā plānā.

Gatavošanās lēcienam

Lēkšana ar izpletni ir mans bērnības sapnis. Pieļauju, tāds ir daudziem. Tikai, lai to piepildītu, nākas uzvarēt bailes un pašam sevi.

Lēciens notiek Daugavpilī, vienīgajā Latvijas izpletņlēkšanas klubā D.I.S.K.

Ir karsta diena, saules stari dursta ādu, valda bezvējš, skaidras debesis. Ir lieliski apstākļi lēcieniem.

Sapulcējušies vairāki desmiti izpletņlēcēju. Cik noprotams, savā starpā pazīstami, jo skan smiekli, joki, sarunas gan par privāto dzīvi, gan izpletņlēkšanu. Ļoti patīkami, ka arī svešos uzņem savā pulkā, gan TVNET komandu, gan citus censoņus, kas šodien pirmo reizi spers soli pa gaisā esošas lidmašīnas atvērtajām durvīm.

Pats bailīgākais visā lēkšanas posmā ir papīru parakstīšana – neviens neatbild par iespējamu lēcēja nāvi. Vairāki desmiti parakstu, ka nāves gadījumā ne lidmašīnas pilots, ne klubs, ne instruktors par manu nāvi neatbild. Tas vieš milzu satraukumu.

Izpletņlēkšanas instruktoriem ir bagāta lēkšanas pieredze, vairāki tūkstoši. Instruktors, ar kuru lēkšu tandēmā, ir lēcis vairāk nekā 4000 reižu. Šis lēcienu skaits liek man nedaudz atslābt.

Speciālists man pastāsta drošības noteikumus un kādi būs mani pienākumi – kā pareizi sagrupēties lēciena brīdī (rokas krusteniski, galva atliekta uz instruktora labā pleca un kājas 90 grādu leņķi saliktas kopā un novietotas instruktora cirkšņos) un piezemēties (kājas piespiestas pie vēdera, bet beigās izstieptas uz priekšu).

Lēciens

Iepazinušies un izmēģinājuši instruktāžu, dodamies uz lidmašīnu.

Lidaparāts nav jaunās paaudzes, bet izskatās drošs. Liels, dzeltens Padomju Savienības ražojums.

Sajūtas, kāpjot lidmašīnā, spriedzes pilnas: liels troksnis, vēja plūsma apgrūtina iekāpšanu, stumj atpakaļ. Kad esam iekāpuši, lidaparāts sāk pacelšanos.

Instruktors man piešķir altimetru jeb ierīci, kas mēra augstumu virs zemes (aplikta ap delnu). Nezinu, vai man tā ierīce ļoti noder, jo katru reizi, kad tajā ieskatos, satraukums ņem virsroku. Jo augstāk esmu, jo vairāk vēlos, kaut ātrāk šis pasākums beigtos.

Esam 3000 metru augstumā, tur augšā, gaisā. Neiedomājams skats. Redzami milzu hektāri Latvijas lauku, Latgales ezeru, Daugavas līkloču. Apžilbina saules stari, bet pārsteidz planētas Zeme ieloks.

Šī ir cita pasaule, šeit nevalda Zemes likumi. Vienīgais šķērslis jeb likums ir gravitācija, kas jārespektē.

Sākumā izlec divi citi, tad pienāk mana kārta.

Pirms lēciena instruktors jau kuro reizi pārprasa, vai man viss ir kārtībā. Ļoti patīkama attieksme! Atbildu, ka viss ir kārtībā, sagrupējos un sākam!

Salto lēciens no lidaparāta, 360 grādu apgrieziens uz sāniem, vēja šalkoņa ausīs, skaistais skats uz Zemi, tai skaitā horizonts zilganā krāsā liek manai sirdij strauji pukstēt gan no satraukuma, gan saviļņojuma.

Tiek atvērts izpletnis. Liekas, ka laiks apstājies. Instruktors ļauj noņemt aizargbrilles. Fantastisks skats. Tajā brīdī ir vēlme palikt tur gaisā un nekad nepiezemēties.

Pēcāk instruktors ļauj pašam pastūrēt izpletni. Tas bija skarbi, jo parāvu kreiso stūri pārāk stipri un mēs kārtīgi sākām griezties. Tomēr satraukums kļuva vēl lielāks, kad instruktors mani apzināti «pavizināja» jeb parādīja meistarklasi, kā pārvaldīt izpletni. Straujā ātrumā vairākas reizes apmetām riņķus. Adrenalīns pārņēma visu manu ķermeni.

Kopā brīvkritiens ilga 38 sekundes ar ātrumu 217 km stundā. Visai iespaidīgi. Un kādas 2 līdz 3 minūtes ar atvērtu izpletni laidāmies lejup.

Piezemēšanas, man par brīnumu, bija ļoti maiga.

Pēc lēciena, sagaidot kolēģi, viens otru apsveicām un dalījāmies piedzīvotajās sajūtās. Abi esam ļoti saviļņoti un gandarīti par paveikto.

Instruktori apsveica visus lēcējus, tai skaitā TVNET komandu, kurai šī bija pirmā reize, dāvinot sertifikātus par veiksmīgo lēcienu un instruktāžas izpildīšanu.

Secināms: izpletņlēkšana ir droša izklaide un sports, ja ievēro visus nosacījumus un prātīgi lēcienam sagatavojas, pārbauda inventāru.

Kā stāsta izpletņlēkšanas kluba D.I.S.K. pārstāvis Artūrs Lalovs, vidēji mēnesī izlec ap 50 jaunu lēcēju. Parasti lēkšana notiek tandēmā ar instruktoru.

Bet, ja vēlies lēkt pats, obligāti ir jāpabeidz mācību kurss, kur pirmie 8 lēcieni notiek instruktoru pavadībā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu