LOK ģenerālsekretārs: Rezultātu sarunāšana ir reāla problēma Latvijas sportā

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Sporta spēļu rezultātu sarunāšana ir reāla problēma Latvijas sportā, otrdien, piedaloties Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, atzina Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers.

Saeimas komisijā, piedaloties Valsts policijas un sporta federāciju pārstāvjiem, kā arī tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (Nacionālā apvienība), notika diskusija par Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātajiem grozījumiem Sporta likumā un Krimināllikumā, kas paredzēti, lai cīnītos pret sporta spēļu sarunāšanas problemātiku Latvijas profesionālajā sportā.

Tikmers sacīja, ka līdz šim ar spēļu sarunāšanas problēmu visvairāk saskārušās sporta federācijas, īpaši futbola federāciju. Viņš aicināja pēc iespējas ātrāk pieņemt likuma grozījumus, vienlaikus par tiem izsakot atzinību sporta federāciju vārdā.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, iepazīstinot deputātus ar izstrādātajiem grozījumiem, norādīja, ka jau iepriekš secināts, ka policijas izmeklētājiem ir ļoti grūti un sarežģīti izmeklēt tādus noziegumus, kas saistīti ar «sarunātajām sporta spēlēm, jo līdz šim piemērojamie likuma panti prasīja ļoti visaptverošu un pilnīgu izmeklēšanu no pirmās epizodes līdz pēdējai».

«Grozījumos paredzētais noziedzīgā nodarījuma formulējums ļaus izmeklētājiem saukt pie atbildības personas, par kuru noziedzīgajiem nodarījumiem tiks pierādīta kaut vai viena konkrēta epizode,» sacīja ministrs. «Kaut vai neliela noziedzīgā nodarījuma daļa, vai mēģinājums,» viņš piebilda.

«Tas nozīmē, ka, līdz ko parādīsies aizdomas par to, ka ir notikusi spēļu sarunāšana, tad būs iespējams iedarbināt visas kriminālprocesuālās metodes, lai personas, par kurām ir aizdomas, tiktu noliktas zem izmeklētāju darbības palielināmā stikla. Ja tiks pierādīta kaut viena epizode, tad būs pamats uzsākt kriminālprocesu,» pauda Rasnačs, piebilstot, ka kriminālpārkāpumos, kas saistās ar spēļu sarunāšanu, «grozās desmitiem un dažkārt simtiem tūkstoši eiro».

Valsts policijas pārstāvis, atbildot uz deputātu jautājumiem, uzsvēra, ka piedāvātais regulējums «paredzēs policijai brīvākas rokas un dos iespēju ātrāk uzsākt procesus».

Vienlaikus viņš atzina, ka šobrīd izmeklēšanā atrodas tikai trīs krimināllietas, bet neviena nav nodota prokuratūrai.

Grozījumi Sporta likumā definē sporta sacensības, kā arī to, kas ir manipulācijas ar sporta sacensību rezultātiem. Savukārt grozījumi Krimināllikumā paredzēs atbildību par manipulācijām ar sporta organizācijas rīkotām sporta sacensībām paredzot sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai arī naudas sodu.

Tāpat, ja manipulācijas ar sporta spēļu rezultātiem būs saistītas ar materiālu vērtību, mantiska vai citāda rakstura labumu pieņemšanu, nodošanu vai piedāvāšanu, sodīt varēs ar brīvības atņemšanu līdz trim gadiem.

Gadījumā, ja minēto noziedzīgo nodarījumu būs veikusi organizēta grupa, vai tas izdarīts lielā apmērā, varēs sodīt ar cietumsodu līdz pieciem gadiem.

TM iepriekš uzsvērusi, ka, sportam komercializējoties, attīstās arī veidi, kā sarunāt rezultātus un sacensību gaitu, lai gūtu materiālu vai citu labumu. Tāpēc TM vadībā, piesaistot Krimināllikuma darba grupu un nozares speciālistus, izstrādāti grozījumi Krimināllikumā un Sporta likumā, lai ieviestu kriminālatbildību par sporta spēļu sarunāšanu. Krimināllikumā paredzēts jauns pants «Manipulācijas ar sporta sacensībām».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu