Top 12: Gada izcilnieki sportā. No Jūrmalas līdz Rio un Ņujorkai...

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizritējušas vairāk nekā 350 dienas 2016. gadā, un ir laiks atskatīties uz paveikto pašmāju sporta pasaulē. Gads izvērsies notikumiem raibs. Atzīmētas lielas uzvaras, uzmirdzējušas jaunas zvaigznītes, piedzīvotas rūgtas neveiksmes (..). Bet šoreiz par pozitīvajiem momentiem, kādus atceramies labprāt. Komentāru sadaļā aicinām dalīties ar jūsuprāt Latvijas nozīmīgākajiem sporta notikumiem aizejošajā gadā.

 
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: Reuters/LETA

Porziņģis turpina mirdzēt basketbola pasaulē

Talantīgais latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis sevi skaļi pieteica pasaules spēcīgākajā basketbola līgā, NBA durvis atsperot ar kāju. Viņš iedvesmo jauno paaudzi, priecējis savus līdzjutējus un turpina to darīt aizvien. Debijas sezonā liepājnieku nosauca par otru labāko līgas debitantu. Viens no Ņujorkas «Knicks» komandas līderiem Liepājai dāvāja āra basketbola laukumu, un viņa devumu varētu uzskaitīt vēl un vēl.

Porziņģis šobrīd ir viens no pasaulē populārākajiem latviešiem, kurš nekautrējas savu izcelsmi paust arī saviem teju 200 000 «Twitter» sekotājiem. Šogad 221 centimetru slaidais Porziņģis parakstīja reklāmas līgumu ar Vācijas sporta apģērbu, apavu un aprīkojuma ražotāju «adidas». Tik ienesīgu līgumu pirms tam nav noslēdzis neviens Eiropas basketbolists.

Šīs sezonas ievadā Porziņģis, gūstot 35 punktus mačā, sasniedza savas NBA karjeras rezultativitātes rekordu. Viņam spožu, panākumiem bagātu karjeru paredz vācu superzvaigzne Dirks Novickis, leģendārais Fils Džeksons un citas ļoti pazīstamas personas basketbolā. Galvenais, lai veselība turas.

21 gadu vecais basketbolists pirmo reizi tika nosaukts par Latvijas gada labāko sportistu.

 
Laura Ikauniece-Admidiņa
Laura Ikauniece-Admidiņa Foto: EPA/LETA

Laura Ikauniece-Admidiņa un viņas ceturtā vieta Rio medaļas vērtībā

Laura Ikauniece-Admidiņa Latvijai sasniedza augstvērtīgāko rezultātu 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Nieka tiesa viņu šķīra no četrgades nozīmīgāko sacensību goda pjedestāla. Tiesa, izcīnītā ceturtā vieta uzskatāma par ļoti labi rezultātu, kas būtu līdzvērtīgs medaļai, jo septiņcīņas sportiste cīnījās ar mikrotraumām. Augstlēkšanas disciplīnā viņa izmantoja otru, neērto kāju.

Darvas pilienu medus mucā uzreiz pēc Rio 2016 sacensībām piepilināja nebūšanas ar ilggadējo treneri Andi Austrupu, kurš sociālajā vietnē «Facebook» rakstīja: «Sports ir nežēlīgs, visu labu! Beidzu tēlot treneri, man ir svarīgākas lietas, ko dzīvē darīt! Ir ļoti sāpīgi, bet jāiet savs ceļš!» Sadarbība tika izbeigta, bet talantīgā Ikauniece-Admidiņa ilgi bez trenera nepalika. Viņa ceļu pretī jauniem panākumiem turpinās Igaunijas trenera Andreja Nazarova vadībā, kurš savulaik pats startēja desmitcīņā.

Ikauniece-Admidiņa otro gadu pēc kārtas izpelnījās Latvijas labākās sportistes godu.

 
Diāna Dadzīte un Aigars Apinis
Diāna Dadzīte un Aigars Apinis Foto: LETA

Paralimpiešu medaļu raža

Aigars Apinis, Diāna Dadzīte un Edgars Bergs apliecināja, ka ir pasaules elites vidū sportistiem ar īpašām vajadzībām. Divas augstākā kaluma godalgas un divas bronzas medaļas Rio paralimpiskajās spēlēs ir teicams rezultāts. Viņus mājās sagaidīja kā varoņus.

«Jūtos patiesi priecīgs. Esmu gandarīts, ka savā jomā esmu viens no labākajiem pasaulē,» uzreiz pēc atgriešanās dzimtenē sacīja Bergs, kurš neslēpa, ka, atrodoties paralimpiskajās spēlēs, izjutis pozitīvu līdzjutēju enerģiju no Latvijas.

Apinis savu ceturto paralimpisko zelta godalgu izcīnīja jau pašā spēļu ievadā, un tas kalpojis par stimulu pārējiem, ka «latvieši var». «Nekas nespēj aizstāt to sajūtu, kad tik lielas publikas priekšā tiek atskaņota Latvijas himna,» viņš sacīja.

Tikmēr divu godalgu ieguvēja Dadzīte atklāja, ka medaļas nākušas smagi, bet sajūtas, protams, ir patīkamas.

Paralimpiešus par panākumiem Brazīlijā dāsni atalgoja. Par pirmo vietu šķēpa mešanā Dadzīte saņēma 184 365 eiro, tādu pašu summu par zelta medaļu diska mešanā ieguva Apinis. Savukārt lodes grūdējs Bergs tika pie 66 100 eiro lielas prēmijas. Viņi to ir pelnījuši.

 
Rebeka Koha
Rebeka Koha Foto: Reuters/LETA

Rebeka Koha gāž lielus vezumus

Vien 18 gadus vecā ventspilniece Rebeka Koha Riodežaneiro Olimpiādē atgādināja, ka Latvija ir ar spēcīgām svarcelšanas tradīcijām. Reti kuram gaidot, viņa savā svara kategorijā summā pievārēja 197 kilogramus, kas talantīgo sportisti nostādīja tieši blakus spēcīgāko trijniekam. Septembrī sacensībās Igaunijā Koha laboja divus valsts rekordus.

Decembra sākumā Koha Izraēlā otro gadu pēc kārtas uzvarēja Eiropas čempionātā U-20 vecuma grupā. Startējot svara kategorijā līdz 58 kilogramiem, viņa summa pacēla 204 kilogramus, tikai par trim kilogramiem atpaliekot no Eiropas junioru rekorda.

Interesanti, ka, tuvojoties valsts labāko sportistu apbalvošanas ceremonijai «Latvijas Gada balva sportā», starp kandidātēm uz gada labākās sportistes titulu sākotnēji Koha netika iekļauta. Vēlāk gan šis misēklis tika labots.

Latvijas «Gada balvas sportā» apbalvošanas ceremonijā Koha saņēma gada uzlecošās zvaigznes balvu.

 
Madara Palameika
Madara Palameika Foto: EPA/LETA

Palameika uzstāda jaunu Latvijas rekordu un triumfē Dimanta līgā

Lai arī starts Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs Madarai Palameikai īsti neizdevās, sezonas laikā viņa uzvarēja četros no septiņiem Dimanta līgas posmiem Birmingemā, Rabātā, Lozannā un Briselē.

Latviete kļuva par prestižā vieglatlētikas seriāla kopvērtējuma uzvarētāju. Septembrī šķēpmetēja par trīs centimetriem laboja pašai piederošo valsts rekordu, kas tagad ir 66,18 metri.

Par izcīnīto Dimanta līgas trofeju Palameika saņēma 40 000 dolāru (35 000 eiro) lielu naudas balvu, kā arī nodrošināja ceļazīmi uz nākamā gada pasaules čempionātu un ielūgumu uz 2017. gada Dimanta līgas sacensībām.

 
Zigismunds Sirmais
Zigismunds Sirmais Foto: EPA/LETA

Zigismunda Sirmā Eiropas zelts

Vasaras vidū Nīderlandes galvaspilsētā Amsterdamā lielu pārsteigumu sagādāja šķēpmetējs Zigismunds Sirmais, kurš negaidīti kļuva par Eiropas čempionu, turklāt ar 86,66 metrus tālu metienu viņš sasniedza savu personisko rekordu un guva lielāko panākumu karjerā.

Uzvaru nesošā metiena laikā viņš juta, ka šķēps lidos tālu. Šķiet, retais gaidīja, ka tas piezemēsies zelta medaļas vērtībā. Eiropas meistarsacīkstēs Sirmais aiz sevis atstāja 2013. gada pasaules čempionu Vitezslavu Veseliju no Čehijas.

Nesen Sirmo nosauca par 2016. gada Rīgas labāko sportistu.

 
Foto: Reuters/LETA

Bertāns kļūst par otro latvieti NBA

Pirmo reizi Latvijas basketbola vēsturē NBA čempionātā vienlaikus spēlē divi latvieši. Kristapam Porziņģim šogad pievienojās Dāvis Bertāns, kurš starp pasaules labākajiem basketbolistiem ielauzās, spītējot karjeras laikā divreiz piedzīvotiem ceļgala krustenisko saišu plīsumiem.

Rūjienieša pārstāvētā Sanantonio «Spurs» komanda ir viena no līgas spēcīgākajām vienībām un tiek minēta starp favorītēm, kuras reāli var cīnīties par uzvaru turnīrā.

Kaut arī Bertāna loma pazīstamā trenera Grega Popoviča vadītajā komandā vēl nav ļoti būtiska, no latvieša nākotnē gaida, ka viņš liks lietā savas snaipera dotības.

Latvijas basketbola līdzjutēji gaida nākamā gada 12. februāra vakaru, kad slavenajā «Madison Square Garden» arēnā pirmoreiz NBA viens pret otru spēlēs divi latvieši. Porziņģis ar kolēģiem uzņems Bretānu un viņa pārstāvēto «Spurs».

 
Anastasija Sevastova
Anastasija Sevastova Foto: Reuters/LETA

Anastasijas Sevastovas zvaigžņu stunda «US Open»

Teicami lielajā tenisā atgriezās Latvijas šā brīža pirmā rakete Anastasija Sevastova. 2016. gads ir īpaši veiksmīgs. Ņujorkā viņa sensacionāli aizkļuva līdz prestižā «Grand Slam» tenisa turnīra «US Open» ceturtdaļfinālam.

Pateicoties savai spēlei, Sevastova pretendēja uz mēneša WTA lielākā pārsteiguma autores balvu. Septembrī viņa sasniedza karjeras rekordu WTA reitingā, pasaules labāko tenisistu vidū ieņemot 30. vietu. Pašā gada izskaņā Sevastovai pietrūka jaudas, taču sezona kļuva par sekmīgāko līdzšinējās sportistes gaitās.

Sevastova pieveica Spānijas tenisa zvaigzni Garvinji Mugurusu, kura šā gada vasarā bija reitinga vicelīdere. Viņa spēkojās arī ar tādām spēlētājām kā dānieti Karolīnu Vozņacki, amerikānieti Venusu Viljamsu, serbieti Anu Ivanoviču.

 
Mairis Briedis (no kreisās)
Mairis Briedis (no kreisās) Foto: LETA

Brieža smagā dūre

Bokseris Mairis Briedis ir kļuvis par vienu no Latvijas populārākajiem sportistiem. 2016. gadā turpināja savu nezaudēto cīņu sēriju. Vispirms savu līdzjutēju priekšā ar tehnisko nokautu bez problēmām pieveica Dienvidāfrikas Republikas bokseri Deniju Venteru, pēc tam to pašu atkārtoja ar nigērieti Olanrevaju Durodolu, bet 21. uzvaru svinēja oktobrī Liverpūlē, kur pārliecinoši uzvarēja vietējo Saimonu Valiliju.

Nu Briedim priekšā cīņa par Pasaules Boksa padomes (WBC) pirmā smagā svara (līdz 90,7 kg) jostu. Ilgi nebija skaidrs, kas būs latvieša titulcīņas pretinieks. Brits Tonijs Beljū izvēlējās iet finansiāli ienesīgāku ceļu un pakāpās kategoriju augstāk, lai tiktos ar savu tautieti Deividu Heju.

Tomēr decembra vidū Brieža pārstāvji izziņoja, ka viņa nākamais pretinieks boksa mačā par pagaidu čempiona titulu būs Vācijas bokseris Marko Huks. 32 gadus vecais Huks profesionālajā boksā aizvadījis 44 cīņas, kurās ticis pie 40 uzvarām, 27 no tām noslēdzot ar nokautu, bet vienā duelī tika fiksēts neizšķirts.

Brieža - Huka duelis gaidāms Vācijā nākamā gada 18. martā vai 1. aprīlī.

 
Martins Dukurs
Martins Dukurs Foto: AP/LETA

Martins Dukurs turpina dominēt ledus trasēs

Siguldas skeletonists Martins Dukurs turpināja lutināt ar saviem panākumiem skeletona trasēs. Viņš izcīnīja visus iespējamos titulus. Austrijas trasē Īglsā kļuva par četrkārtēju pasaules čempionu un uzvarām bagātāko skeletonistu pasaules čempionātos. Septīto gadu pēc kārtas Martins savā īpašumā ieguva Pasaules kausu. Bet Sanktmoricā, Šveicē kopā ar savu vecāko brāli Tomasu Dukuru, uzrādot identisku laiku, izcīnīja Vecā kontinenta čempiona titulu.

Gada izskaņā Martins, Tomass un treneris un tēvs vienā personā Dainis Dukurs izcīnīja vēl vienu uzvaru, kas gan palika ārpus renes. Toties ļoti būtiska, ja runājam par tīru sportu. Viņi visi paziņoja par nākamajā gadā plānotā pasaules čempionāta boikotu Sočos. Sportisti boikotēja nevis pasaules čempionātu, bet vietu, kur tas notiek.

Šāds lēmums tika pieņemts, jo virs Krievijas sporta savilkušies arvien tumšāki mākoņi, proti, milzu mēroga dopinga skandāls.

 
Foto: AFP/LETA

Melbārža zelta kvartets

Latvijas vadošā bobsleja pilota Oskara Melbārža vadītā četrinieka ekipāža nedēļu pēc Valentīna dienas izcīnīja zelta medaļu Austrijas trasē Īglsā notikušajā pasaules čempionātā. Latvijas neatkarības vēsturē šī bija pirmā reize, kad izcīnīta zelta medaļa bobslejā.

Vēl pirms izšķirošajiem diviem braucieniem Melbārdis atradās tikai septītajā vietā, taču viņš kopā ar stūmējiem Daumantu Dreiškenu, Arvi Vilkasti un Jāni Strengu veica lielisku trešo braucienu, kas ļāva pakāpties uzreiz uz otro vietu. Pirms noslēdzošā - ceturtā - brauciena latvieši no līdera vācieša Frančesko Frīdriha atpalika 0,17 sekundes.

Arī ceturtais brauciens Latvijas pirmajai ekipāžai izdevās lielisks, kas ļāva saglabāt otro vietu un teorētiski apdraudēt Frīdriha pirmo pozīciju. Tas arī izdevās, jo Vācijas pilots izšķirošajā braucienā pieļāva rupjas kļūdas, kas Melbārdim ar stūmējiem ļāva izcīnīt zeltu.

Ņemot vērā pirmās dienas rezultātus, Melbārža izcīnītais zelts kļuva par sensāciju.

Interesanti, ka Latvijas bobslejistiem sacensībās nācās iztikt bez izlases galvenā trenera Sanda Prūša klātbūtnes, kas pasaules čempionāta priekšvakarā salauza labās kājas potīti.

Šajā vasarā Melbārdis, kurš jau trešo gadu pēc kārtas atzīts par «Valmieras gada sportistu», pārcieta muguras operāciju. Viņš atgūstas un jaunā gada sakumā atgriezīsies trasē.

 
Aleksandrs Samoilovs (no kreisās) un Jānis Šmēdiņš
Aleksandrs Samoilovs (no kreisās) un Jānis Šmēdiņš Foto: Ieva Makare / LETA

Samoilovs un Šmēdiņš reitinga galvgalī

Latvijas spēcīgākais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš sezonas svarīgākajās sacensībās nebija labākajā kondīcijā. Viņi nespēja nosargāt pērn izcīnīto kontinenta čempionu titulu, no Eiropas čempionāta Šveicē izstājoties ceturtdaļfinālā, savukārt Rio olimpiskās spēles labāk neatcerēties vispār.

Uz Brazīliju Latvijas duets devās kā vieni no galvenajiem favorītiem cīņā par olimpisko zeltu. Tāds bija arī viņu pašu mērķis, taču tas izgaisa Kopakabanas pludmales smiltīs apakšgrupas turnīrā, pārim ieņemot dalītu 19. vietu.

Ja neskaita šos divus turnīrus, sezona kopumā vērtējama ar plusa zīmi. Samoilovs un Šmēdiņš salīdzinoši veiksmīgi spēlēja Pasaules tūrē. Viņi triumfēja Jūrmalā notikušajā Eiropas Volejbola konfederācijas (CEV) «Masters» sērijas turnīrā.

Trešo reizi dueta pastāvēšanas vēsturē Samoilovs un Šmēdiņš sezonu noslēdza kā FIVB reitinga līderi, atkārtojot 2013. un 2014. gada sasniegumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu