Dairis Bertāns: Bērnībā dzīvojot Rūjienā, ar brāli necerējām kopā spēlēt izlasē

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlase trešdien izlidos uz Turcijas pilsētu Stambulu, kur šajā nedēļas nogalē sāks cīņu Eiropas čempionātā. Vieni no komandas līderiem būs brāļi Dairis un Dāvis Bertāni. Bērnībā dzīvojot mazpilsētā Rūjienā, viņi nebija daudz domājuši, ka kādu dienu tiks tik tālu basketbolā - kopā spēlēs valstsvienībā, sarunā ar žurnālistiem atzina vecākais no brāļiem.

Pēc piecu gadu pārtraukuma valstsvienības ierindā atgriezies Dāvis Bertāns, kurš pagājušajā sezonā debitēja Nacionālajā basketbola asociācijā spēcīgās Sanantonio «Spurs» komandas sastāvā. Jaunākais no brāļiem Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlējis tikai vienu reizi - 2011.gadā Lietuvā, taču pēc tam vairākus gadus pārstāvēt izlasi viņam liedza savainojumi.

«Protams, ir ļoti forša sajūta atkal spēlēt kopā ar Dāvi. Tāda jo sevišķi bija pārbaudes mačā pret Lietuvu - emocijām bagātākā spēlē un pie skatītāju pilnām tribīnēm. Bija daudzas labas epizodes gan man, gan viņam - mums esot kopā laukumā. Par to ir dubults prieks,» pastāstīja Dairis Bertāns.

«Ja godīgi, bērnībā dzīvojot Rūjienā, mums nevienam nebija tāda doma, ka mēs varētu tik tālu tikt. Pēc tam jau visai ātri debitējām izlasē - man bija 2010.gads, Dāvis gadu vēlāk tika uz Eiropas čempionātu. Vēl būdami jauniešu vecumā, tikām jau kopā uzspēlēt izlasē, tādējādi piepildījās mazs sapnis,» atzina vecākais brālis.

Latvijas izlases spēles regulāri apmeklē brāļu Bertānu tētis un mamma - Dainis un Dina. Vecāki allaž aktīvi jutuši līdzi saviem dēliem, tomēr darba dēļ viņi nedosies uz Turciju vērot čempionātu klātienē. «Vecāki tomēr nebrauks, jo būs mācību gada sākums - jāiet uz darbu. Šoreiz skatīsies pa televizoru,» pastāstīja Dairis.

Dairim Bertānam šis būs ceturtais Eiropas čempionāta finālturnīrs. Kopš debijas valstsvienībā viņš Latvijas izlases kreklā spēlējis bez pārtraukumiem. Tāpat arī viņa vienaudzis un labākais draugs - valstsvienības vadošais saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks. Viņi abi tuvojas «simtnieka klubiņam» - Dairis izlasē aizvadījis 98 spēles, bet Strēlnieks par divām mazāk. Par viņiem izlasē pieredzējušāki spēlētāji ir vairs tikai komandas kapteinis Jānis Blūms un Kristaps Janičenoks, kuram šis būs pēdējais turnīrs valstsvienības rindās.

«Gluži par veterāniem es mūs [sevi un Strēlnieku] nesauktu. Tomēr izlasē esam vieni no pieredzējušākajiem. Pēdējos septiņus gadus esam lielajā izlasē bez pauzēm. Spēlētāji apkārt ir mainījušies, taču mēs turamies sastāvā,» sacīja Dairis Bertāns. Viņš arī atzina, ka ir pienācis ilgi gaidītais brīdis un ar nepacietību gribas iet laukumā Eiropas čempionātā. «Pārbaudes mači it kā arī ir spēles, tomēr tās nav oficiālas sacensības. Beidzot esam čempionātu sagaidījuši. Trešdien lidosim prom un drīz sāksim spēlēt.»

Laukumā visbiežāk Dairis Bertāns spēlē otrā numura pozīcijā, kurā viņš sevi karjeras laikā vislabāk apliecinājis, izmantojot savas stiprās puses - caurgājienu un metienu no distances. Tomēr izlasē epizodiski viņam nākas spēlēt arī par saspēles vadītāju. «Šajā pozīcijā jūtos mierīgi - man tas nesagādā problēmas. Aizpildīt Strēlnieka vietu uz 5-10 minūtēm man nerada grūtības.»

Pagājušo sezonu Dairis Bertāns pavadīja Turcijas klubā Stambulas «Dariššafaka Doguš», kurā par galvenā trenera asistentu sezonas pirmajā pusē strādāja arī valstsvienības vadonis Ainars Bagatskis. «Jārēķinās, ka pilsētā būs liels haoss. Ar mašīnu pabraukt nevarēs - mums gan tas īsti netraucēs. Zāle būs ļoti forša. Spēlē pret Turciju skatītāju tribīnes būs pilnas. Tas ir kaut kas tāds, kas ir jāizbauda. Ja būs tāda iespēja, ar komandu brīvdienā aiziesim uz kādu restorānu. Turki garšīgi gatavo gaļu,» gaidāmo prognozēja basketbolists.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta pirmo maču aizvadīs piektdien, tiekoties ar Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempioni Serbiju. Kaut arī pretinieku komandai turnīrā nepalīdzēs viens no kontinenta labākajiem saspēles vadītājiem Milošs Teodosičs, kā arī virkne citu svarīgu spēlētāju, Dairis Bertāns nelolo cerības uz šķietami vieglāku cīņu un gaida nopietnu pārbaudījumu sacensību ievadā.

«Pirmā spēle pret Serbiju būs labs pārbaudījums. Redzēsim, kādi mēs izskatāmies uz šāda līmeņa komandas fona, nevis Čehijas vai Rumānijas [šīs abas komandas Latvijas izlase sagrāva pārbaudes spēlēs]. Jā - ar vai bez Teodosiča, tās ir divas dažādas komandas. Tomēr Serbijai tāpat ir ļoti labi saspēles vadītāji - Stefans Jovičs un arī Bogdans Bogdanovičs spēlē pirmā numura pozīcijā. Arī šie uzvārdi neprasa komentārus.»

Pirms pēdējās pārbaudes spēles pret Čehijas izlasi, Dairis Bertāns iekļuva nepatīkamā situācijā, kuru gan viņš tagad atceras ar smaidu. Pēc treniņa «Arēnā Rīga» viņu pārsteidza soda kvīts 25 eiro apmērā par automašīnas novietošanu. Ar šo pārpratumu viņš ir samierinājies un neprasīs Latvijas Basketbola savienībai apmaksāt sodu. «Samaksāšu pats (smejas). Bet nu interesanti - atbrauc uz treniņu un tev sodu uzliek. Nu labi...»

Eiropas čempionāts risināsies no 31.augusta līdz 17.septembrim. Grupu turnīrs notiks četrās valstīs - Izraēlā, Rumānijā, Turcijā un Somijā. 24 komandas sadalītas četrās apakšgrupās pa sešām vienībām. Katras apakšgrupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas turnīrā.

Latvijas vīriešu basketbola izlases spēļu grafiks Eiropas čempionātā D apakšgrupā

  • 1. septembrī Latvija - Serbija plkst. 17
  • 2. septembrī Latvija - Beļģija plkst 14.15
  • 4. septembrī Latvija - Lielbritānija plkst. 14.15
  • 5. septembrī Latvija - Krievija plkst. 14.15
  • 7. septembrī Latvija - Turcija plkst. 20.45

Latvijas izlases pārbaudes spēļu rezultāti, gatavojoties Eiropas čempionātam

  • 28. jūlijā Tamperē slēgtā treniņspēle ar Somijas izlasi 87:67
  • 29. jūlijā Tamperē ar Somijas izlasi 85:81
  • 4. augustā Klaipēdā ar Gruzijas izlasi 69:73
  • 5. augustā Klaipēdā ar Polijas izlasi 76:80
  • 11. augustā Rīgā ar Polijas izlasi 77:65
  • 19. augustā Rīgā ar Lietuvas izlasi 87:77
  • 20. augustā Rīgā ar Rumānijas izlasi 98:68
  • 24. augustā Rīgā ar Čehijas izlasi 103:69
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu