Strēlnieks: Laukumā ar Porziņģi ir ļoti viegli saprasties

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība trešdien devās uz Turcijas pilsētu Stambulu, kur jau piektdien tai gaidāma pirmā spēle Eiropas čempionātā. Gatavošanās ciklā aizvadītas astoņas pārbaudes spēles, taču tikai divās no tām komanda bija pilnā sastāvā, spēlējot arī Kristapam Porziņģim. Vienības saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks ir pārliecināts, ka tā nebūs problēma, jo izlases debitants komandā ir ļoti labi iejuties un laukumā ar viņu ir viegli saprasties, sarunā ar TVNET pastāstīja basketbolists.

Strēlnieks gatavojas jau ceturtajam Eiropas čempionāta finālturnīram. Viņš pieaugušo valstsvienībā spēlē jau septīto gadu pēc kārtas. Šajā laikā viņš kļuvis par vadošo saspēles vadītāju Latvijā, kā arī par vienu no labākajiem visā Eiropā.

«Nav īpašu sajūtu, tomēr šis man nebūs pirmais čempionāts. Kā vienmēr, pirms turnīra ir patīkams satraukums. Forši, ka beidzot tiksim pie oficiālajām spēlēm. Šoreiz sanāca tā, ka pārbaudes maču bija mazāk. Tomēr tas nav slikti. Tagad beidzot būsim spēļu režīmā,» nepacietībā gaidot čempionāta sākumu, pēc pēdējā treniņa Rīgā sacīja Strēlnieks.

Nacionālās komandas rindās Strēlnieks aizvadījis jau 96 spēles. Savukārt viņa vienaudzis un labs draugs Dairis Bertāns izlasē nospēlējis par diviem mačiem vairāk. Līdz ar to čempionāta laikā abi sasniegs 100 spēļu robežu. Strēlnieks atzīst, ka laiks ir neticami ātri paskrējis, jo tagad viņš ir jau viens no pieredzējušākajiem spēlētājiem izlasē, nevis viens no jaunākajiem.

«Patiesībā mūs ar Dairi tiešām teju var nosaukt par veterāniem (smejas). Sastāvā esmu trešais vecākais spēlētājs. Tas ir patīkami. Kad ienācu izlasē, biju viens no jaunākajiem,» teica Strēlnieks, par kuru vecāki starp izlases spēlētājiem ir tikai komandas kapteinis Jānis Blūms un Kristaps Janičenoks.

Zīmīgi, ka Strēlniekam paliks 28 gadi 1.septembrī, kad Latvijas izlasei Eiropas čempionātā paredzēta pirmā spēle pret olimpisko vicečempioni Serbiju. Nedaudz vēlāk tikpat gadu jubileju svinēs arī Dairis Bertāns, kuram dzimšanas diena ir 9. septembrī. Tiesa, tad grupu turnīrs būs jau noslēdzies, taču, cerams, izlase joprojām turpinās cīņu «EuroBasket 2017».

Latvijas vīriešu basketbola izlases spēļu grafiks Eiropas čempionātā D apakšgrupā

  • 1. septembrī Latvija - Serbija plkst. 17
  • 2. septembrī Latvija - Beļģija plkst 14.15
  • 4. septembrī Latvija - Lielbritānija plkst. 14.15
  • 5. septembrī Latvija - Krievija plkst. 14.15
  • 7. septembrī Latvija - Turcija plkst. 20.45

«Treneri savākuši pietiekami daudz informācijas par pretiniekiem un vienu daļu ir jau nodevuši arī spēlētājiem. Otra daļa vēl sekos, jo priekšā ir pāris dienas laika sagatavoties. Pretinieku sastāvus zinām, atliek atrast un izmantot viņu vājos punktus,» sacīja Strēlnieks.

Latvijas izlase uz turnīru devusies ar četriem Eiropas čempionāta debitantiem - Aigars Šķēle, Andrejs Gražulis, Rolands Šmits un pirmo reizi valstsvienībai palīdzēs arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas «Knicks» zvaigzne Porziņģis. Gatavošanās ciklā viņš aizvadīja vien divas pārbaudes spēles, palīdzot izcīnīt uzvaras pār Poliju un Lietuvu, gūstot attiecīgi 24 un 16 punktus.

Porziņģis pēdējos divos pārbaudes mačos pret Rumāniju un Čehiju piesardzības nolūkā nespēlēja, jo bija jāsadziedē ceļgala trauma. Strēlnieks uzskata, ka tas gan neradīs problēmas Eiropas čempionātā, jo NBA zvaigzne Latvijas izlasē ir ļoti labi iejuties. «Viņš ir ļoti augsta līmeņa spēlētājs, ar kuru ir viegli saprasties laukumā. Ja viņš izlaiž kādu spēli, tas galīgi neko nemaina. Viņam ir viegli iejusties komandā. Šajā ziņā nav nekādu problēmu.»

Sagaidāms, ka Strēlniekam varētu būs vislielākais spēles laiks Latvijas izlases rindās. Pārbaudes mačā pret Lietuvu, kad izcīnīt uzvaru bija svarīgāk atšķirībā no citām spēlēm gatavošanās ciklā, valstsvienības vadošais saspēles vadītājs laukumā pavadīja nedaudz vairāk par 31 minūti.

«Visticamāk, ka man tiešām būs daudz jāspēlē. Varbūt arī nebūs tik traki. Jāskatās pēc situācijas. Varbūt gadīsies, ka sakrāšu piezīmes un kādam būs jānāk manā vietā. Nav tā, ka mums baigi trūktu spēlētāju un būtu robs šajā pozīcijā - Šķēle var labi nospēlēt dotās minūtes, arī Dairis tikpat labi var novadīt saspēli. Mūsdienās īsti saspēles vadītāji nevienā komandā vairs neeksistē. Nevienam tādi vairs nav vajadzīgi. Nepieciešams pārvadīt bumbu pāri laukumam. Tas, kurš to dara, skaitās saspēles vadītājs. Pat ja būs jāspēlē 30 minūtes, būšu tam gatavs,» savu redzējumu izklāstīja Strēlnieks.

Eiropas čempionāts risināsies no 31.augusta līdz 17.septembrim. Grupu turnīrs notiks četrās valstīs - Izraēlā, Rumānijā, Turcijā un Somijā. 24 komandas sadalītas četrās apakšgrupās pa sešām vienībām. Katras apakšgrupas četras labākās komandas iekļūs izslēgšanas turnīrā.

Latvijas izlases pārbaudes spēļu rezultāti, gatavojoties Eiropas čempionātam

  • 28. jūlijā Tamperē slēgtā treniņspēle ar Somijas izlasi 87:67
  • 29. jūlijā Tamperē ar Somijas izlasi 85:81
  • 4. augustā Klaipēdā ar Gruzijas izlasi 69:73
  • 5. augustā Klaipēdā ar Polijas izlasi 76:80
  • 11. augustā Rīgā ar Polijas izlasi 77:65
  • 19. augustā Rīgā ar Lietuvas izlasi 87:77
  • 20. augustā Rīgā ar Rumānijas izlasi 98:68
  • 24. augustā Rīgā ar Čehijas izlasi 103:69
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu