Basketbolisti emocionālā cīņā pieveic grupas līderi Krieviju

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešo uzvaru Eiropas čempionātā (EČ) otrdien izcīnīja Latvijas nacionālā basketbola komanda, kas Stambulā D apakšgrupas mačā smagā cīņā ar 84:69 (12:15, 22:29, 18:8, 32:17) pieveica līdzšinējo grupas līdervienību Krieviju, kurai sagādāja pirmo neveiksmi turnīrā.

Izcīnot uzvaru, Latvijas izlase ieguvusi iespēju grupu turnīra pēdējā kārtā pret mājinieci Turciju pacīnīties par pirmo vietu apakšgrupā, kas nozīmēs teorētiski vājāku pretinieku astotdaļfinālā.

Rezultatīvākais spēlētājs Latvijas komandā ar gūtiem 22 punktiem bija Jānis Timma, kuram arī sešas atlēkušās bumbas. Pa 11 punktiem iemeta Kristaps Porziņģis un Rolands Šmits, punkts mazāk Mārtiņam Meieram, bet pa deviņiem punktiem Dāvim Bertānam un Jānim Strēlniekam.

Krievijas izlasē līderis Aleksejs Šveds guva 21 punktu un veica sešas rezultatīvas piespēles, bet 16 punktus pievienoja centra spēlētājs Timofejs Mozgovs, kurš pirmajā puslaikā sagādāja lielas problēmas latviešiem zem groziem.

Pirmais puslaiks bija diezgan smagnējs un saraustīts, jo tiesneši bieži svilpa pārkāpumus, turklāt latviešu zvaigzne Kristaps Porziņģis iekrāja četras piezīmes. Tiesa, trešajā ceturtdaļā Latvijas basketbolisti nomierinājās un ar dzelžainu aizsardzību atguva zaudēto, komandām ceturto ceturksni sākot ar neizšķirtu 52:52 uz rezultāta tablo. Ceturtajā ceturtdaļā latvieši vairs neapstājās, ieguva nelielu vadību, kuru nosargāja un svinēja uzvaru.

Sergeja Bazareviča vadītā Krievijas izlase turnīru sākusi pārliecinoši, trijos mačos gūstot tikpat uzvaru. Pēdējā spēlē krievu basketbolisti ar rezultātu 76:67 pirmdien pieveica Beļģijas valstsvienību.

Arī Latvijas komanda aizvadīja maču pirmdien. Lai arī spēles gaitā pret Lielbritāniju tika iekrāts liels pārsvars, Ainara Bagatska padotie svinēja otro uzvaru turnīrā ar rezultātu 97:92. Tiesa, šaubas par panākumu neradās.

Iepriekšējās divās kontinenta meistarsacīkstēs Krievijas izlase desmit spēlēs kopā guva vien divas uzvaras, bet Stambulā tā jau pirmajos trijos mačos guva vairāk panākumu.

Krievija 2007.gadā izcīnīja Eiropas čempionu titulu, finālā ar 60:59 uzvarot turnīra saimnieci Spāniju. Tāpat tā 1993.gadā cieta neveiksmi finālā, ar 70:71 zaudējot tā turnīra mājiniecei Vācijai. Krieviem ir arī 1997. un 2011.gada Eiropas čempionātu bronzas medaļas.

Savainojuma dēļ čempionātā nepiedalās viens no potenciālajiem krievu vadošajiem spēlētājiem Sergejs Karasjovs.

Latvijas vīriešu basketbola izlases spēļu grafiks Eiropas čempionātā D apakšgrupā

  • 1. septembrī Latvija - Serbija 82:92
  • 2. septembrī Latvija - Beļģija 92:64
  • 4. septembrī Latvija - Lielbritānija 97:92
  • 5. septembrī Latvija - Krievija 84:69
  • 7. septembrī Latvija - Turcija plkst. 20.45

Sagatavošanās posmā «EuroBasket 2017» Krievijas izlase deviņās spēlēs izcīnīja piecas uzvaras.

Katras apakšgrupas četras labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā, ko Latvijas izlase aizvadīs 10. septembrī.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalās 11.reizi pēc neatkarības atgūšanas. Iepriekšējās Eiropas meistarsacīkstes pirms diviem gadiem Latvijas izlase noslēdza astotajā vietā, ceturtdaļfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 2001.gada, kad sacensības notika tieši Stambulā, kur komanda aizvadīs apakšgrupu mačus un kur notiks arī izšķirošie mači.

Pēc 2001.gada Latvija piecos Eiropas čempionātos nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Eiropas čempionātā basketbolā vistitulētākā komanda ir PSRS, kas par čempioni kļuvusi 14 reižu, bet tālāk ar astoņiem tituliem seko bijusī Dienvidslāvija. Savukārt pa trim zeltiem ir Spānijai un Lietuvai, bet Latvija līdz šim vienīgo reizi kontinenta meistarsacīkstēs triumfējusi pašā pirmajā turnīrā 1935.gadā.

Pirms diviem gadiem pie trešā titula vēsturē tika Spānija, kas finālā ar 80:63 apspēlēja Lietuvu, bet pie bronzas medaļām tika Francijas basketbolisti.

Eiropas čempionāts risināsies visu šo un nākamo nedēļu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu