Latvijas izlase no draudiem Eiropas čempionātā ir pasargāta

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Turcijā pēc nesekmīgā apvērsuma jau vairāk nekā gadu ir ārkārtas stāvoklis. Nemierīgā politiskā situācija šajā valstī bažīgu darījusi ne vienu vien cilvēku, turklāt jau labu laiku bija zināms, ka Stambulā jānorisinās Eiropas čempionātam basketbolā. Tomēr turki par izlašu, mediju un līdzjutēju drošību ir parūpējušies.

Nenoliegšu, ka arī vairāku mediju vidū bija pārstāvji, kuriem prāts par došanos uz Eiropas čempionātu Turcijā bija nemierīgs. Tomēr no otras puses bija skaidrs, ka Turcija būs parūpējusies, lai šis augstā līmeņa turnīrs, kur piedalās arī Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spīdekļi, noritētu bez problēmām.

Stambulā apakšgrupu turnīru pašlaik aizvada mājiniece Turcija, Serbija, Krievija, Lielbritānija, Beļģija un mūsu favorīte Latvija. D grupas cīņas notiek teju 14 000 cilvēku ietilpīgajā «Ulker Sports Arena», bet pēc tam Stambulā norisināsies arī izslēgšanas turnīrs. Tas būs jau citā arēnā – ar 16 000 vietām aprīkotajā «Sinan Erdem Dome» –, un tur jau pulcēsies arī citu apakšgrupu labākās izlases, piemēram, Spānija, Francija un Lietuva. Tur, iespējams, drošības normas būs citādākas un varbūt pat augstākas, tomēr par šā brīža Latvijas izlases mājvietu var teikt, ka par jebkāda veida draudu novēršanu sacensību saimnieki ir parūpējušies.

Jau pirmajā dienā pamanījām, ka pie «Ulker Sports Arena» ir pāris ūdens lielgabali pūļa savaldīšanai, kā arī daļa no ielas, kas atrodas pie halles, ir slēgta ar dzelzs žogu.

Savukārt, lai nonāktu arēnā, ir jāiziet cauri divām drošības pārbaudēm – pirmā atrodas jau pie minētā dzelzs žoga, kur skarbi vīri pārbauda somas un pašu ienācēju, bet otrā jau ir pie ieejas, kur jāiziet caur metāla detektoru. Tikmēr pašā arēnā pie katras ieejas, tostarp arī labierīcībās, ir vismaz pa vienam sargam, kurš rūpīgi nopēta katru cilvēku.

Foto: Edijs Pālens/LETA

Savukārt pirms spēlēm, it sevišķi mājinieces Turcijas, drošība kļūst vēl augstāka, jo parādās vīri ar šaujamieročiem un uz mača laiku tiek bloķētas apkārt esošās ielas. Arī drošībnieku mobilitāte ir ļoti augsta, jo, kad viena no automašīnām uzbrauca uz plastmasas pudeles un tā ar blīkšķi pārsprāga, policisti ar šaujamieročiem metās pie spēkrata, lai noskaidrotu trokšņa rašanās iemeslu.

Latvijas basketbola izlase dzīvo vienā viesnīcā ar savām D apakšgrupas pretiniecēm, izņemot mājinieci Turciju.

Ap hoteli visapkārt ir policisti ar šaujamieročiem. Visi, kas piebrauc pie viesnīcas, tiek pārbaudīti, tāpat spēkrati tiek apskatīti ar spoguļiem, lai pārliecinātos, ka apakšā nav piestiprināts kas bīstams.

Arī basketbolistiem ir jāiziet caur metāla detektoriem, bet katras komandas autobusam ir eskorts. Kā novēroja žurnālisti, Turcijas izlase pie arēnas piebrauc pat ar diviem autobusiem.

Uz augsto drošības līmeni šajā Eiropas čempionātā norādīja arī viens no Latvijas izlases pieredzējušākajiem basketbolistiem Kristaps Janičenoks.

«Viss ir līmenī. Patiesībā es nejūtu, ka drošības kontrole būtu pārspīlēta vai uzspēlēta. Vismaz spēlētāji to nejūt, jo netiekam pārbaudīti tik ļoti kā skatītāji vai mediji. Konvojs priekšā autobusam jau ir ierasta prakse. Jā, varbūt ir mazliet vairāk nopietnu seju un šaujamieroču nekā iepriekšējos turnīros, bet tas, pēc manām domām, ir atbilstoši mūsdienu situācijai.»

Tomēr par spīti augstajai drošībai arī šeit gadās pa kādam starpgadījumam. Piemēram, pirmdienas vakara mačs, kurā Serbija principiālā cīņā pārpildītas arēnas priekšā uzvarēja Turciju. Atmosfēra hallē bija ļoti nokaitēta, mājiniekiem ciešot sāpīgu zaudējumu. Cīņas laikā uzmanības centrā bija arī tiesneši, kuri šajā turnīrā nereti pieņēmuši apšaubāmus lēmumus. To netrūka arī duelī starp serbiem un turkiem. Pēc mača noslēguma daži līdzjutēji nekautrējās šo to arī izmest uz laukuma. Piemēram, Latvijas Radio korespondentam Mārtiņam Kļaveniekam pa kāju trāpīja kāda atbalstītāja mestās šķiltavas, ko arēnā nemaz nav ļauts ienest.

Zīmīgi, ka pēc šā mača arēnas video kubā tagad pirms katras spēles tiek demonstrēts brīdinājums, ka svešķermeņus uz laukuma mest ir aizliegts.

Kopumā var teikt, ka Eiropas čempionāta rīkotāji Turcijā par drošību ir parūpējušies augstā līmenī un visu uztver nopietni, un sagaidāms, ka tāpat tas būs arī izslēgšanas turnīrā, kas notiks Stambulas rietumpusē. Tur spēlēs arī Latvijas valstsvienība.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu