Latvijai cīņa pret Slovēniju par «EuroBasket 2017» pusfinālu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība otrdien Turcijas pilsētā Stambulā spēkosies ar Slovēnijas izlasi Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā. Mūsējiem iepriekš pret slovēņiem ir veicies, bet vai izdosies pirmo reizi kopš neatkarības atgūšanas sasniegt kontinenta meistarsacīkšu pusfinālu? Cīņas sākums plkst. 21.30, un spēli tiešraidē translēs TV3.

Abas komandas līdz šim spēlējušas astoņas reizes savā starpā, latviešiem gūstot trīs uzvaras. Tomēr divi no trim panākumiem gūti tieši Eiropas čempionātos. 2001. gadā, kad sacensības arī risinājās Turcijā, grupas turnīra izšķirošajā spēlē pagarinājumā izdevās uzvarēt ar 99:93. Toreiz uzvaru ar 10 gūtiem punktiem kaldināja Ainars Bagatskis, kurš nu jau pēdējos 10 gadus vada Latvijas izlasi galvenā trenera amatā.

Savukārt pirms diviem gadiem Slovēniju izdevās uzveikt astotdaļfinālā ar rezultātu 73:68. 2015. gada Eiropas čempionātā uzvaru ar 17 punktiem kaldināja Jānis Strēlnieks, bet 13 pievienoja Kaspars Bērziņš, kuru šajā izlases modelī Bagatskis nav iekļāvis sastāvā. Salīdzinājumā ar dueli pirms diviem gadiem Latvijas izlase garajā galā pastiprināta ar Kristapu Porziņģi, Dāvi Bertānu un Rolandu Šmitu.

Tiesa, arī Slovēnijas izlases sastāvs šoreiz ir krietni konkurētspējīgāks. Pirms diviem gadiem 17 punktus pret Latviju guva Zorans Dragičs, kurš šajā turnīrā komandai nevar palīdzēt traumas dēļ. Tikmēr komandas līdera lomu lieliski pilda viņa brālis Gorans Dragičs, kurš turnīrā vidēji guvis 21,2 punktus, kas čempionātā ir piektais labākais rādītājs. 31 gadu vecais saspēles vadītājs pagājušajā sezonā Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) regulārajā čempionātā Maiami «Heat» komandas rindās vidēji guva vairāk par 20 punktiem.

Izcilu spēli turnīrā demonstrē vien 18 gadus vecais Luka Dončičs, kurš vidēji spēlē guvis 13,8 punktus un izcīnījis 7,5 atlēkušās bumbas. Tāpat svarīga loma komandā atvēlēta naturalizētajam amerikānim Entonijam Rendolfam, kura kontā 10,5 punkti un 5,2 pie groziem izcīnītas bumbas. Šie abi spēlētāji pagājušo sezonu pavadīja spēcīgajā Spānijas klubā Madrides «Real».

«Mums nerūp, kas mūs gaida laukuma otrā pusē - vai tā ir Latvija vai ASV. Galvenais ir koncentrēties uz savu spēli. Ja tas izdosies, būsim grūts pretinieks jebkurai komandai. Mums jābūt vienotiem visas 40 minūtes un jāspēlē agresīvi. Ticu, ka spēsim uzvarēt,» Slovēnijas Basketbola federācijas mājaslapā citēts Gorans Gragičs.

«Slovēnijai viss darbs sākas no mazās līnijas - Gorans Dragičs un Luka Dončičs, kā arī tam klāt vēl trīs četri labi snaiperi. Šajā komandā ir pieredzējuši spēlētāji, kas komentārus neprasa. Stils viņiem ir līdzīgs kā mums - spēlē ātru basketbolu, daudz uzbrūk, it īpaši Dragičs.

Galvenais, ko mums darīt, - pēc metiena ātri jāatgriežas aizsardzībā. Mums viņiem jāliek spēlēt pozicionāls basketbols, jo šai vienībai nedrīkst ļaut ieskrieties. Viņi pārskrēja pāri Francijai un Grieķijai, kas ir labs uzskates materiāls, un mums no tā vajadzētu izdarīt secinājumus,» pēc uzvaras astotdaļfinālā pār Melnkalni uzvēra Bagatskis.

Latvijas izlasē turnīra gaitā rezultatīvākais bijis Porziņģis, kurš guvis vidēji 21,8 punktus, kas līdz šim ir ceturtais labākais rādītājs čempionātā. Lielu artavu devis Jānis Timma, kura kontā 15,2 punkti un 6,2 atlēkušās bumbas (labākais rādītājs komandā). Pēc piecu gadu pārtraukuma savainojumi neliedz valstsvienībā spēlēt Dāvim Bertānam, kurš turnīrā atzīmējies ar 12,2 punktiem.

Slovēnija un pašreizējā Eiropas čempione Spānija ir vienīgās komandas šajā turnīrā, kuras vēl nav izjutušas zaudējuma rūgtumu. Latvijas pretinieki grupu turnīru aizvadīja Helsinkos, kur izdevās pārspēt Poliju (90:81), mājinieci Somiju (81:78), Grieķiju (78:72), Islandi (102:75) un Franciju (95:78), bet Stambulā astotdaļfinālā Ukrainu (79:55).

Tikmēr latvieši sasnieguši izlases rekordu – Eiropas čempionātos piecas uzvaras pēc kārtas nebija izdevies izcīnīt pat tālajos trīsdesmitajos gados. «EuroBasket 2017» turnīra ievadā tika piedzīvots zaudējums olimpiskajai vicečempionei Serbijai (82:92), bet turpinājumā izcīnīti panākumi pār Beļģiju (92:64), Lielbritāniju (97:92), Krieviju (84:69), Turciju (89:79) un astotdaļfinālā Melnkalni (100:68).

Slovēnijas izlase, kopš tā atdalījās no bijušās Dienvidslāvijas, vistuvāk medaļām bija 2009. gadā, kad pusfinālā nācās atzīt Serbijas pārākumu ar 92:96 un bronzas mačā piekāpties Grieķijai ar 56:57. Savukārt Latvijas basketbolisti kopš neatkarības atgūšanas nav tikuši tālāk par ceturtdaļfinālu, kas jaunāko laiku vēsturē sasniegts trešo reizi un otro reizi pēc kārtas (2001., 2015. un 2017. gadā).

Latvijas basketbolistiem izdevās triumfēt pašā pirmajā Eiropas čempionātā, kas 1935. gadā risinājās Šveicē. Četrus gadus vēlāk latvieši kaklā kāra sudraba medaļas. Vai 40. Eiropas čempionāts latviešiem būs tik veiksmīgs kā trīsdesmitajos gados?...

Mača uzvarētājs ceturtdien pusfinālā spēkosies ar Spānijas un Vācijas dueļa spēcīgāko komandu. Šīs divas izlases savstarpējo uzvarētāju noskaidros vēl pirms Latvijas un Slovēnijas, laukumā ejot plkst. 18.45. Pārējos divos ceturtdaļfinālos trešdien cīnīsies Grieķija pret Krieviju un Itālija pret olimpisko vicečempioni Serbiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu