Čempione Slovēnija - talants, komandas ķīmija un veiksme

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmo reizi vēsturē par Eiropas čempioniem kronēti Slovēnijas basketbolisti, kuriem pirms šā turnīra tikai retais paredzēja medaļas, kur nu vēl augstākā kaluma godalgu - zeltu. Šī salīdzinoši mazā valsts, kas pēc apmēriem līdzīga Latvijai, piepildīja savu sapni. Tas izdevās, pateicoties talantam, labai komandas ķīmijai un arī veiksmei.

Slovēnijas basketbolisti medaļu Eiropas čempionātā izcīnīja pirmo reizi. Līdz šim vistuvāk godalgām slovēņi bija 2009. gadā, kad cīņā par bronzu ar viena punkta starpību nācās atzīt Grieķijas pārākumu.

Vēl pirms turnīra Slovēnijai, līdzīgi kā Latvijai, prognozēja aptuveni 8. līdz 10. vietu Eiropas čempionāta kopvērtējumā. Tomēr gan slovēņi, gan latvieši turnīrā ar katru spēli piesaistīja arvien lielāku uzmanību. Ne velti, jo abas komandas čempionātā bija rezultatīvākās un demonstrēja acīm baudāmu basketbolu. Latvija 7 spēlēs vidēji guva 91,6 punktus, kas bija labākais rādītājs, savukārt Slovēnija bija otrā - 9 mačos 90,3 punkti. «Sena paruna» vēsta, ka izcils uzbrukums vienmēr pārspēj labu aizsardzību...

«Domāju, ka vismaz tuvāko 10 gadu laikā kas tāds neatkārtosies. Slovēnijas panākumu varētu pielīdzināt Grieķijas futbola izlases uzvarai 2004. gada Eiropas čempionātā. Tā ar katru maču spēlēja arvien labāk un kļuva par komandu, kuru nevarēja apturēt. Iezīmējās ļoti laba ķīmija, spēlētāji bija emocionāli un cits citu atbalstīja. Arī veiksme daudzās epizodēs nāca talkā, taču slovēņi bija to pelnījuši,» uzskata treneris Mārtiņš Gulbis, kurš bija viens no šā čempionāta spēļu komentētājiem televīzijā.

Slovēnija svētdien cīņā par titulu ar 93:85 pārspēja olimpisko vicečempioni Serbiju, kurai dažādu iemeslu dēļ turnīrā nevarēja palīdzēt vairāki potenciālie līderi. Savukārt bronzas mačā ar tādu pašu rezultātu uzvarēja iepriekšējā Eiropas čempione Spānija, kas pārspēja Krievijas basketbolistus. Zīmīgi, ka turnīra gaitā Latvija spēlēja ar trim no šīm četrām komandām, grupu turnīrā piekāpjoties Serbijai, pēc tam uzvarot Krieviju, bet ceturtdaļfinālā piedzīvots zaudējums Slovēnijai.

«Daudzi runāja, ka Serbijai trūkst 6-7 vadošu spēlētāju. Tomēr čempionātā spēlēja spēlētāji, kuri bija ļoti izsalkuši gūt panākumu un sevi pierādīt. Tikmēr likās, ka Spānija spēlē ar otro ātrumu - izslēgšanas turnīrā nebija vairs tāda rezultativitāte kā grupas spēlēs. Savukārt Krievijai izslēgšanas mačos bija salīdzinoši veiksmīgs zars. Kopumā nebija nekādu pārsteigumu, vienīgi ļoti žēl, ka četriniekā nav Latvijas izlases,» sacīja Gulbis, kurš šovasar vadīja Latvijas U-16 kadetu izlasi, bet pavasarī «Barons kvartāls» komandu aizveda līdz Latvijas Basketbola līgas bronzas medaļām.

Par visa turnīra vērtīgāko spēlētāju tika atzīts 31 gadu vecais Gorans Dragičs, kurš sezonas laikā ir Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Maiami «Heat» līderis. Slovēnijas izlases kapteinis finālā guva 35 punktus, bet caurmērā turnīrā vidēji mačā atzīmējās ar 22,6 punktiem un 5,1 rezultatīvu piespēli. Tāpat daudzus pārsteidza vien 18 gadus vecais Luka Dončičs, kurš visa čempionāta laikā demonstrēja savam vecumam neraksturīgi augsta līmeņa sniegumu. Viņam paredz ļoti spožu nākotni.

Savukārt pretī titulam Slovēnijas izlasi vadīja tās galvenais treneris Igors Kokoškovs. 45 gadus vecais speciālists trenera karjeru sāka 24 gadu vecumā pēc tam, kad autoavārijā guva smagas traumas. Viņš kā asistents strādājis vairākos NBA klubos, turklāt, palīdzot Lerijam Braunam, izdevās kļūt par čempionu ar Detroitas «Pistons» komandu 2004. gadā.

«Negribētu teikt, ka iezīmējās izteikta trenera taktika, tomēr viņam šajā panākumā ir liela artava. Bilanci 15:0 (ieskaitot pārbaudes spēles - aut.) nevar kurš katrs sasniegt. Drīzāk gribu uzteikt «otro» treneri Dragiču, kurš kritiskos brīžos pavilka līdzi komandu - ka jāpaceļ galva un jāturpina cīnīties. Slovēnijas spēlētāji ir fundamentāli sagatavoti spēlei viens pret vienu. Katra gada gājumā ir kāds izteikts talants,» uzskata Gulbis.

Interesanti, ka Slovēnija un Latvija pēc iedzīvotāju skaita apmēriem ir ļoti līdzīgas, ierindojoties līdzās viena otrai otrā simta beigās - aptuveni 146. un 147. vieta pasaulē. Centrālās statistikas pārvaldes apkopoti dati šogad augustā liecina, ka Latvijai ir aptuveni 1 935 000 iedzīvotāju, savukārt pēc Slovēnijas varasiestāžu datiem, kas apkopoti šogad aprīlī, tai ir apmēram 2 065 000 iedzīvotāju. Īsāk sakot, šīs komandas pierādīja - mazs cinītis gāž lielu vezumu» jeb arī maza nācija var kļūt par basketbola lielvalsti. Slovēnija vēsturisko uzvaru guva ar talantu, komandas ķīmiju un veiksmi. Latvijai pietrūka vienīgi trešās no šīm trim panākumu atslēgām, lai šobrīd būtu slovēņu vietā...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu