Florbolistes grupu turnīra pēdējā spēlē cienīgi zaudē favorītei Zviedrijai

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: IFF Floorball

Latvijas sieviešu florbola izlase pasaules čempionāta apakšgrupu turnīra noslēdzošajā spēlē pirmdien ar rezultātu 0:7 (0:2, 0:3, 0:2) cienīgi piekāpās Zviedrijai, izcīnot trešo vietu apakšgrupā un iegūstot potenciāli vieglāku pretinieku astotdaļfinālā.

(11.-13.rindkopā precizēta informācija par Latvijas pretinieci astotdaļfinālā.)

Kaut jau no pirmajām sekundēm Zviedrijas izlasei piederēja nospiedošs pārsvars un Latvija vien spēja mest bumbiņu ārā no zonas, pirmos vārtus Zviedrijas izlase guva tikai 14.minūtē un pēc pirmās trešdaļas Latvija zaudēja tikai ar 0:2, turklāt šāds rezultāts bija arī mača vidū. Pēc otrās trešdaļas Latvija bija nokļuvusi iedzinējos ar 0:5, bet trešajā periodā bumbiņu savos vārtos ielaida vēl divas reizes. Līdz ar to Latvija aizvadīja cienīgāko spēli vēsturē pret pasaules spēcīgāko komandu.

Latvijas izlasē lielisku maču aizvadīja vārtsardze Lauma Višņevska, kura arī tika nosaukta par labāko spēlētāju komandā.

«Šāda bija mūsu taktika - es esmu vārtos un piecas spēlētājas nepārtraukti aizsargājas. Cerējām visu spēli noturēt 0:0,» pēc mača atzina Višņevska. «Man nebija neviena brīža atelpai.»

Pēc oficiālās statistikas, Latvijas izlase šajā mačā izdarīja tikai vienu metienu pa pretinieču vārtiem.

«Šī ir labākā Latvijas izlase, ko esmu redzējusi, viņas šodien bija lieliskas, es viņas mīlu,» komandas biedrenes slavēja Višņevska.

Kā sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja Latvijas Florbola savienības (LFS) prezidents Ilvis Pētersons, Latvijas izlases vadība pēc spēles ar Zviedriju vēlējusies rakstīt protestu par ceturtajiem gūtajiem vārtiem, tomēr nokavēja iespēju to iesniegt.

«Ir liela pārliecība, ka ceturto vārtu nebija, un mūsu situācijā vieni vārti var būt svarīgi, lai izvairītos no spēlēšanas pret Dāniju. Bija plānots rakstīt protestu,» atklāja Pētersons.

Tomēr vēlāk izrādījās, ka Latvija arī bez protesta izcīnīja trešo vietu apakšgrupā, jo Čehija ar 9:1 (1:0, 4:1, 4:0) uzvarēja Vāciju. Latvijai, lai iegūtu trešo vietu apakšgrupā, šajā mačā bija nepieciešama čehiešu uzvara ar vismaz sešu vārtu pārsvaru.

Aizvadītajā cīņā pēc pirmās trešdaļas rezultāts bija tikai 1:0. Otrās trešdaļas pirmajās 12 minūtēs čehietes palielināja vadību līdz 5:1, bet trešajā trešdaļā uzvaru noformēja ar Latvijai nepieciešamo pārsvaru.

Līdz ar to B apakšgrupā triumfēja Zviedrija, otro vietu ieguva Čehija, bet trešā palika Latvija. Zviedrija un Čehija automātiski kvalificējās ceturtdaļfinālam, Latvija otrdien astotdaļfinālā sacentīsies ar C apakšgrupas otrās vietu guvušo Austrāliju, bet Vācija spēkosies ar C grupas uzvarētāju Dāniju.

C grupā otrās vietas liktenis izšķīrās pirmdien notikušajā noslēdzošajā mačā, kurā Austrālija grūtā cīņā ar 8:6 (1:1, 2:2, 5:3) pārspēja Japānu. Noslēgumā trīs komandas trijās spēlēs izcīnīja pa diviem punktiem un tieši Austrālija, pateicoties labākiem rādītājiem savstarpējās spēlēs, ieņēma otro vietu apakšgrupā, apsteidzot Singapūru un Japānu.

Latvijas un Austrālijas spēle otrdien sāksies jau plkst.9.30. To tiešraidē būs iespējams vērot kanālā «Viasat Sport Baltic».

Kā ziņots, čempionāta ievadā Latvijas florbolistes sestdien ar rezultātu 2:15 kapitulēja spēcīgajai Čehijas valstsvienībai, pa vieniem vārtiem gūstot Ingai Ameterei un Diānai Isjominai.

Savukārt svētdien latvietes nenosargāja trīs vārtu pārsvaru un nospēlēja neizšķirti 3:3 ar Vāciju. Latvijas izlasē vienus vārtus guva Evita Rudzīte, bet divreiz precīza bija Evelīna Garbare.

Tikmēr Zviedrija pirmo maču aizvadīja jau piektdien, kad ar 16:1 uzveica Vāciju, bet svētdien ar 17:2 sagrāva Čehiju.

Zviedrija visos deviņos aizvadītajos pasaules čempionātos ir izcīnījusi medaļas, turklāt pēdējos četros turnīros zviedrietes kļuvušas par čempionēm. Kopumā Zviedrija zelta medaļas kārusi kaklā sešās meistarsacīkstēs, 2001.gadā Latvijā notikušajā čempionātā izcīnījusi sudraba godalgas, bet divas reizes izcīnīta trešā vieta.

Šajā pasaules čempionātā komandas, ņemot vērā rangu, sadalītas divos «ešelonos». Pirmajā ir astoņas spēcīgākās komandas, kas spēlēs divās apakšgrupās - A (Polija, Šveice, Norvēģija, Somija) un B (Vācija, Zviedrija, Latvija un Čehija). Divās grupās sadalītas arī pārējās astoņas izlases - C (Japāna, Dānija, Singapūra un Austrālija) un D (Slovākija, Krievija, ASV un Nīderlande). A un B apakšgrupu divas labākās komandas uzreiz iekļūs ceturtdaļfinālā, bet pārējām spēcīgāko ešalona izlasēm būs jāaizvada astotdaļfināla spēle ar C un D grupu pirmo divu vietu ieguvējām.

Jurija Fedulova trenētajā izlasē iekļautas trīs vārtsardzes, sešas aizsardzības spēlētājas un 11 uzbrucējas. 14 florbolistes spēlē «Elvi Florbola līgā», bet sešas pārstāv klubus no Zviedrijas, Norvēģijas un Šveices.

No Latvijas klubiem visvairāk spēlētāju izlasē ir no Kocēnu «Rubenes» vienības (četras), pa trijām florbolistēm pārstāv «Rīgas Lauvas» un NND, bet pa divām - «Ķekava» un Ķekavas «Bulldogs» komandas.

Kā rezervistes traumu vai slimības gadījumā pieteiktas aizsardzes Linda Jēgere (LiepU) un Laura Vancāne («Ķekava»), kā arī uzbrucēja Linda Austruma (NND).

Kā zināms, pirms pasaules čempionāta karjeru valstsvienībā noslēdza pieredzējusī latviešu florboliste Baiba Juruša, kura piedalījusies deviņos pasaules čempionātos, 2007.gadā ar izlasi iekļūstot pusfinālā.

Tāpat valstsvienības sastāvā nav pieredzējušās uzbrucējas Edītes Bankavas, kā arī vēl vienas no potenciālajām izlases uzbrukuma līderēm Luīzes Biļinskas. Tikmēr četrām florbolistēm šis ir pirmais pasaules čempionāts, kamēr trijām tās ir jau sestās meistarsacīkstes.

Ceļazīmi uz pasaules čempionātu Latvijas izlase nodrošināja februārī, kad kvalifikācijas turnīrā latvietes Valmierā aizvadīja piecas spēles piecās dienās, izcīnot trīs uzvaras, reizi nospēlējot neizšķirti un piedzīvojot vienu zaudējumu.

Latvijas izlase iepriekšējā čempionātā aizpērn ierindojās piektajā pozīcijā, sasniedzot savu augstāko rezultātu pasaules čempionātos kopš 2007.gada.

Latvijas visu laiku augstākais rezultāts ir ceturtā vieta 2007.gada pasaules čempionātā, bet piekto vietu latvietes spēja izcīnīt arī 2005.gadā.

Nākamajā gadā Latvijā risināsies pasaules čempionāts florbolā vīriešiem.

Latvijas sieviešu florbola izlases sastāvs pasaules čempionātā

Vārtsardzes: Lauma Višņevska (Mūras KAIS, Zviedrija), Kristīne Kirilova («Rīgas Lauvas», Latvija), Jana Filipsone (NND, Latvija).

Aizsardzes: Liene Krauja («Rīgas Lauvas», Latvija), Zane Klabere (Oskašhamnas «Craftstadens», Zviedrija), Gunita Kārkliņa («Sveiva», Norvēģija), Santa Muceniece (NND, Latvija), Gundega Vancāne («Ķekava», Latvija), Madara Adamane (Kocēnu «Rubene», Latvija).

Uzbrucējas: Paula Egle, Lība Daija Mikova, Evita Rudzīte (visas - Kocēnu «Rubene», Latvija), Elīza Elizabete Bērziņa («Ķekava», Latvija), Līga Vancāne, Inga Ametere (abas - Ķekavas «Bulldogs», Latvija), Ieva Priede (NND, Latvija), Ieva Ločmele («Rīgas Lauvas», Latvija), Evelīna Garbare (Burgdorfas «Wizards», Šveice), Diāna Isjomina, Līga Garklāva (abas - «Sveiva», Norvēģija).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu