Rīgā sākas lielākais notikums Latvijas florbola vēsturē - pasaules čempionāts

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: floorball.lv

Sestdien Rīgā sāksies lielākais notikums Latvijas florbola vēsturē - vienpadsmitais pasaules čempionāts. Latvijas izlase atklāšanas mačā (plkst. 19.30) tiksies ar astoņkārtējo čempioni Zviedriju, klusībā cerot beidzot sasniegt sacensību pusfinālu.

Pasaules čempionāts florbolā vīriešiem «Arēnā Rīga» un «Elektrum» Olimpiskajā centrā notiks no 3. līdz 11.decembrim. Latvijas izlase pasaules čempionātu atklās sestdien ar maču pašreizējo čempioni Zviedriju. Pēc tam svētdien sekos duelis ar Čehiju, bet otrdien - ar Norvēģiju.

Pasaules čempionāts florbolā pirmoreiz 1996.gadā tika sarīkots šī sporta veida dzimtenē Zviedrijā. Kopš tā laika finālā astoņas reizes spēlējusi Zviedrija pret Somiju, bet pa reizei ar zviedriem spēkojušās Šveice un Čehija, tomēr tas notika sen. Savukārt Zviedrija uzvarēt nespēja 2008. un 2010.gadā, kad divreiz pēc kārtas titula mačā piekāpās somiem.

Kopš 2002.gada tikai reizi sacensību pusfinālā nav iekļuvusi kāda no «lielā četrinieka» izlasēm. Šajā četriniekā bez Zviedrijas un Somijas ietilpst arī Čehija un Šveice, bet vēsturisko pārsteigumu, kad 2012.gadā ceturto vietu guva Vācija, palīdzēja veidot arī Latvija. Toreiz grupu turnīrā latvieši ar 5:4 pieveica Čehiju, kas nozīmēja, ka šī dueļa zaudētājiem jau ceturtdaļfinālā nācās spēlēt pret Somiju, kamēr Latvijai pretim stājās Vācija. Izmantot pašu nopelnīto iespēju neizdevās un vāciešiem tika zaudēts ar 2:4.

Tieši šis 2012.gada turnīrs Latvijai kļuva par pēdējos desmit gados neveiksmīgāko, jo spēlē par piekto vietu nācās piekāpties arī Norvēģijai. Latvija 2005., 2008., 2010. un 2014.gada turnīrus noslēgusi piektajā vietā. Tāpat tā divreiz bijusi sestā, bet pirmajos trijos turnīros tika gūtas divas septītās un viena devītā vieta. 1996.gadā, kad turnīrā piedalījās 12 izlases, Latvija spēja pieveikt vienīgi Igauniju un Ungāriju.

Ārpus «lielā četrinieka» valstīm pasaules čempionāts iepriekš noticis tikai reizi, kad 2000.gadā labākos planētas florbolistus uzņēma Norvēģija. Tikmēr Latvijā 2001.gadā risinājās pasaules čempionāts dāmām.

Iepriekšējo turnīru 2014.gadā Latvija aizvadīja bez sensācijām - zaudēts Zviedrijai (2:11), Somijai (1:7) un Šveicei (1:6), bet pieveiktas Kanāda (10:2), Igaunija (6:1) un Norvēģija (4:3), kas kārtējo reizi ļāva palikt uzreiz aiz «lielā četrinieka». Neilgi pēc šā turnīra kļuva zināms, ka darbu ar Latvijas izlasi neturpinās somu speciālists Īro Parviainens, kurš to trenēja kopš 2009.gada.

Ar jauna trenera atrašanu Latvijai nesekmējās un tāds tika apstiprināts vien 13 mēnešus vēlāk. Kaut ilgstoši bija vēlme piesaistīt ārzemju speciālistu, beigās amatā atgriezās Normunds Grunckis, kurš tur strādāja jau pirms Parviainena, vadot Latviju 2004., 2006. un 2008. gada pasaules čempionātā.

Tāpat šā gada sākumā tika izziņots, ka viens no Gruncka palīgiem būs zviedrs Mīkaels Hils, tomēr ar viņu bija tikai «gandrīz panākta» vienošanās, kas beigās līgumā nerealizējās. Kā atzīst Latvijas Florbola savienība, tā tuvu līgumam bijusi ar ļoti daudziem zviedru speciālistiem, bet allaž pēdējā brīdī kaut kas nojucis. Tagad gan beidzot komandai piesaistīts Oskars Lundīns no Zviedrijas superlīgas kluba «Warberg», kurš ar komandu pirmoreiz tikās nedēļu pirms čempionāta, un Grunckis cer, ka jauns treneris izlasē ieviesīs svaigu redzējumu. Viņam uzticēta pretinieku skautošana, un Latvijas puse cer, ka zviedrs īpaši palīdzēs pirms spēles ar savu dzimteni.

Šā gada aprīlī Rīgā notika pasaules čempionāta izloze un kļuva zināmi mājinieku pretinieki apakšgrupā. Drīz pēc tam arī izlase sāka gatavošanos un kopš tā laika regulāri sabraukusi kopā.

Kopumā pasaules čempionāta pretinieki Latvijai jāvērtē kā sarežģīti, jo iepriekšējā pasaules čempionātā Čehija izcīnīja bronzu, bet Norvēģijas izlasi Latvija pārspēja cīņā par piekto vietu. Tiesa, spēju pieveikt Čehiju latvieši parādīja 2012.gadā, bet Norvēģiju pirms mēneša pārbaudes turnīrā Vācijā pamanījās sagraut ar 8:1.

Čehijas izlasē ir pieci Zviedrijas superlīgas klubu spēlētāji, turklāt viņi savās vienībās spēlē nozīmīgas lomas. Savukārt Norvēģijai novembra sākumā pret Latviju nepalīdzēja vairāki līderi, ieskaitot šīs valsts florbola leģendu Kētilu Krūnbergu. Pāris dienu pirms čempionāta izskanēja informācija, ka Krūnberga sievai aizkavējušās dzemdības un sportistam prioritāte ir ģimene, tāpēc viņš varētu nepaspēt ierasties uz pirmo izlases spēli meistarsacīkstēs, bet paredzams, ka līdz otrdienai, kad gaidāms duelis ar mājiniekiem, Zviedrijas superlīgas zvaigzne būs klāt.

Čempionātā kopumā startēs 16 komandas. A un B grupās spēkosies pēc ranga astoņas spēcīgākās izlases, bet C un D grupās būs pārējās astoņas valstsvienības.

Latvijai, ieņemot pirmo vai otro vietu apakšgrupā, nākamais mačs būs ceturtdaļfināls 8.decembrī. Savukārt, grupā ierindojoties trešajā vai ceturtajā pozīcijā, 7.decembrī būs jāaizvada astotdaļfināla cīņa pret kādu no C apakšgrupas izlasēm - Poliju, Austrāliju, Slovākiju vai Dāniju. Zīmīgi, ka arī potenciālā astotdaļfināla pretiniece Latvijai uz papīra būs daudz spēcīgāka, nekā ja tā nāktu no D grupas, kurā spēlēs ASV, Kanāda, Taizeme un Singapūra.

Latvijas izlases sastāvu paziņoja pēc Vācijas turnīra. Sastāvā tika iekļauti seši debitanti - Aivis Kusiņš, Mikus Valpēters, Toms Bitmanis, Pēteris Trekše, Rolands Kovaļevskis un Jānis Salcevičs. Savukārt Atis Blinds aizvadīs jau savu devīto pasaules čempionātu.

Valstsvienības sastāvā ir četri florbolisti, kuri spēlē Somijas, Zviedrijas un Šveices klubos (Toms Bitmanis, Jānis Rajeckis, Morics Krūmiņš un Artis Raitums). Savukārt pārējie 16 spēlētāji pārstāv «Elvi Florbola līgas» klubus - seši no čempiones «Lielvārdes»/«FatPipe», četri no Cēsu «Lekringa», trīs no «Triobet»/«Ulbrokas», divi no Stalbes «Pārgaujas», bet viens no Liepājas «Kuršiem».

Zīmīgi, ka sastāvā neiekļuva Juris Gribusts, kurš pagājušajā sezonā uzspēlēja Zviedrijas superlīgā, kā arī Somijas augstākās līgas florbolists Andris Blumbahs.

Latvijas izlases vadība un spēlētāji izvairās no skaļiem solījumiem par mērķiem un uzdevumiem, bet klusībā visi pauž cerību, ka beidzot izdosies sasniegt pusfinālu. Arī Grunckis uzsver, ka galvenais ir cīnīties par uzvaru katrā spēlē, tomēr pauž, ka Latvija ir gatava arī iesaistīties cīņā par medaļām.

Tāpat tiek cerēts uz skatītāju atbalstu. Jau gandrīz nedēļu pirms turnīra bija zināms, ka atklāšanas mačā tiks pārspēts Latvijas florbola apmeklētības rekords, ko aprīlī sasniedza Latvijas čempionāta finālspēlē (4088), bet organizatori joprojām cer, ka izdosies pārspēt pasaules čempionātu atklāšanas spēļu apmeklētības rekordu, kas ir 7529.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu