Somijas florbolisti gāž no troņa Zviedrijas valstsvienību

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Somijas vīriešu florbola izlase svētdien «Arēnā Rīga» pasaules čempionāta finālā pēcspēles metienu sērijā ar 4:3 (2:2, 0:1, 1:0, 0:0, 1:0) pārspēja Zviedrus, kļūstot par trīskārtēju čempioni.

Zviedrijas un Somijas florbolisti tikušie deviņos no 11 pasaules čempionātu fināliem, sešas uzvaras gūstot zviedriem, bet 2008., 2010.gadā un šogad par čempioniem kļuvuši somi. Kopš pasaules čempionāta pirmsākumiem zviedri allaž spēlējuši finālā, tiekot pie astoņiem čempiontituliem.

Zīmīgi, ka pasaules čempions pirmo reizi tika noskaidrots pēcspēles metienu sērijā. 2006. un 2008.gadā čempiona noskaidrošanai bija nepieciešami pagarinājumi.

Uzvaru somiem atnesa Miko Kohonena precīzais pēcspēles metiens, kā arī vārtsarga Jarno Ihmes atvairītā bumbiņa.

Mača rezultātu astotajā minūtē atklāja zviedru uzbrucējs Kims Nilsons, kurš no vārtu priekšas realizēja vairākumu. Pēc divarpus minūtēm Tubīass Gustafsons raidīja vēl vienu bumbiņu somu vārtos, taču tas uzreiz netika ieskaitīts. Pēc viņa metiena tiesneši raudzījās video atkārtojumu un secināja, ka bumbiņa šķērsojusi vārtu līniju.

Pēc nepilnām divām minūtēm somi vienus vārtus atguva, pēc soda sitiena izspēles precīzi metot Peteri Kotilainenam. Kad līdz perioda beigām bija palikušas piecas minūtes, Sami Johansons pēc somu neatlaidīgas cīņas vārtu priekšā panāca neizšķirtu 2:2.

Otrā perioda ceturtajā minūtē Gustafsons ar zibenīgu metienu pēc soda izspēles vēlreiz izvirzīja vadībā zviedrus. Otrās trešdaļas turpinājumā vārti netika gūti, bet trešā perioda astotajā minūtē somi izspēlēja līdz tukšam Zviedrijas vārtu stūrim, kas Kotilainenenam ļāva panākt 3:3. Septiņas minūtes pirms pamatlaika beigām somi nopelnīja vairākumu, taču nespēja to izmantot.

Trešās trešdaļas pēdējās minūtē Nilsons aktīvi spieda uz Somijas vārtiem, taču uzvarētājs pamatlaikā netika noskaidrots, līdz ar to sekoja pagarinājums. Arī nākamajās desmit minūtēs neviena no komandām nespēja tikt pie uzvaras, tāpēc sekoja pēcspēles metienu sērija. Pirmajos divos mēģinājumos abas komandas apmainījās ar precīziem metieniem, bet trešajā sērijā uz Kohonena «bullīti» zviedri nespēja atbildēt, kas somiem ļāva izvirzīties vadībā ar 3:2. Ceturto somu metienu realizēja Miko Kailaila, bet zviedru atbildes gājienu Ihme atvairīja, tādējādi somi kļuva par pasaules čempioniem.

Zelta maču tiesāja pašmāju florbola soģi Mārtiņš Larinovs un Mārtiņš Gross.

Zviedri čempionātu iesāka ar uzvaru 7:2 pār Latviju, pēc tam ar 8:2 tika uzveikta Norvēģija, bet apakšgrupas noslēdzošajā mačā ar 8:4 tika pārspēta Čehija. Ceturtdaļfinālā zviedri ar 11:0 pieveica Vāciju, bet pusfinālā ar 7:2 pārspēja Šveici.

Tikmēr somi meistarsacīkstes iesāka ar uzvaru 12:1 pār Vāciju, kam sekoja uzvara 6:4 pār Šveici, bet grupu turnīrs tika noslēgts ar panākumu 10:3 pār Igauniju. Ceturtdaļfinālā Somija ar 7:0 pārspēja Dāniju, bet pusfinālā ar 4:3 pieveica Čehiju, uzvaru izraujot septiņas sekundes pirms pamatlaika beigām.

Cīņā par bronzu Šveice svētdien «Arēnā Rīga» ar 8:5 (3:2, 2:1, 3:2) pieveica Čehiju, pie šāda kaluma godalgas šajā turnīrā tiekot jau sesto reizi.

Piekto vietu šajā pasaules čempionātā svētdien izcīnīja Dānija, kas pēcspēles metienu sērijā ar 5:4 (0:2, 1:0, 3:2, 0:0, 1:0) pieveica Norvēģiju. Savukārt pie septītās vietas tika Vācija, jo tā ar 5:4 (2:3, 2:0, 1:1) pieveica Igauniju.

Tikmēr Latvijas vīriešu florbola izlase savās mājās notiekošo pasaules čempionātu sestdien noslēdza desmitajā vietā, kas ir komandas visu laiku zemākā vieta šo turnīru vēsturē.

Čempionātā kopumā startēja 16 komandas. A un B grupās spēkojās pēc ranga astoņas spēcīgākās izlases, bet C un D grupās bija pārējās astoņas valstsvienības. Divas A un B grupas labākās komandas iekļuva ceturtdaļfinālā, bet vājākās A un B grupas vienības ar C un D grupu spēcīgākajām komandām savā starpā spēkojās astotdaļfinālā.

Pasaules čempionāts florbolā norisinājās «Arēnā Rīga» un «Elektrum» Olimpiskajā centrā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu