Arī futbolā ieviesīs «vārtu gūšanas novēršanas» tehnoloģijas (27)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Starptautiskās futbola federācijas (FIFA) noteikumu izstrādātāji - Starptautiskās Futbola asociācijas padome (IFAB) - ceturtdien apstiprināja vārtu gūšanas novēršanas tehnoloģijas ieviešanu futbolā.

Ar jaunās tehnoloģijas palīdzību varēs noteikt, vai bumba ir šķērsojusi vārtu līniju, vai nē, tādējādi cenšoties izvairīties no situācijām, kad tiesneši, neredzot, vai bumba šķērsojusi vārtu līniju, pieņem kļūdainus lēmumus.

Jaunā novērošanas tehnoloģija pirmo reizi oficiālos FIFA turnīros tiks izmantota decembrī, kad Japānā risināsies Pasaules kausa izcīņa klubu komandām. Tiks izmēģinātas divas dažādas novērošanas tehnoloģijas, kuras tiks pielietotas arī 2013. gada Konfederācijas kausa izcīņā, kā arī 2014. gada Pasaules kausa finālturnīrā.

Viena no vārtu gūšanas tehnoloģijām būs tā dēvētā «Hawk-Eye», kuru jau plaši izmanto tenisā un kriketā, un kuras pamatā ir bumbas atrašanās vietas noteikšana ar kameru palīdzību. Otras tehnoloģijas nosaukums ir «GoalRef» un tās pamatā izmantots magnētiskais lauks un speciāla bumba.

Pēdējā lielākā tiesnešu kļūda ar vārtu neieskaitīšanu tika fiksēta nesenajā Eiropas čempionāta finālturnīrā, kad grupu turnīra spēlē netika ieskaitīti Ukrainas gūtie vārti spēlē ar Angliju.

Par vārtu gūšanas novērošanas tehnoloģijām arvien aktīvāk sāka runāt pēc 2010. gada Pasaules kausa, kad netika ieskaitīti Anglijas izlases pussarga Frenka Lamparda gūtie vārti izslēgšanas spēlē pret Vāciju.

Tāpat IFAB pieņēma lēmumu FIFA mačos izmantot piecu tiesnešu brigādes līdzšinējo trīs vietā, pa vienam līnijtiesnesim novietojot arī pie katriem vārtiem. Šāda sistēma darbojās jau 2012. gada Eiropas čempionāta finālturnīra laikā.

Komentāri (27)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu