Pahars: Ukraina ir ļoti viesmīlīga valsts, ar to saistītas pašas labākās emocijas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas nacionālā futbola izlase pirmdien, 30.martā, «Arena Lviv» stadionā aizvadīja oficiālo pirmsspēles treniņu, gatavojoties paredzētajai draudzības spēlei ar Ukrainu. Pirms nodarbības sākuma uz vietējo žurnālistu jautājumiem preses konferencē atbildēja Latvijas nacionālās futbola izlases galvenais treneris Marians Pahars, ziņo Latvijas Futbola federācija (LFF).

Kādi ir jūsu iespaidi par pašreizējo Ukrainas izlasi?

Marians Pahars: «Tā ir stipra komanda, organizēta, individuāli ļoti spēcīgi futbolisti. Domāju, ka ne kurš katrs spētu tik cienīgi nospēlēt ar tādu izlasi kā Spānija.»

Kādus uzdevumus jūs izvirzāt savai komandai?

Marians Pahars: «Kādi gan varētu būt uzdevumi izlasei? Labi nospēlēt, uzvarēt spēli, iespēlēt optimālo sastāvu! Mēs saprotam, ka spēlējam ar spēcīgu komandu no futbola valsts, bet ar to jau šī spēle būs arī interesantāka...»

Jūs esat dzimis Ukrainas pilsētā Čerkasos. Cik ļoti principiāla tāpēc jums pašam būs spēle pret Ukrainu? Vai Ukrainu varat uzskatīt par savu «mazo dzimteni»?

Marians Pahars: «Paldies par jautājumu. Es tiešām piedzimu Čerkasu apgabalā. Protams, man ir radinieki gan Čerkasos, gan Kijevā. Mans tēvs ir ukrainis. Protams, es īpaši jau bērnībā daudz laika pavadīju šajā valstī. Man ir patīkami šeit ierasties tagad jau trenera lomā. Ļoti pozitīvas emocijas. Ļoti viesmīlīga valsts, ar to saistītas pašas labākās emocijas. Esmu jau sazinājies ar saviem radiniekiem, apmainījāmies ar domām pirms spēles... Atkārtošos – tās ir pašas labākās emocijas! Ļoti pozitīvi! Paldies!»

Cik ļoti jūsu komandā notiks sastāva rotācija, salīdzinot ar spēli Čehijā?

Marians Pahars: «Būs izmaiņas! Mums nepieciešamas maiņas, jo komanda pret Čehiju aizvadīja ļoti grūtu spēli. Arī pārlidojums nākamajā dienā – ne visi spēlētāji šobrīd ir veseli, ne visi ir gatavi... Tāpēc dažādu iemeslu dēļ gaidāmas izmaiņas sastāvā. Domāju, ka arī Ukrainas sastāvā tādas paredzētas.»

Kādas bija jūsu emocijas pēc spēles ar Čehiju? Vai esat apmierināti ar izcīnīto punktu, vai uzskatāt, ka tomēr izlaidāt uzvaru un zaudējāt divus punktus?

Marians Pahars: «Bija divējādas emocijas. Sapratām, ka spēlējam ar grupas līderiem un ļoti labu komandu. Čehija ir organizēta izlase, manuprāt, labākā komanda mūsu grupā. Ja es būtu sarūgtināts par neizšķirtu, tas arī būtu nepareizi. Spēlējām izbraukumā ar top komandu. Jūs paši redzējāt – ja spēles laikā Valērijs Šabala gūtu otros vārtus pie rezultāta 1:0 mūsu labā 86. minūtē, domāju, ka spēle būtu mūsu un mēs spētu novest to līdz uzvarai! Bet atkal – tas ir futbols! Arī UEFA Čempionu līgas spēles nereti tiek izšķirtas pēdējās minūtēs. Viss notiek!

Mums pietrūka nedaudz pieredzes «nomierināt» šo spēli. Otrā puslaika beigās laukumā devās jauni puiši, kas arī bija dažādu iemeslu dēļ – kādam bija trauma, kāds bija noguris utt. Nedaudz pietrūka sapratnes, nespējām izturēt līdz galam... Lai gan es teiktu, ka spēles ziņā arī Čehijas izlasei bija daudz momentu. Nevēlos tāpēc teikt, ka Čehijā zaudējām punktus vai kā savādāk.»

Kurus futbolistus Ukrainas izlases rindās varat izcelt?

Marians Pahars: «Domāju, ka Ukrainas izlases rindās ir daudz kvalificētu futbolistu. Jūs visi kopā labāk par mani pateiksiet, kurš ir pats spēcīgākais! Protams, noteicošie spēlētāji ir Rotaņs (Rotan) un Jarmolenko (Iarmolenko), Zozuļa (Zozulya), diemžēl tagad gan traumēts – ceru, ka viņam viss būs kārtībā un viņš ātri izveseļosies! Arī tas pats Konopļanka (Konoplyanka). Tie ir kreatīvi spēlētāji, kas spēj vienatnē izšķirt spēles likteni. Protams, katrs treneris ar lielāko prieku savā komandā redzētu šos spēlētājus. Šie futbolisti attiecas uz kreatīvo uzbrukumu veidotāju grupu, taču šajā komandā tāpat ir arī spēcīgi aizsargi un pussargi. Negribu vienkārši pārskaitīt visus Ukrainas izlases futbolistus. Labu spēlētāju šajā komandā netrūkst...»

Vai spēlē pret Ukrainu laukumā dosies Vitālijs Jagodinskis?

Marians Pahars: «Būs!»

Kā kopumā vērtējat Latvijas futbola attīstības pašreizējo līmeni? Kādas redzat perspektīvas Latvijas nacionālās izlases pastiprināšanai?

Marians Pahars: «Pirmkārt, nepieciešams spēcīgs vietējais čempionāts! To es redzu kā pastiprinājumu Latvijas futbola kopējā līmeņa celšanai. Bez spēcīga čempionāta grūti par kaut ko runāt vispār. Neskaitot finanses, protams, – jo tas vienmēr ir pats galvenais faktors! Ja būtu finanses, klubi piesaistītu spēcīgus leģionārus, tiktu paaugstināts čempionāta līmenis! Attiecīgi tādā gadījumā augs arī vietējie pašmāju jaunie futbolisti! Celsies arī kopējais līmenis!»

Mariana Pahara vadītā komanda uz Ukrainu devās svētdienas rītā no Prāgas, kur dienu iepriekš 2016. gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra mačā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Čehijas izlasi.

2012. gadā Ļvova bija viena no pilsētām, kurā risinājās Eiropas čempionāta finālturnīra spēles. Interesanti, ka Ukrainas futbola valstsvienība vēl ne reizi, spēlējot Ļvovā, nav piedzīvojusi zaudējumu.

Ukrainas un Latvijas izlases iepriekš savā starpā tikušās vien divas reizes. Latvijas izlasei līdz šim vēl nav izdevies pārspēt Ukrainas futbolistus savstarpējās spēlēs. Pirms došanās uz Ļvovu Ukrainas izlase 2016. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē ar minimālu rezultātu 0:1 izbraukumā atzina pašreizējo Eiropas čempionu Spānijas izlases pārākumu.

Spēli apkalpos tiesnešu brigāde no Austrijas (galvenais tiesnesis - Haralds Lečners).

FIFA rangā Latvijas komanda ieņem 95. pozīciju, kamēr Ukraina ir 31. pozīcijā.

Latvijas futbola izlases kandidātu saraksts pirms spēles ar Ukrainu

Vārtsargi: Aleksandrs Koļinko (Kaļiņingradas «Baltika», Krievija), Pāvels Šteinbors (Zabžes «Gornik», Polija), Andris Vaņins («Sion», Šveice).

Aizsargi: Kaspars Gorkšs (Iraklijas «Ergotelis», Grieķija), Vitālijs Maksimenko (Venlo VVV, Nīderlande), Vitālijs Jagodinskis (Užhorodas «Hoverla», Ukraina), Antons Kurakins («Ventspils»), Kaspars Dubra (Borisovas BATE, Baltkrievija), Nauris Bulvītis (Jūrmalas «Spartaks»), Vladislavs Gabovs (Saratovas «Sokol», Krievija), Gints Freimanis («Jelgava»).

Pussargi: Jānis Ikaunieks («Metz», Francija), Alans Siņeļņikovs («Ventspils»), Artūrs Zjuzins («Baltika»), Oļegs Laizāns (Krasnojarskas «Jeņisej», Krievija), Aleksandrs Fertovs (Kelces «Korona», Polija), Aleksejs Višņakovs («Skonto»), Jurijs Žigajevs («Ventspils»), Andrejs Kovaļovs (Kišiņevas «Dacia», Moldova), Igors Tarasovs (Belastokas «Jagiellonia», Polija).

Uzbrucēji: Deniss Rakels (Krakovas «Cracovia», Polija), Eduards Višņakovs (Hožuvas «Ruch», Polija), Valērijs Šabala (Famagustas «Anorthosis», Kipra).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu