Platinī kandidēs FIFA prezidenta amatam

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidents Mišels Platinī kandidēs uz Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) prezidenta amatu, trešdien paziņoja UEFA.

(Papildināts viss teksts.)

Jauno prezidentu ievēlēs 26.februārī, kad norisināsies FIFA ārkārtas kongress.

«Šis ir ļoti personisks, rūpīgi izvērtēts lēmums, vienā svaru kausu pusē uzliekot futbola nākotni, otrā - mana paša nākotni,» paudis Platinī, pieliekot punktu spekulācijām.

«Dzīvē pienāk brīži, kad tavas nākotnes lēmumi ir paša rokās. Esmu pie viena no šādiem lēmumiem.»

Sešdesmit gadus vecais francūzis tiek minēts kā viens no galvenajiem favorītiem uz amatu. Kā pirms nedēļas medijiem norādīja Platinī pietuvināta persona, viņam esot atbalsts četrās no sešām reģionālajām futbola konfederācijām. Tikai Āfrikas Futbola konfederācija (CAF) un Okeānijas Futbola konfederācija (OFC) neatbalstot Platīni kandidatūru.

Tomēr uzreiz pēc šī paziņojuma uzbrukumus francūzim sācis Jordānijas princis Ali bin al Huseins, kurš nesen notikušajās FIFA prezidenta vēlēšanās bija vienīgais ilggadējā prezidenta Zepa Blatera konkurents. Kā uzsvēris Ali, Platinī neieviesīs pārmaiņas, kas nepieciešamas futbolā, jo, piemēram, viņš daudzkārt paudis, ka atbalsta Pasaules kausa rīkošanu Katarā 2022.gadā.

«Futbola fani un spēlētāji ir pelnījuši labāku,» paudis Ali. «FIFA ir piemeklējis skandāls. Jābeidz prakse darījumus veikt aizkadrā un zem galda. Ticu, ka individuālo futbola federāciju balsis ir jāuzklausa, tāpēc tuvākajās nedēļās konsultēšos ar tām, lai saprastu, kas ir vislabāk futbolam.»

«Skaidrs ir tas, ka FIFA nepieciešams jauns, neatkarīgs līderis, kura reputācija pagātnē nav tikusi aptraipīta,» piebilda Ali, kurš būs viens no galvenajiem Platinī konkurentiem gaidāmajās vēlēšanās.

Kandidātu pieteikumi FIFA prezidenta vēlēšanām jāiesniedz līdz 26.oktobrim, bet līdz šim publiski vēlmi kandidēt izteikuši arī bijušais FIFA viceprezidents Čuns Mondžons no Dienvidkorejas, Libērijas Futbola federācijas prezidents Musa Bilitijs, kā arī kādreizējā brazīliešu futbola zvaigzne Ziku, kuriem gan visiem pirms tam jāsaņem kā minimums piecu federāciju atbalsts, lai varētu iesniegt savas kandidatūras.

Lielo korupcijas skandālu dēļ, kuros apsūdzēti 18 cilvēki, FIFA prezidents Zeps Blaters 2.jūnijā negaidīti pavēstīja par atkāpšanos no amata, lai gan maija beigās notikušā kongresa laikā viņš tika pārvēlēts jau uz savu piekto termiņu.

Maija beigās 65.FIFA kongresa priekšvakarā tika veikti vairāki organizācijas amatpersonu aresti. Viņi tika vainoti par kukuļu ņemšanu vairāk nekā 100 miljonu dolāru apmērā, atlīdzībā piešķirot sponsorēšanas un mārketinga tiesības, kā arī iespējas organizēt dažādus turnīrus, ieskaitot Pasaules kausu.

Jau pērnajā novembrī izskanēja informācija, ka tiek izmeklēta piecu FIFA amatpersonu saistība ar korupcijas aizdomām cīņā par 2018. un 2022.gada Pasaules kausa norises tiesību iegūšanu.

2018.gadā Pasaules kausam iecerēts notikt Krievijā, kamēr četrus gadus vēlāk tas norisināsies Katarā. Abas rīkotājvalstis iepriekš saskārušās ar bargu kritiku, turklāt netiek izslēgts, ka tās tiesības rīkot turnīru ieguvušas korupcijas ceļā. Maijā FIFA piemeklēja milzīgs korupcijas skandāls, kurā Šveices varas iestādes veic pārbaudi arī par to, kā Krievija un Katara ieguva tiesības rīkot finālturnīrus.

Kukuļdošanas skandālos tiek vainotas vairākas pašreizējās un bijušās FIFA amatpersonas, kā arī ar biznesu saistīti cilvēki. Jūlija sākumā ASV pieprasīja izdot Šveicē arestētās septiņas amatpersonas.

Kopumā ASV par kukuļņemšanu vairāk nekā 150 miljonu dolāru apmērā apsūdzības izvirzījušas 18 cilvēkiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu