Astafjevam divus mēnešus pirms Eiropas čempionāta bija pozitīvas dopinga analīzes

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA LETA

Bijušajam Latvijas futbola izlases kapteinim Vitālijam Astafjevam divus mēnešus pirms vēsturiskā 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīra tika konstatētas pozitīvas dopinga analīzes, taču spēlētājs tika attaisnots, Latvijas Futbola federācijas (LFF) izdotajā interneta žurnālā «Latvijas Futbols» atklāja bijušais valstsvienības ārsts Dags Čuda.

Latvijas izlase 2003.gadā pārrakstīja valsts futbola vēsturi un pirmo reizi vēsturē kvalificējās Eiropas čempionāta finālturnīram. Spēlējot «nāves grupā» ar Čehiju, Vāciju un Nīderlandi, valstsvienība demonstrēja atzīstamu sniegumu un izcīnīja vienu punktu.

Tiesa, divus mēnešus pirms Portugālē gaidāmā turnīra sākuma izlases kapteinim un pussargam Astafjevam bija pozitīvas dopinga analīzes, bet futbolists tika attaisnots un nekādi soda mēri viņam piemēroti netika.

«Astafjevam bija problēmas, bet ne jau tāpēc, ka viņš bija kaut ko lietojis. Viņa organismam tika konstatēta dabīgi paaugstināta testosterona izstrāde. Sportista stāvoklis tika monitorēts, tika veikti trīs dažādi izmeklējumi, un visi uzrādīja vienu un to pašu rezultātu,» žurnālam pauda Čuda. «Līdz ar to tika pierādīts, ka tas ir dabīgs process. Astafjevs organisma ziņā vispār bija Eiropas līmeņa tīrradnis. Visu karjeru nospēlēja tikpat kā bez traumām - ar ļoti spēcīgu organismu, lielām darba spējām un lielu atbildības sajūtu.»

Čuda no visiem futbolistiem, kuri ārsta karjeras laikā bijuši pie viņa, Astafjevu uzskata par fiziski un funkcionāli visspēcīgāko futbolistu. «Viņš bija izcils, vienmēr gatavs konkrētām situācijām, gandrīz bez traumām.»

Astafjevs savu profesionālo futbolista karjeru jau ir beidzis, taču tagad viņš strādā par Latvijas kluba «Jelgava» galveno treneri, bet valstsvienībā viņš ir tās galvenā trenera Mariana Pahara palīgs.

Kopumā pašlaik 44 gadus vecais Astafjevs izlasē aizvadīja 167 spēles, kas ir visu laiku labākais sasniegums Eiropā. Pa šo laiku viņš valstsvienībā guva 16 vārtus.

Astafjevs karjeras laikā trīs gadus tika nosaukts par Latvijas labāko futbolistu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu