«Real» «pendelēs» triumfē UEFA Čempionu līgā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Madrides «Real» futbolisti UEFA Čempionu līgas finālā sestdien pēcspēles sitienu sērijā uzveica Madrides «Atletico» komandu, tādējādi 11.reizi kluba vēsturē kļūstot par spēcīgāko komandu Eiropā.

«Real» komandai šis bija 14.fināls UEFA Čempionu līgā (agrāk - Eiropas Kausā), bet turnīrā Madrides vienība triumfējusi 11 reizes. Savukārt «Atletico» šis bija trešais fināls, bet tai ne reizi nav izdevies pacelt virs galvas prestižāko trofeju kontinentā.

«Real» Eiropas futbola troni iekaroja piecus gadus pēc kārtas no 1956. līdz 1960.gadam. Pēc tam Madrides klubs par čempionu kļuva pēc sešiem gadiem, kam sekoja 32 gadu pauze līdz 1998.gadam. Turpinājumā komanda par UEFA Čempionu līgas trofejas ieguvēju kļuva 2000. un 2002.gadā, kā arī aizpērn.

«San Siro» stadionā Milānā «Real» ar «Atletico» pamatlaikā cīnījās neizšķirti 1:1 (1:0), bet pagarinājumā uzvarētājs netika noskaidrots. Savukārt pēcspēles sitienu sērijā «Real» uzvarēja ar 5:3.

Spēles pamatlaikā «Real» komandas labā vārtus guva aizpērnā finālā galvenais varonis Serhio Ramoss, kamēr pretiniekiem izcēlās Janiks Karasko.

«Real» komandai jau pašā spēles sākumā bija iespējas atklāt rezultātu, taču brazīliešu pussarga Kazemīru sitienu tvēra «Atletico» vārtsargs Jans Oblaks. Ar to gan «Real» uzbrukumi nerimās un 15.minūtē pēc centrējuma soda laukumā velsietis Garets Beils pāradresēja bumbu kapteinim Ramosam, kurš raidīja bumbu Oblaka sargātajā cietoksnī.

Pēc gūtajiem vārtiem «Real» turpināja kontrolēt cīņas gaitu, taču puslaika beigās «Atletico» pamazām pārņēma iniciatīvu, taču izlīdzināt rezultātu viņiem neizdevās. Turpretī otrā puslaika sākumā «Atletico» bija lieliska iespēja panākt neizšķirtu, jo «Real» portugāļu aizsargs Pepe nospēlēja kājās pretiniekiem, tādējādi uz Keilora Navasa sargātajiem vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitiens.

Soda sitiens tika uzticēts «Atletico» uzbrucējam Antuānam Grīzmanam, taču francūzis tā vietā, lai raidītu bumbu vārtos, norībināja pārliktni, un Navasa mūris palika neiekarots. Tiesa, dažas minūtes pēc veiksmīgās epizodes «Real» komandai nācās zaudēt Dani Karvahalu, kurš traumas dēļ bija jānomaina. Arī turpinājumā «Atletico» centās izlīdzināt rezultātu, bet puslaika vidū jau «Real» bija tie, kas spēli pārvirzīja uz otru laukuma galu, taču viņu uzbrukumi atdūrās pret lieliski spēlējošo Oblaku.

Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas 11 minūtes, «Atletico» tomēr izdevās panākt izlīdzinājumu. Aizsargs Huanfrans no soda laukuma labās malas izdarīja teicamu piespēli uz vārtu priekšu, un Janiks Karasko pielika punktu «Atletico» uzbrukumam. Pamatlaika atlikušajās desmit minūtēs nevienai no komandām neizdevās gūt vārtus, bet kompensācijas laikā Ramoss ar pārkāpumu apstādināja pretinieku uzbrukumu, taču pēdējās cerības sods netika piespriests.

Pēc 90 nospēlētām minūtēm rezultāta tablo vēsta neizšķirtu 1:1, tādējādi komandām bija jāaizvada 30 minūšu papildlaiks. Tiesa, «Real» vienība pamatlaikā izmantoja visas trīs maiņas, kamēr «Atletico» tikai vienu. Pagarinājumā nogurums darīja savu, un futbolisti spēlēja gausi un haotiski. Lai gan «Atletico» ar spēlētāju maiņām mēģināja atsvaidzināt spēli, taču pozitīvu rezultātu tas nenesa, turklāt papildlaika beigās daudz bīstamāki uzbrukumi padevās «Real» futbolistiem.

Nenoskaidrojušas čempionu pagarinājumā komandas aizvadīja pēcspēles 11 metru soda sitienu sēriju. Pirmais sitienu izpildīja «Real» uzbrucējs Lukass Vaskess. Oblaks neuzminēja bumbas lidojuma virzienu un sērijā ar 1:0 vadībā izvirzījās «Real». Tiesa, nākamajā mēģinājumā Grīzmans panāca neizšķirtu. Tāpat ar precīziem raidījumiem nākamajos mēģinājumos apmainījās Marselu un Gavi. Trešajos mēģinājumos aukstasinīgi bija arī Garets Beils un Suals Nigess, bet pirms ceturtās sērijas «Atletico» galvenais treneris Djego Simone devās uzmundrināt tribīnes, kas gan viņa stūrētajam klubam nenāca par labu.

Ceturto «Real» mēģinājumu realizēja Ramoss, kamēr Huanafrana sistā bumba atsitās pret vārtu stabu. «Real» komandas piekto soda sitienu devās izpildīt kluba superzvaigzne Krištianu Ronaldu, kura rokās bija trofejas liktenis. Portugālis spēcīgi sita bumbu labajā vārtu stūrī, Oblaks raidījuma virzienu neuzminēja, un «Real» pēc divu gadu pārtraukuma virs galvas pacēla prestižāko futbola trofeju Eiropā.

Abas komandas Eiropas prestižākā klubu turnīra finālā tikās arī pirms diviem gadiem. Toreiz «Real» aizsargs Serhio Ramoss kompensācijas laikā panāca neizšķirtu 1:1, bet papildlaikā «Atletico» vārtos tika raidītas vēl trīs bumbas, tādējādi «Real» svinēja uzvaru ar rezultātu 4:1.

Tāpat abu komandu ceļi krustojās arī pērn ceturtdaļfinālā, kur divu spēļu summā ar 1:0 uzvarēja «Real» komanda.

Kā zināms, «Real» neveiksmīgā komandas snieguma dēļ janvāra sākumā no amata atlaida iepriekšējo galveno treneri Rafaelu Benitesu, viņa pienākumus līdz sezonas beigām uzticot Zinedinam Zidānam, kurš savā debijā aizvedis komandu līdz UEFA Čempionu līgas tronim. Tikmēr reizēm nesavaldīgajam «Atletico» galvenajam trenerim Djego Simonem šis bija otrais UEFA Čempionu līgas fināls.

Ceļā uz finālu «Real» astotdaļfinālā pārspēja Itālijas komandu «AS Roma», ceturtdaļfinālā pieveica Vācijas vienību «VfL Wolfsburg», bet pusfinālā tika uzvarētā Anglijas premjerlīgas komanda Mančestras «City». Tikmēr «Atletico» tika galā ar Eindhovenas PSV no Nīderlandes, čempioni «Barcelona» komandu un Vācijas spēcīgāko klubu Minhenes «Bayern».

Madrides vienības ir sīvas sānsences arī Spānijas čempionātā. «Real» nacionālajā čempionātā šosezon ieņēma otro vietu, par punktu atpaliekot no «Barcelona» komandas, bet par diviem punktiem apsteidzot «Atletico» futbolistus.

Zīmīgi, ka šī ir trešā reize pēdējo četru gadu laikā, kad UEFA Čempionu līgas finālā tikās divas vienas valsts komandas. Bez Madrides klubu dueļiem 2013.gadā cīņā par trofeju devās Vācijas komandas Minhenes «Bayern» un Dortmundes «Borussia».

Turnīra galvenā balva trešo gadu pēc kārtas ceļo uz Spāniju, jo pērn triumfēja «Barcelona» komanda, kas finālā ar 3:1 pārspēja Itālijas klubu Turīnas «Juventus».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu