Portugāle izrauj uzvaru pār Horvātiju un spēlēs 1/4 finālā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Portugāles futbola valstsvienība neizteiksmīgā Francijā notiekošā Eiropas čempionāta astotdaļfināla spēlē pagarinājumā ar 1:0 (0:0) sestdien pārspēja Horvātiju un iekļuva ceturtdaļfinālā. Uzvaru Portugālei nodrošināja uz maiņu nākušais Rikardu Kvarežma, kurš vienīgos vārtus šajā mačā guva 117.minūtē.

Portugāle ceturtdaļfinālā cīnīsies ar Poliju, kas pirms tam sestdien astotdaļfinālā pieveica Šveici.

Mača pirmais puslaiks aizritēja mierīgā un piesardzīgā futbolā, vienībām neizceļoties ar biežām vārtu gūšanas iespējām. Lielāks teritoriālais pārsvars piederēja Horvātijai, kas vairāk kontrolēja bumbu. Abas izlases gan vairāk domāja par to, kā nepieļaut kļūdu, un pamatlaikā neveica nevienu sitienu vārtu rāmī.

Mača 25.minūtē Portugālei bija gana laba iespēja atklāt rezultātu, jo pēc partnera centrējuma varēja izcelties Pepe, taču viņa sitiens ar galvu bija vārtiem pāri. Pēcāk arī horvāti uzbruka pretinieku «cietoksnim», bet pirmajā puslaikā rezultāts palika neatklāts.

Arī otrais puslaiks aizritēja līdzīgām manierē, jo komandas turpināja spēlēt piesardzīgi, taču 57.minūtē atzīstama iespēja gūt vārtus bija 18 gadus vecajam portugālim Renatu Sanšešam, kura sitiens gan bija nesekmīgs. Piecas minūtes vēlāk rezultātu gandrīz atklāja Horvātija, taču pēc soda sitiena izspēles un komandas biedra centrējuma ļoti maz līdz vārtiem pietrūka Domagojam Vidam, kura sitiens lidoja vārtiem secen.

Salīdzinot ar pirmo puslaiku, Portugāle izskatījās labāk un vairāk kontrolēja bumbu, taču sitieni pa vārtiem tik un tā nesekoja. Vizuāli izskatījās, ka neviena no izlasēm pamatlaika izskaņā nebija gatava riskēt un izraut uzvaru. Līdz ar to duelis turpinājās pagarinājumā.

Spēles maniere būtiski nemainījās arī pagarinājumā, turklāt ik pa laikam neapmierinātību ar šādu spēli izrādīja arī skatītāji, kuri ūjināja un svilpa. Mača 113.minūtē Vida pēc stūra sitiena veica teicamu sitienu ar galvu, bet bumba lidoja dažus centimetrus garām vārtiem. Pagarinājuma beigās Horvātija sarīkoja karuseli pie Portugāles vārtiem, trāpot pa vārtu stabu, bet uzreiz pēc tam ar pretuzbrukumu atbildēja portugāļi - spēles 117.minūtē Krištianu Ronaldu sitienu atsita horvātu vārtsargs Danijels Subašičs, bet pie atlēkušās bumbas pirmais bija Kvarežma, kurš panāca 1:0.

Lai gan Horvātija metās atspēlēties, tas neizdevās, un Portugāle svinēja laimīgu uzvaru.

Šajā mačā savu 100.spēli valstsvienības rindās aizvadīja Portugāles uzbrucējs Nani.

Horvāti kļuva par D apakšgrupas uzvarētājiem, izcīnot divas uzvaras trīs mačos. Turnīru Antes Čačiča trenētā komanda sāka ar 1:0 uzvarot Turciju, kam sekoja neizšķirts 2:2 pret Čehiju, bet grupu kārtu horvāti noslēdza negaidīti ar 2:1 pārspējot pašreizējo Eiropas čempioni Spāniju.

Tikmēr Portugāle ieņēma trešo vietu F grupā, tālāk tiekot kā viena no četrām labākajām trešo vietu ieguvējām. Portugāle grupu kārtā visus mačus noslēdza neizšķirti - vispirms ar pret Islandi tika fiksēts 1:1, tad pret Austriju vārti netika gūti un spēle noslēdzās 0:0, bet cīņā ar Ungāriju tika iesisti seši vārti un mačs noslēdzās ar 3:3. Divus vārtus portugāļiem guva šīs valsts futbola zvaigzne Krištianu Ronaldu, kurš ir Eiropas čempionāta finālturnīru rekordists pēc aizvadīto spēļu skaita.

Abas komandas savā starpā ir tikušās četras reizes un visos mačos uzvarējuši portugāļi, kuri piedevām ne reizi nav ielaiduši vārtus. Iepriekšējais savstarpējais šo komandu mačs notika 2013.gadā, kad portugāļi uzvarēja ar 1:0, bet vienīgos vārtus guva Ronaldu.

Horvātija kā neatkarīga valsts piedalījusies nu jau piecos Eiropas čempionātos, divreiz neizkļūstot no grupas, bet divreiz sasniedzot ceturtdaļfinālu. Tomēr 1998.gadā tā guva trešo vietu Pasaules kausā. Tikmēr Portugāle iepriekš piedalījusies sešos Eiropas čempionātos, turklāt allaž izkļuvusi no apakšgrupas. Lielākais panākums tika gūts 2004.gadā, kad savās mājās tika zaudēts finālā, bet 1984., 2000. un 2012.gadā neveiksme ciesta pusfinālā.

Vietu turnīra ceturtdaļfinālā sestdien nodrošināja Polijas un Velsas valstsvienības.

Pārējas piecas Eiropas čempionāta astotdaļfināla cīņas notiks svētdien un pirmdien. Svētdien Francija tiksies ar Īriju, Vācija ar Slovākiju un Ungārija ar Beļģiju, bet pirmdien Itālija spēlēs pret Spāniju un Anglija pret Islandi.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. «Stade de France» ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Horvātijas izlases sastāvs: Danijels Subašičs, Ivans Striničs, Domagojs Vida, Darijo Srna, Vedrans Čorluka (Andejs Kramaričs, 120.min.), Ivans Perišičs, Ivans Rakitičs (Marko Pjaca, 110.min.), Milans Badeļs, Luka Modričs, Marcelo Brozovičs, Mario Mandžukičs (Nikola Kaliničs, 88.min.).

Horvātijas izlases sastāvs: Ruī Patrīsiu, Pepe, Sedriks Suarešs, Žuzē Fonte, Andrē Gomešs (Renatu Sanšešs, 50.min.), Rafaels Gerreiru, Žuāu Māriu (Rikardu Kvarežma, 87.min.), Adrjēns Silva (Danilu Pereira, 108.min.), Viljams Karvaļu, Krištianu Ronaldu, Nani.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu