Islandes sensācija turpinās! Mājās aizsūta Anglijas futbolistus

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sensacionālu uzvaru Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīrā pirmdien Nicā (Francija) izcīnīja Islandes nacionālā futbola komanda, kas astotdaļfināla mačā ar 2:1 (2:1) pārspēja par dueļa neapšaubāmo favorīti uzskatīto Anglijas valstsvienību. Islandiešu iekļūšana ceturtdaļfinālā kļuvusi par vienu no lielākajiem pārsteigumiem Eiropas čempionātu vēsturē. Islandes izlasei šī ir debija EČ.

Ceturtdaļfinālā Islande tiksies ar finālturnīra saimnieci Franciju, šī pāra uzvarētājam pusfinālā spēkojoties ar Itālijas un Vācijas dueļa stiprāko komandu. Vēl ceturtdaļfinālā Polija tiksies ar Portugāli, bet Velsa duelēsies ar Beļģiju.

Pirmdien notikušajā mačā Islandes izlases labā vārtus guva Ragnars Sigurdsons un Kolbeins Sigtorsons, bet angļiem precīzs bija komandas kapteinis Veins Rūnijs.

Jau spēles trešajā minūtē pretinieku soda laukumā notrieca Rahīmu Stērlingu, par ko angļi nopelnīja 11 metru soda sitienu. «Pendeli» izpildīja Rūnijs, kuram šie bija 53.vārti valstsvienības rindās. Tiesa, pārsvars angļiem piederēja vien minūti, jo pretējā laukuma pusē pēc centrējuma soda laukumā vārtu priekšā iznira aizsargs Ragnars Sigurdsons, kurš panāca izlīdzinājumu.

Lai gan turpinājumā laukumā dominēja angļi, tomēr otrreiz izvirzīties vadībā viņiem neizdevās. Turpretī islandieši pacietīgi gaidīja savu iespēju, ko mača 18.minūtē arī izmantoja. Soda laukumā trīs angļu aizsargu ielenkumā Kolbeins Sigtorsons pamanījās izdarīt sitienu pa pretinieku vārtiem, Džo Hārts bumbu aizskāra, taču tā ieripoja vārtos. Mača 27.minūtē tuvu izlīdzinājuma bija Harijs Keins, taču Hanness Halldorsons viņa sisto bumbu pārcēla pāri vārtu pārliktnim.

Arī tuvojoties puslaika beigām Anglija centās panākt neizšķirtu, tomēr Stērlings no tuvas distances ar galvu sita bumbu krietni pāri vārtu taisnstūrim. Puslaika beigās arī Rūnijs sita pāri vārtiem, tādējādi pārtraukumā komandas devās ar rezultātu 2:1 Islandes labā. Otrā puslaika desmitajā minūtē islandieši bija tuvu saviem trešajiem vārtiem, taču Hārts bija savā vietā un neļāva vēl vairāk apkaunot futbola dzimteni. Arī turpinājumā liels teritoriālais pārsvars un bumbas kontrole piederēja angļiem, tomēr visi britu centieni tika apturēti.

Turpretī Islandei piecas minūtes pirms pamatlaika beigām padevās vēl divi bīstami sitieni angļu vārtu virzienā, taču rezultāts uz tablo palika nemainīgs. Mača beigās angļi izmisīgi mēģināja atspēlēties, tomēr Islande nosargāja rezultātu un izcīnīja vēsturisku uzvaru ar 2:1.

Zīmīgi, ka Anglija nav spējusi uzvarēt nevienā Eiropas čempionāta izslēgšanas turnīra mačā, ko neaizvada savā laukumā.

Futbola dzimtenes Anglijas pārstāvji Eiropas čempionāta ievadā cīnījušies ar problēmām momentu realizācijā. Pirmajā mačā tā izrāva uzvaru un cīnījās 1:1 ar Krieviju, turpinājumā ar 2:1 tika pieveikta Velsa, bet noslēdzošajā kārtā spēlēts 0:0 ar Slovākiju. Zīmīgi, ka savu iepriekšējo maču angļi aizvadīja jau pirms septiņām dienām.

Anglijas futbolisti piedalījās devītajā Eiropas čempionātā, tomēr līdz šim nekad nav tikuši tālāk par pusfinālu, kur zaudēja 1968. un 1996.gadā, turklāt otro no šiem turnīriem uzņēma savās mājās. Iepriekšējās divās dalības vienība reizēs zaudējusi ceturtdaļfinālā.

Tikmēr Islande, debitējot kādā no prestižākajiem finālturnīriem, negaidīti spēja gūt otro vietu savā apakšgrupā. Tā vispirms spēlēja 1:1 ar Portugāli, pēc tam nospēlēja 1:1 arī ar Ungāriju, bet noslēdzošajā kārtā izrāva uzvaru ar 2:1 pār Austriju.

Abas izlases savā starpā tikās pirmoreiz vēsturē.

Šonedēļ arī Latvijai būs saskarsme ar Islandes futbolu, jo Latvijas kausa ieguvēja «Jelgava» jau ceturtdien UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmās kārtas pirmajā mačā viesos tiksies ar Islandes vicečempioni Koubavogiras «Breidablik». Tāpat Islandes izlase tikās ar Latviju šī Eiropas čempionāta kvalifikācijas sacensībās.

Sestdien astotdaļfinālā Polija pamatlaikā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Šveici, panākumu gūstot pēcspēles sitienos ar 5:4. Ceturtdaļfinālā poļi spēkosies ar Portugāli, kas papildlaikā ar 1:0 pārspēja Horvātiju. Vēl vienā astotdaļfināla spēlē sestdien Velsa ar rezultātu 1:0 pārspēja Ziemeļīriju.

Tikmēr svētdien jau spēles bija daudz skatāmākas - Antuānam Grīzmanam gūstot divus vārtus trīs minūšu laikā, vietējā Francijas izlase ar rezultātu 2:1 pārspēja Īriju, pašreizējā pasaules čempione Vācija ar rezultātu 3:0 droši pieveica Slovākiju, bet Beļģija ar 4:0 salauza Ungārijas pretestību.

Savukārt pirmdien Itālija ar 2:0 uzveica Spāniju, atņemot «Sarkanajai fūrijai» iepriekšējā turnīrā izcīnītās čempionu pilnvaras.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. «Stade de France» ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu