Portugāle «pendelēs» uzvar Poliju un pirmā iesoļo pusfinālā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Portugāles futbola izlase ceturtdien dramatiskā mačā pēcspēles 11 metru sitienu sērijā pieveica Poliju un kā pirmā sasniedza Francijā notiekošā Eiropas čempionāta pusfinālu. Pamatlaiks un pagarinājums starp šīm abām vienībām noslēdzās neizšķirti 1:1 (1:1), bet «pendelēs» Portugāle bija labāka ar 5:3.

Šī mača pamatlaikā ar vārtu guvumu Portugālei izcēlās talantīgais Renatu Sanšešs, kamēr Polijai precīzs bija Roberts Levandovskis.

Eiropas čempionāta pusfinālā Portugāle tiksies ar Velsu vai Beļģiju, kas savstarpējo maču aizvadīs piektdien.

Jau pašā spēles sākumā Polija atklāja šī mača rezultātu, kad pēc lieliskas partnera piespēles no soda laukuma precīzi sita šajā Eiropas čempionātā iepriekš klusējošais Levandovskis. Zīmīgi, ka pirms tam šogad septiņos izlasē aizvadītos mačos viņš ar vārtu guvumu nebija atzīmējies, lai gan aizvadīja lielisku sezonu Minhenes «Bayern» klubā.

Levandovskis rezultātu atklāja pēc nospēlētas vienas minūtes un 40 sekundēm, kas ir Eiropas čempionātu finālturnīru otrais ātrākais vārtu guvums. Pēc vārtu zaudējuma Portugāle centās atspēlēties, izdarot vairākus nesekmīgus sitienus pa pretinieku vārtiem. Tiesa, 15 minūtes pēc vārtu guvuma Levandovskim bija vēl viena iespēja izcelties, taču Portugāles vārtsargs Ruī Patrīsiu bija vietā. Lai gan poļiem uzbrukumi nebija tik bieži, tie tomēr bija draudīgi, taču 33.minūtē Portugāle izlīdzināja rezultātu, jo skaistus vārtus no soda laukuma robežas guva 18 gadus vecais talants Sanšešs, kurš pirmo reizi devās valstsvienības sākumsastāvā.

Tādējādi Sanšešs kļuva par trešo jaunāko Eiropas čempionātu finālturnīru vārtu guvēju. Pirmais puslaiks noslēdzās ar neizšķirtu 1:1, bet otrais puslaiks aizritēja jau mierīgākā gultnē. Kad mača otrajā daļā bija nospēlētas aptuveni 20 minūtes, Portugāles valstsvienības aizsargs Sedriks Suarešs sita bīstami, taču garām vārtiem.

Tuvojoties pamatlaika izskaņai, spēle kļuva arvien piesardzīga, bet 86.minūtē lieliskā pozīcijā nonāca portugāļu lielākā zvaigzne Krištianu Ronaldu, kurš tomēr pretinieku soda laukumā nespēja uztvert partnera piespēli. Pamatlaikā vārti tā arī vairs netika gūti un tas noslēdzās neizšķirti 1:1

Pagarinājumā arī bija mierīgs futbols bez labām iespējām gūt vārtus, bet spilgtākais papildlaika notikums bija kāds līdzjutējs, kurš 109.minūtē izskrēja laukumā, taču ātri vien tika noķerts. Tiesa, divas minūtes līdz beigām Polija varēja parūpēties par Portugāles nosūtīšanu mājās, taču Pepe glāba komandu, aizsitot bumbu prom no soda laukuma. Arī papildus 30 minūtēs neviena no komandām vārtus neguva un uzvarētājs bija jānoskaidro 11 metru sitienu sērijā.

Pirmais sita Portugāles līderis Ronaldu, kurš pārliecinoši realizēja savu iespēju. Tikmēr Polijai sēriju ar precīzu sitienu sāka Levandovskis, bet Portugāles rindās ar skaistu raidījumu vārtu devītniekā atbildēja talantīgais Sanšešs, turklāt arī poļiem Arkadjušs Miliks bija precīzs. Pēc pirmajām divām sērijām rezultāts bija neizšķirts 2:2.

Trešo sēriju ar precīzu sitienu atklāja Žuāu Moutiņu, turklāt arī Kamils Gliks bija trāpīgs. Turpinājumā arī Nani savā piegājienā bija nekļūdīgs, bet Jakuba Blaščikovska sitienu atvairīja portugāļu vārtsargs Ruī Patrīsiu.

Savukārt uzvaru pēc tam Portugālei deva Rikardu Kvarežmas precīzais sitiens, kas pēcspēles sitienos ļāva uzvarēt ar 5:3.

Tieši Ronaldu šajā čempionātā kļuvis par, iespējams, apspriestāko futbolistu, turklāt turnīra sākumā tas notika negatīvā nozīmē. Pēc pirmā mača, kurā Portugāle cīnījās 1:1 ar Islandi, viņš pauda, ka pretiniekiem ir «vāja mentalitāte», bet otrajā spēlē, kad Portugāle nospēlēja 0:0 ar Austriju, nerealizēja 11 metru soda sitienu. Tāpat viņš čempionāta laikā pamanījās iemest ezerā kāda žurnālista mikrofonu.

Tomēr turpinājumā Ronaldu reabilitējās, jo guva divus vārtus duelī, kurā Portugāle cīnījās 3:3 ar Ungāriju, kas ļāva sasniegt izslēgšanas turnīru. Savukārt astotdaļfinālā Portugāle nepārliecinošā cīņā pagarinājumā izrāva uzvaru ar 1:0 pār Horvātiju.

Ronaldu šajā turnīrā jau sasniedzis vairākus Eiropas čempionāta rekordus - kļuvis par visvairāk mačus finālturnīros aizvadījušo futbolistu, kā arī par pirmo spēlētāju, kurš spējis gūt vārtus četros finālturnīros. Tāpat viņam pašlaik pietrūkst tikai viens precīzs sitiens, lai panāktu francūzi Mišelu Platinī kā finālturnīru rezultatīvāko spēlētāju.

Portugāle piedalās savā septītajā Eiropas čempionātā, turklāt allaž izkļuvusi no apakšgrupas. Lielākais panākums gūts 2004.gadā, kad savās mājās tika zaudēts finālā, bet 1984., 2000. un 2012.gadā neveiksme ciesta pusfinālā.

Savukārt Polija tiecas pagarināt sekmīgāko Eiropas čempionātu savā vēsturē. Pirmoreiz šī izlase finālturnīrā spēlēja 2008.gadā, bet otro aizvadīja pirms četriem gadiem, kad kopā ar Ukrainu rīkoja sacensības. Šajos divos turnīros tā nebija tikusi pie uzvarām, taču tagad Adama Navalkas trenētā vienība jau ir izcīnījusi trīs panākumus.

Tikmēr Polija grupu turnīrā izcīnīja divas uzvaras un reizi nospēlēja neizšķirti. Poļi turnīru sāka ar 1:0 uzvarot Ziemeļīriju, kam sekoja 0:0 ar pasaules čempioni Vāciju un minimāla uzvara ar 1:0 pret Ukrainu. Savukārt astotdaļfinālā tika spēlēts 1:1 ar Šveici, tomēr pēc tam gūts panākums pēcspēles sitienos ar 5:4.

Iepriekšējās desmit abu komandu savstarpējos mačos Portugāle guvusi četras uzvaras, kā arī fiksēti trīs neizšķirti un trīs Polijas panākumi.

Līdz šīs nedēļas beigām tiks izspēlētas arī pārējās turnīra ceturtdaļfināla spēles - piektdien viena no sensacionālākajām sacensību komandām Velsa spēkosies ar pasaules ranga vicelīderi Beļģiju, sestdien pašreizējā pasaules čempione Vācija tiksies ar Eiropas vicečempioni Itāliju, bet svētdien sensacionālā Islandes izlase savu sapņu turnīru turpinās ar maču pret sacensību saimnieci Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. «Stade de France» ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Polijas izlases sastāvs: Lukašs Fabjaņskis, Mihals Pazdans, Arturs Jendžejčiks, Kamils Gliks, Lukašs Piščeks, Kšištofs Mončiņskis (Tomašs Jodlovecs, 98.min.), Jakubs Blaščikovskis, Arkadjušs Miliks, Kamils Grosickis (Bartošs Kapustka, 82.min.), Gžegožs Krihovjaks, Roberts Levandovskis

Portugāles izlases sastāvs: Ruī Patrīsiu, Pepe, Žuzē Fonte, Sedriks Suarešs, Elizēu, Žuāu Māriu (Rikardu Kvarežma, 80.min.), Viljams Karvaļu (Danilu Pereira, 96.min.), Adrjēns Silva (Žuāu Moutiņu, 73.min.), Renatu Sanšešs, Krištianu Ronaldu, Nani.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu