«Jelgavas» galvenais treneris Širmelis: Puišiem ir jāceļ piemineklis

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nora Krevneva

«Jelgavas» futbolisti pēc ceturtdien izcīnītā neizšķirta UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīra trešās kārtas pirmajā spēlē pret Izraēlas komandu Jeruzalemes «Beitar» ir pelnījuši pieminekli, preses konferencē sacīja vienības galvenais treneris Sauļus Širmelis.

Jelgavnieki ceturtdien «Skonto» stadionā Rīgā cīnījās neizšķirti 1:1 (0:1) pret Izraēlas trešo spēcīgāko komandu «Beitar».

«Lai spēlētu trešajā kārtā, ir jābūt svaigiem, tāpēc bieži pietrūka metra vai pusotra, lai nekļūdītos. Puišiem ir jāceļ piemineklis par to, ko viņi izdarīja. Redzu, kas notiek ģērbtuvē - viņi atdeva visus spēkus. Viņiem būs divas brīvdienas. Tagad ir jāatpūšas, nav vērts trenēties,» teica Širmelis, kura vadītajai komandai pēdējā laikā ir saspringts spēļu grafiks saistībā ar sekmīgu startu UEFA Eiropas līgā.

«Jelgava» ielaida vārtus 26.minūtē, kad savā soda laukumā tika atstāts nepiesegts Idans Vereds. Savukārt neizšķirtu jelgavnieki panāca 70.minūtē, ar vārtu guvumu izceļoties Vitālijam Smirnovam.

«Šodien gan viena, gan otra komanda varēja uzvarēt. Mums bija superiespējas gūt vārtus, un arī viņiem bija. Pretinieki labāk kontrolēja bumbu, bija tehniskāki un svaigāki. Mēs necentāmies viņus apspēlēt, tas pagaidām nav mūsu spēkos - viņiem budžets ir daudz milzīgāks,» uzsvēra Širmelis.

Neilgi pēc gūtajiem vārtiem, «Jelgavu» vadībā varēja izvirzīt Latvijas pilsonis Andrejs Perepļotkins, kurš vien pagājušajā nedēļā pievienojās komandai. Pieredzējušais uzbrucējs izskrēja viens pret vārtsargu, taču tika apturēts.

«Ja Perepļotkins būtu iesitis, viņam būtu lieliska atgriešanās līmeni, kurā viņš pelnījis spēlēt. Viņš ir kreatīvs spēlētājs,» uzskata Širmelis.

«Jelgavas» galvenais treneris atzina, ka pretiniekus pirms cīņas nedaudz bija izpētījis, taču jaunā Izraēlas čempionāta sezona sāksies vien 20.augustā, tāpēc analīze nebija tik smalka.

«Redzēju viņu četras pēdējās spēles, kas aizvadītas Eirokausos, bet viņiem vēl nav sākusies sezona valsts čempionātā, tāpēc pretiniekiem bija labākas iespējas mūs izpētīt,» teica Širmelis.

Atbildes spēle 4.augustā risināsies Izraēlā. Komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā, iekļūs kvalifikācijas «play-off» kārtā.

Pirmajā cīņā ar «Beitar» jelgavniekiem savainojumu dēļ nevarēja palīdzēt Daniils Turkovs un ukraiņu leģionārs Kirilo Siličs, taču Širmelis kritiski vērtēja iespēju, ka kāds no traumētajiem spēlētājiem varētu atgriezties sastāvā uz atbildes maču.

«Viss atkarīgs no spēlētāju rakstura - viens ar traumu iet laukumā, cits nespēlē divus mēnešus. Artis Lazdiņš, Gints Freimanis, Igors Savčenkovs spēlētu ar traumām. To katrs pats izlemj,» sacīja treneris.

«Jelgava» pirms nedēļas pārrakstīja kluba vēsturi un pārvarēja kvalifikācijas otro kārtu, atbildes mačā ar 3:0 uzvarot Slovākijas titulētāko komandu Bratislavas «Slovan» un arī divu spēļu summā triumfējot ar 3:0. Savukārt «Beitar» atbildes mačā izbraukumā ar 2:3 piekāpās Kipras vienībai Nikosijas «Omonia», tomēr divu spēļu summā rezultāts bija neizšķirts 3:3, un «Beitar» nākamajā kārtā iekļuva, pateicoties izbraukumā iesistajiem vārtiem.

Pateicoties sekmēm Eirokausos, jelgavniekiem šobrīd ir ļoti saspringts spēļu kalendārs, un no 7.jūlija līdz 7.augustam komandai bija ieplānotas desmit spēles - piecas Eiropas līgā, četras virslīgā un viena Latvijas kausa izcīņā. Tiesa, pēc divu virslīgas maču pārcelšanas šonedēļ kalendārs kļuva nedaudz vieglāks - 31.jūlijā ieplānotā virslīgas spēle ar «Riga» komandu pārcelta uz 21.septembri, bet 7.augustā plānotais mačs ar Latvijas čempioni «Liepāju» pārcelts par dienu vēlāk.

Vēl tikai pirmdien jelgavnieki virslīgas mačā ar 2:0 apspēlēja RFS vienību. Neskatoties uz saspringto grafiku, jelgavnieki zaudējuši nav jau kopš 18.jūnija, kā arī iepriekšējos piecos mačos pēc kārtas nebija ielaiduši vārtus.

«Beitar» komandas mājas spēļu stadionam ir 34 000 skatītāju ietilpība, bet pagājušajā sezonā vienība no valsts divām spēcīgākajām komandām Beerševas «Hapoel» un Telavivas «Maccabi» kopvērtējumā atpalika ļoti pārliecinoši. Vienība dibināta 1936.gadā un nacionālajā čempionātā triumfējusi sešas reizes, iepriekšējo reizi to paveicot 2008.gadā. Savukārt sezonu vēlāk vienība līdz šim pēdējo reizi uzvarējusi valsts kausa izcīņā, bet kopā to paveikusi septiņas reizes.

Pagājušās desmitgades beigās «Beitar» gandrīz piedzīvoja bankrotu un Eirokausu apritē atgriezās tikai pagājušajā sezonā, kad UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā ar 2:1 divu spēļu summā uzveica Šimkentas «Ordabasi» no Kazahstānas, bet pēc tam divu spēļu summā ar 2:9 kapitulēja Beļģijas komandai Šarleruā «Sporting». Pēc fanu vardarbības spēle Beļģijā tika uz vairākām minūtēm apturēta, turklāt šī notikuma dēļ vienību atstāja tās īpašnieks Eli Tabibs.

«Beitar» jau daudzas desmitgades ir huligāniska un rasistiska fanu grupa ar nosaukumu «La Familia», turklāt, kaut tā nāk no pilsētas, kurā 40% iedzīvotāju ir palestīnieši, tajā nekad nav spēlējis neviens arābu futbolists. Pēc notikumiem Šarleruā komanda saņēma 95 000 eiro lielu sodu.

Tikmēr «Jelgava» savā jaunāko laiku vēsturē Eirokausos spēlē ceturto reizi un pērn pirmoreiz pārvarēja UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas pirmo kārtu, kad pārspēja bulgāru vienību Lovečas «Litex». Savukārt tagad tikusi pie vēsturiska panākuma un pirmoreiz tikusi līdz trešajai kārtai.

Šosezon pirmajā kārtā jelgavnieki divu spēļu summā ar 5:4 pārspēja Islandes vienību Koubavogiras «Breidablik». Pirmajā spēlē jelgavnieki izbraukumā nenosargāja divu vārtu pārsvaru, taču uzvarēja ar 3:2, bet atbildes mačā savā laukumā izdevās atspēlēties un cīnīties neizšķirti 2:2.

Kāda Latvijas komanda UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas trešajā kārtā iekļuvusi pirmoreiz kopš 2013.gada, kad to paveica «Ventspils».

«SynotTip» Latvijas futbola virslīgas čempionāta kopvērtējumā jelgavnieki ar 22 punktiem 14 mačos ieņem ceturto vietu, no līderiem Jūrmalas «Spartaka» atpaliekot par deviņiem punktiem.

Lai sasniegtu UEFA Eiropas līgas grupu turnīru, jāpārvar ne tikai trīs kvalifikācijas kārtas, bet arī vēlāk sekojošā «play-off» kārta.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu