FIFA apstiprina Pasaules kausa formātu ar 48 izlasēm

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) padome apstiprinājusi Pasaules kausa formātu ar 48 izlasēm. Līdz ar to pirmais šāda veida turnīrs notiks 2026.gadā, bet 48 izlases būs sadalītas 16 grupās pa trim komandām katrā, bet pēc tam sekos izslēgšanas turnīrs.

(Papildināts viss teksts.)

Lai gan oficiāli tas vēl nav apstiprināts, sagaidāms, ka katras apakšgrupas divas labākās izlases sasniegs izslēgšanas turnīru.

Kopš 1998.gada Pasaules kausa izcīņa norisinās ar 32 izlasēm, kas sadalītas astoņās apakšgrupās pa četrām katrā.

Par Pasaules kausa formātu tiek runāts jau ilgu laiku, turklāt šo ideju aizstāvēja arī FIFA prezidents Džanni Infantīno. Līdz ar kārtības maiņu no 64 līdz 80 pieaugs šajās sacensībās izspēlēto maču skaits.

Jaunais Pasaules kauss tiks izspēlēts 32 dienās.

Infantīno iepriekš bija izteicies, ka līdz ar Pasaules kausa paplašināšanos futbols būs ieguvējs visā pasaulē. Tiesa, sagaidāms, ka ar jauno formātu būtiski pieaugs arī sacensību ienākumi.

Pagaidām nav zināms, kā jaunais formāts ietekmēs nāciju sadalījumu turnīrā, taču Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) iepriekš norādījusi, ka sev vēlas 16 vietas.

Prognozējams, ka 2026.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs varētu norisināties Ziemeļamerikā. Iespējamai sadarbībai šī mērķa realizēšanai grasoties apvienoties ASV, Kanādas un Meksikas futbola federāciju vadības.

Uz nākamajiem Pasaules kausa finālturnīriem, kas 2018.gadā notiks Krievijā un 2022.gadā norisināsies Katarā, krīt korupcijas aizdomu ēna, kā dēļ turpmāk prestižā turnīra organizatorus noteiks FIFA kongress, nevis FIFA izpildkomiteja, kā tas bija līdz šim.

Pasaules kausa izcīņas paplašināšanās notikusi vairākkārt. Pirmajās planētas meistarsacīkstēs 1930.gadā Urugvajā bija 13 dalībnieces, kamēr četrus gadus vēlāk Itālijā turnīrā piedalījās jau 16 komandas. Tikmēr 1950.gadā Brazīlijā varēja piedalīties tikai 13 valstsvienības, bet līdz pat 1982.gadam turnīrs sastāvēja no 16 izlasē, bet toreiz Spānijā dalībnieču skaits palielinājās līdz 24. Savukārt no 1998.gada Pasaules kausa Francijā turnīrā startēja 32 komandas.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu