Mežeckis: Plānotajā Pasaules kausa finālturnīra formātā ir pārāk daudz izlašu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pasaules kausa futbolā finālturnīra jaunajā formātā ar 48 izlasēm, kas tiks aizvadīts no 2026.gada, valstsvienību skaits ir pārāk liels, uzskata Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) otrdien oficiāli pieņēma lēmumu no 2026.gada Pasaules kausa izcīņu aizvadīt ar 48 komandām līdzšinējo 32 vietā.

Pagaidām nav zināms, kā jaunais formāts ietekmēs nāciju sadalījumu turnīrā, taču Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) iepriekš norādījusi, ka sev vēlas 16 vietas.

«Tīri matemātiski izskatās, ka jaunajā formātā ir pārāk daudz izlašu. Biju domājis, ka būs 40 izlases. Šajā formātā lielāks komandu skaits būs Āfrikai un Āzijai, bet Eiropai nāktu klāt tikai trīs papildu vietas. Būsim reāli, nekas daudz nemainīsies, ja Eiropas 13 komandu vietā būtu 16. Kaut gan Latvijas izlase ir spējusi kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram, kurā 2004.gadā spēlēja 16 izlases,» aģentūrai LETA pauda Mežeckis.

Jaunajā formātā 48 izlases būs sadalītas 16 grupās pa trim komandām katrā, bet pēc tam sekos izslēgšanas turnīrs. Lai gan oficiāli tas vēl nav apstiprināts, sagaidāms, ka izslēgšanas turnīru sasniegs katras apakšgrupas divas labākās izlases.

«Izlases būs par 16 vairāk, nekā iepriekš. Sākotnējā etapā meistarības līmenis nebūs tik augsts, bet turnīra tālākajā stadijā konkurence pieaugs. Tas dos iespējas finālturnīrā vairāk uzspēlēt mazajām izlasēm un palielinās futbola popularitāti šajās valstīs. Būs vairāk spēļu un vairāk televīzijas translāciju. Šim formātam ir savi plusi un savi mīnusi,» secināja LFF ģenerālsekretārs.

Jaunā formātā izveidi apsveikusi Skotijas Futbola asociācija (SFA), kuras vīriešu nacionālā izlase Pasaules kausa finālturnīrā nav spēlējusi kopš 1998.gada. Savulaik tieši Latvija un Skotija, kā arī Zviedrija, bija pirmās iniciatores, lai Eiropas čempionāta finālturnīrā tiktu palielināts dalībvalstu skaits no 16 līdz 24.

Savukārt 2014.gada Pasaules kausa ieguvējas Vācijas izlases pārstāvji pauduši nepatiku pret dalībkomandu skaita palielināšanu Pasaules kausā.

«Lielās līgas kā Spānija nav apmierinātas ar šo lēmumu. Tāpat iebildumi ir arī Eiropas futbola klubu asociācijai (ECA). UEFA sākotnējā nostāja bija pret šādu formātu. Personīgi es balsotu par 40 komandām. Tomēr LFF nostāja šajā jautājumā neko nemainītu, jo mēs daudz nevaram ietekmēt,» skaidroja Mežeckis.

Kopš 1998.gada Pasaules kausa izcīņa norisinās ar 32 izlasēm, kas sadalītas astoņās apakšgrupās pa četrām katrā.

Par Pasaules kausa formātu tiek runāts jau ilgu laiku, turklāt šo ideju aizstāvēja arī FIFA prezidents Džanni Infantīno. Līdz ar kārtības maiņu no 64 līdz 80 pieaugs šajās sacensībās izspēlēto maču skaits.

Jaunais Pasaules kauss tiks izspēlēts 32 dienās.

Infantīno iepriekš bija izteicies, ka līdz ar Pasaules kausa paplašināšanos futbols būs ieguvējs visā pasaulē. Tiesa, sagaidāms, ka ar jauno formātu būtiski pieaugs arī sacensību ienākumi.

Prognozējams, ka 2026.gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīrs varētu norisināties Ziemeļamerikā. Iespējamai sadarbībai šī mērķa realizēšanai grasoties apvienoties ASV, Kanādas un Meksikas futbola federāciju vadības.

Uz nākamajiem Pasaules kausa finālturnīriem, kas 2018.gadā notiks Krievijā un 2022.gadā norisināsies Katarā, krīt korupcijas aizdomu ēna, kā dēļ turpmāk prestižā turnīra organizatorus noteiks FIFA kongress, nevis FIFA izpildkomiteja, kā tas bija līdz šim.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu