Madrides «Real» futbolisti otro gadu pēc kārtas triumfē UEFA Čempionu līgā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Spānijas futbola grands Madrides «Real» sestdien Velsas galvaspilsētā Kārdifā otro gadu pēc kārtas triumfēja UEFA Čempionu līgā. Turnīra finālā «Real» ar 4:1 (1:1) pārspēja Itālijas čempioni Turīnas «Juventus».

Madrides kluba labā divus vārtus šajā mačā guva portugāļu superzvaigzne Krištianu Ronaldu, kamēr pa reizei izcēlās brazīlietis Kasemiru un Marko Asensio. Tikmēr «Juventus» rindās vienīgos vārtus iesita horvātu uzbrucējs Mario Mandžukičs.

Madrides «Real» kļuvusi par pirmo, kam UEFA Čempionu līgā kopš tās izveidošanas izdevies uzvarēt divus gadus pēc kārtas. Tāpat karaliskais spāņu klubs pie šīs trofejas ticis trešo reizi pēdējo četru gadu laikā.

Sestdienas spēli aktīvāk uzsāka «Juventus» futbolisti, un jau ceturtajā minūtē bīstamu sitienu uz Madrides kluba vārtiem veica argentīniešu uzbrucējs Gonsalo Igvains, tomēr vārtsargs Keilors Navass fiksēja bumbu. Brīdi vēlāk Turīnas komandai bija vēl viena lieliska iespēja atklāt rezultātu, kad no 20 metriem ļoti bīstamu sitienu izdarīja Miralems Pjaničs, taču atkal vietā bija Navass, lēcienā atvairot raidījumu.

Pēc aktīvām pirmajām minūtēm «Juventus» futbolisti gan nedaudz nomierinājās, bumbas kontrolei vairāk pārejot pretinieku pusē. Tieši Madrides «Real» atklāja cīņas rezultātu, kad pēc teicamas saspēles ar Dani Karvahalu ar sitienu no soda laukuma robežas 20.minūtē atzīmējās Ronaldu, tādējādi kļūstot par pirmo futbolistu, kurš vārtus guvis trīs UEFA Čempionu līgas finālos.

Līdz «Juventus» atbildei gan bija jāgaida tikai septiņas minūtes, jo pēc Igvaina piespēles no gaisa akrobātisku sitienu pāri galvai veica Mandžukičs, filigrānā stilā panākot neizšķirtu. Pirmā puslaika turpinājumā bija saraustīta spēle, komandām arvien biežāk izceļoties ar noteikumu pārkāpumiem, turklāt bīstamu situāciju uz vārtiem vairs nebija, tāpēc lielajā pārtraukumā komandas devās pie neizšķirta rezultāta 1:1.

Otrais puslaiks iesākās ar nelielu Madrides «Real» futbolistu ofensīvu, kuri centās radīt bīstamus uzbrukumus uz pretinieku vārtiem. Tiesa, komandas joprojām turpināja regulāri pārkāpt noteikumus, brīžiem to darot uz savainojumu robežas. Tikmēr «Juventus» tikpat kā nebija nekādu iespēju gūt vārtus, turklāt 61.minūtē Kasemiru ar izcilu tālsitienu un rikošeta palīdzību no jauna vadībā izvirzīja Madrides komandu, bet tikai divas minūtes vēlāk Ronaldu, izmantodams lielisku Lukas Modriča piespēli soda laukumā, panāca jau 3:1.

Tie bija Ronaldu 12.vārti šīs sezonas UEFA Čempionu līgā, kas viņam rezultatīvāko spēlētāju sarakstā ļāva apsteigt citu spāņu granda «Barcelona» uzbrucēju Lionelu Mesi.

Lai arī «Juventus» vēl bija laiks atspēlēties, šīs komandas futbolisti laukumā darbojās pasīvi, vien retu reizi spējot apdraudēt «Real» vārtus.

Pēdējās desmit pamatlaika minūtēs komandas atkal izcēlās ar pāris asumiem, turklāt otro dzelteno kartīti īsā laikā nopelnīja «Juventus» uzbrucējs Huans Kvadrado, kurš tādējādi 84.minūtē atstāja Turīnas vienību mazākumā. Lai gan šķita, ka rezultāts vairs nemainīsies, 90.minūtē lielisku Marselu piespēli soda laukumā izmantoja nesen laukumā uz maiņu nākušais spāņu pussargs Asensio, uzstādot dueļa galarezultātu.

Lai gan Velsas futbola zvaigzne Gerets Beils ir atlabis no savainojuma, Madrides «Real» galvenais treneris Zinedins Zidāns nolēma viņu vismaz cīņas sākumā atstāt uz rezervistu soliņa, priekšroku dodot Isko, kurš pēdējo nedēļu laikā demonstrējis atzīstamu sniegumu. Otrajā puslaikā velsietis savu skatītāju priekšā gan devās laukumā.

Pērn UEFA Čempionu līgas finālā Madrides «Real» uzvarēja citu Spānijas vienību Madrides «Atletico». Spēles pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 1:1, papildlaikā vārti netika gūti, bet 11 metru sitienu sērijā ar 5:3 pārāki bija «Real» futbolisti.

Madrides «Real» ir visu laiku titulētākā Eiropas prestižākā klubu kausa dalībniece, par Vecā kontinenta labāko komandu kļūstot 12 reizes, tostarp ne tikai pērn, bet arī 2014.gadā. Kopš Čempionu līgas izveides, kas notika 1992./1993.gada sezonā, «Real» spēlētāji trofeju virs galvas cēluši sešas reizes. Spānijas galvaspilsētas klubam šī bija 15.reize Eiropas klubu nozīmīgākā turnīra finālā, kurā viņi zaudējuši vien trīs gadījumos, pēdējo reizi 1981.gadā.

Tikmēr «Juventus» komanda Eiropas klubu prestižāko balvu līdz šim izcīnījusi divas reizes, bet pēdējo no tām - 1996.gadā, kad pēcspēles 11 metru sitienos uzvarēja Amsterdamas «Ajax». Turīnas vienībai šī bija devītā reize prestižā turnīra finālā, septiņos gadījumos zaudējot, no tām pēdējo reizi 2015.gadā, kad ar 1:3 tika atzīts cita Spānijas kluba «Barcelona» pārākums.

Kā Madrides «Real», tā «Juventus» šosezon kļuva par savu valstu čempioniem, turklāt abas to paveica 33 reizi. «Real» Spānijā uzvarēja pirmo reizi kopš 2012.gada, bet «Juventus» par Itālijas labāko klubu kļuva jau sesto gadu pēc kārtas.

Abiem klubiem ir sena un aizraujoša savstarpējo spēļu sērija, tostarp abas tikās arī 1998.gada UEFA Čempionu līgas finālā, kad Amsterdamā ar 1:0 uzvarēja «Real».

Kopā abas komandas Eiropas kausos ir tikušās 19 reizes, «Real» tiekot pie deviņām uzvarām, kamēr «Juventus» kontā ir astoņas. Savukārt vēl divi mači noslēgušies neizšķirti.

Ronaldu arī šajā mačā bija dalībnieks ar «skanīgāko» vārdu pasaules futbolā, jo kopā ar argentīnieti Lionelu Mesi no «Barcelona» viņi ir šīs desmitgades spilgtākās futbola superzvaigznes. Portugālis ir divkārtējs Čempionu līgas kausa ieguvējs. Zīmīgi, ka jau sešas dienas vēlāk viņa meistarību klātienē, visticamāk, varēs izbaudīt arī Latvijas futbola līdzjutēji, jo pašreizējā Eiropas čempione Portugāle 9.jūnijā 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē viesosies «Skonto» stadionā, Rīgā, kur tiksies ar Aleksandra Starkova trenēto Latvijas valstsvienību.

Tikmēr par «Juventus» lielāko zvaigzni var uzskatīt vārtsargu Džanluidži Bufonu, kurš tuvojas savam karjeras norietam.

Pirms finālspēles bukmeikeri par cīņas favorītiem uzskatīja «Real», taču viņu pārsvars totalizatoru uztverē nebija pārāk liels.

Ceļā uz finālu «Real» izslēgšanas turnīrā no tālākās cīņas izslēdza «Napoli», Minhenes «Bayern» un Madrides «Atletico» komandas, pusfinālā madridiešus divu spēļu summā uzvarot ar 4:2 (3:0, 1:2), kamēr «Juventus» uzvarēja «Porto», «Barcelona» un «Monaco» komandas, Francijas čempionus pusfinālā pieveicot ar 4:1 (2:0, 2:1).

Čempionu līgas fināls Kārdifā notika pirmo reizi. Pilsētā pirms sestdienas spēles būs pastiprināti drošības pasākumi, taču šoreiz ne tik daudz tāpēc, ka būtu bažas par abu komandu līdzjutēju sadursmēm, bet galvenokārt tā iemesla dēļ, ka nesen Mančestrā notika terorakts, kurā dzīvību pēc koncerta apmeklējuma zaudēja 22 cilvēki.

Spēles galvenais tiesnesis bija vācietis Fēlikss Brihs.

UEFA Čempionu līga ir nozīmīgākais un prestižākais Eiropas klubu turnīrs.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu