Starkovs: Neiesim laukumā, lai tikai uzspēlētu futbolu kopā ar zvaigznēm

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas futbola izlase piektdien gaidāmajai 2018.gada Pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlei pret pašreizējo Eiropas čempioni Portugāli ir gatavojusies ļoti nopietni, tāpēc laukumā dosies, lai cīnītos, nevis tikai uzspēlētu futbolu kopā ar zvaigznēm, dienu pirms cīņas preses konferencē uzsvēra Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Starkovs.

Latvijas un Portugāles izlases piektdien plkst.21.45 tiksies «Skonto» stadionā. Šā mača neapšaubāma favorīte ir Portugāle kuras rindās spēlē pasaules futbola superzvaigzne Krištianu Ronaldu, kurš arī ieradies Latvijas galvaspilsētā un gatavojas rītdienas cīņai.

«Portugāle ir Eiropas čempione un stipra kā komanda. Viņi pat bez Krištianu Ronaldu kļuva par Eiropas čempioniem, jo tur ir daudzi augstākās klases spēlētāji. Spēles favorīts ir zināms,» sacīja Starkovs.

«Mēs cienām pretinieku, bet nebaidāmies un izdarīsim visu, lai rezultāts būtu cienījams. Esam labi gatavojušies, izpētījuši pretinieku, un arī pirmajā spēlē mums bija izredzes iegūt pozitīvu rezultātu. Neiziesim laukumā, lai tikai uzspēlētu futbolu kopā ar zvaigznēm.»

Abu komandu kvalifikācijas turnīra pirmā apļa cīņā novembrī Portugāle savā laukumā uzvarēja ar 4:1, bet divus vārtus guva tieši Ronaldu, kurš ir pasaulē vislabāk pelnošais sportists, kā arī pērn tika atzīts par planētas labāko futbolistu.

Latvijas izlases aizsargs Vitālijs Jagodinskis uzskata, ka Ronaldu var apturēt vienīgi ar lielu pašatdevi laukumā. «Ronaldu var apturēt tikai ar pašatdevi, neļaujot viņam izmantot savas kvalitātes. Viņiem visa komanda ir stipra, visās pozīcijās ir trumpji, bet mūsu galvenais trumpis būs cīņasspars, un nebūs tā, ka iziesim paspēlēt futbolu. Ja vajadzēs, sitīsim arī pa kājām, lai tikai viņi negūst vārtus,» solīja aizsargs.

Pirms spēles Latvijas izlases rindās nelieli savainojumi bija pussargam Aleksejam Višņakovam un aizsargam Gintam Freimanim, taču izlases galvenais treneris cer, ka līdz spēlei viņi būs ierindā.

«Ceru, ka Gints [Freimanis] būs ierindā, jo futbolistiem iespēja spēlēt šādos mačos nav bieža. Vēl man par sākumsastāvu ir šaubas vienā pozīcijā. Esam strādājuši pie dažādiem uzbrukuma variantiem treniņos, pozicionālus uzbrukumus būs grūti veidot, jo viņi labi presingo, bet mūsu lielākās iespējas varētu būt pretuzbrukumos,» norādīja Starkovs, piebilstot, ka sastāvu, kurš dosies laukumā, nosauks divas stundas pirms spēles.

Kā pēdējie valstsvienības kandidātu lokā tika iekļauti aizsargi Vitālijs Maksimenko un Mārcis Ošs, kā arī pussargs Jānis Ikaunieks, savukārt treneris atzina, ka nav kļūdījies, viņus izsaucot.

«Treniņos pierādījās, ka neesmu kļūdījies, pēc individuālās treniņu nedēļas uz brīvajām vakancēm piesaistīju labākos spēlētājus. Kāds no viņiem arī būs sākumsastāvā,» solīja Starkovs.

Viņš arī atzina, ka spēlē pret Portugāli jāuzmanās no viņu izpildītajām standartsituācijām. «Iepriekšējā spēlē [Žuāu Moutiņu] iesita divus vārtus pēc soda sitieniem. Zinām viņu stiprās puses, un ne tikai Ronaldu Portugālei ir labs. Portugāle ir līdzīga līmeņa komanda Šveicei, kas redzams arī grupas kopvērtējumā. Mūsu rītdienas pretinieki, protams, nedrīkst zaudēt punktus pret vājākām komandām, bet tas mums dod iespējas - ja pretinieks nervozē, mums ir labāk viņiem izrādīt pretestību. Portugāles trumpji ir ātrums, tehnika, pieredze, tā nav gados jauna komanda,» uzsvēra Starkovs.

Gatavojoties šai spēlei, Latvijas izlase «Skonto» stadionā neaizvadīja nevienu treniņu, kamēr portugāļi spēles arēnā trenēsies ceturtdien. Kā atklāja Starkovs, tad tāds bijis uzstādījums no UEFA puses, cenšoties pasargāt «Skonto» stadiona zālienu.

«Tikām nostādīti fakta priekšā, ka nevaram «Skonto» stadionā trenēties, bet būtu bijis labi patrenēties laukumā, kur notiks cīņa,» atzina treneris.

Latvijas izlases kandidātu sarakstā šai spēlei tika iekļauti seši futbolisti (Roberts Uldriķis, Dāvis Indrāns, Jevgēņijs Kazačoks, Edgars Vardanjans, Ņikita Koļesovs un Kaspars Ikstens), kuri līdz šim nacionālajā komandā nav spēlējuši.

Jagodinskis uzskata, ka, iekļaujoties «svaigām asinīm» kolektīvā, problēmas ar saprašanos nevajadzētu būt, un, ja laukumā nāksies spēlēt kopā ar aizsargu Koļesovu, tas sarežģījumus neradīs.

«Koļesovs ir ļoti labs puisis gan kā futbolists, gan cilvēks. Domāju, ka mums nebūs problēmu ar saprašanos, ja spēlēsim kopā aizsardzības centrā. Pirms tam viņu nepazinu, bet zināju par viņu,» teica aizsargs.

Latvijas un Portugāles izlašu spēle ir izraisījusi lielu mediju interesi, jo uz šo maču ir akreditēti 119 žurnālisti, tostarp 37 fotogrāfi. No Portugāles akreditācija piešķirta 15 žurnālistiem, lielākā daļa ir Latvijas mediju pārstāvji, taču spēli apmeklēs arī žurnālisti no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Ukrainas, Anglijas, Vācijas, Šveices, Francijas, Turcijas un ASV.

Plānots, ka Latvijas un Portugāles spēli televīzijas tiešraidē plāno translēt uz vairāk nekā 50 pasaules valstīm.

No Portugāles uz spēli tiek gaidīti aptuveni 150 līdzjutēji, taču viņi nebūs no tā dēvēto futbola huligānu riska grupām, tāpēc attiecīgi pret viņiem nebūs pastiprinātas policijas kontroles.

Kā vēstīts, aprīļa vidū pie Latvijas futbola izlases stūres atgriezās Starkovs. Patlaban 61 gadu vecais speciālists amatā nomainījis Marianu Paharu, kurš marta beigās atkāpās no izlases galvenā trenera amata. Starkovam karjeras laikā šī ir trešā reize pie izlases stūres.

Starkovs izlases treneru kolektīvā iekļāvis kādreizējo barjersprinteri Staņislavu Olijaru, kurš šosezon ir arī virslīgas komandas RFS fiziskās sagatavotības treneris. Komandā tagad būs arī video analītiķis Iļja Ščaņicins, bet galvenajam trenerim palīdzēs Andris Riherts un Vitālijs Astafjevs, kuri izlasē bija arī iepriekš.

Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra B apakšgrupas kopvērtējumā līdere Šveice piecās kārtās guvusi maksimāli iespējamos 15 punktus, bet tai ar 12 punktiem seko Portugāle. Septiņus punktus iekrājusi Ungārija, bet ar pieciem seko Fēru salas. Tikmēr Latvijai ir trīs punkti, bet Andora guvusi vienu punktu.

Latvijas izlase pēc spēles ar Portugāli pirmdien «Skonto» stadionā aizvadīs pārbaudes cīņu pret Igaunijas valstsvienību.

Latvijas futbola izlases kandidāti pirms spēlēm ar Portugāli un Igauniju:

vārtsargi - Andris Vaņins («Zurich», Šveice), Pāvels Šteinbors (Gdiņas «Arka», Polija), Kaspars Ikstens («Jelgava»);

aizsargi - Kaspars Gorkšs («Riga»), Gints Freimanis, Mārcis Ošs (abi - «Jelgava»), Vitālijs Jagodinskis («Diosgyori VTK», Ungārija), Ņikita Koļesovs («Ventspils»), Aleksandrs Solovjovs (RFS), Vitālijs Maksimenko («Mattersburg», Austrija);

pussargi - Oļegs Laizāns («Riga»), Gļebs Kļuškins («Jelgava»), Aleksejs Višņakovs (RFS), Deniss Rakels («Reading», Anglija), Edgars Vardanjans, Jevgēņijs Kazačoks (abi - Jūrmalas «Spartaks»), Vladimirs Kamešs (Krasnojarskas «Jeņisej»), Dāvis Indrāns («Metta»/«Latvijas Universitāte»), Jānis Ikaunieks (Larisas AEL, Grieķija);

uzbrucēji - Dāvis Ikaunieks (Jihlavas «Vysočina», Čehija), Vladislavs Gutkovskis (Ņidzicas «Termalica», Polija), Valērijs Šabala («Riga»), Roberts Uldriķis (RFS).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu