Starkovs: Pašreizējā darba rezultāts ir neapmierinošs

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas futbola izlase galvenā trenera Aleksandra Starkova vadībā ir zaudējusi četrās aizvadītajās spēlēs, tāpēc darba rezultāts ir neapmierinošs, sarunā ar Latvijas Futbola federāciju (LFF) norādīja speciālists.

Kopumā Latvijas izlase piedzīvojusi zaudējumus jau deviņos mačos pēc kārtas, kas Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) pasaules rangā licis nokrist līdz rekordzemajai 148.vietai. Pavasarī pie valstsvienības stūres atgriezās Starkovs, kurš nomainīja Marianu Paharu, taču arī viņa vadībā vienība cietusi jau četras neveiksmes pēc kārtas.

«Zaudējām četras spēles, tāpēc darba rezultāts ir neapmierinošs. Tomēr šajā posmā esam mērķtiecīgi atjaunojuši izlases sastāvu. Pirms pārņēmu valstsvienības stūri, teicu, ka tikai galvenā trenera nomaiņa neatrisinās problēmas. Pahars izdarīja daudz labu darbu, bet bija arī lietas, kas viņam neizdevās. Dažādu iemeslu dēļ bija pienācis laiks mainīt arī spēlētājus,» teica Starkovs.

«Mariana laikā daļa izsaukto futbolistu neizmantoja savu iespēju. Dažs gluži vienkārši neiekļāvās komandā - arī tā var gadīties. Tie var būt gan taktiskie iemesli, mentalitāte, spēles līmeņa neatbilstība, profesionalitāte, fiziskais stāvoklis un veselība. Lielāko daļu karjeras futbolisti pavada klubos,» sacīja speciālists. «Valstsvienībā galvenais treneris var ietekmēt salīdzinoši nelielas lietas īstermiņā - tā ir taktika, emocijas, noskaņojums, psiholoģija. Fiziskās un taktiskās sagatavotības bāze tiek ielikta klubā. Reizē ar to spēlētājam arī mentāli jābūt atbilstošā līmenī, komandas interesēm jābūt pāri savām personīgajām. Futbolistam jāspēj pielāgoties komandas taktikai, jābūt disciplinētam, jāspēj mijiedarboties ar citiem komandas biedriem.»

Starkovs uzsvēra, ka šobrīd mainās Latvijas izlases seja. «Jūnija nometnē pārbaudīju uzreiz sešus jaunos futbolistus. Vairums no viņiem ieguva arī konkrētu spēles laiku. Vēlos arī atzīmēt, ka durvis valstsvienībā ir vaļā visiem futbolistiem, kas attiecīgā līmenī būs sevi apliecinājuši klubos.»

Latvijas izlases galvenais treneris norādīja, ka primārais uzdevums pašlaik esot izveidot spēcīgu kolektīvu, kas varētu apspēlēt jebkuru pretinieku jebkurā spēlē.

«Spēlētājam jābūt kolektīva sastāvdaļai, komandas intereses liekot augstāk par savējām. Viņam jābūt profesionālam, jāciena partneri un treneri,» izteicās Starkovs. «Vēlos izveidot tādu komandu, kas ir vienota gan pēc uzvarām, gan zaudējumiem. Es zinu, ko tas nozīmē. Lai to sasniegtu, nepieciešams laiks. Tie futbolisti, kas pārvarēs pašreizējo pārbaudījumu, viņiem būs iespēja spēlēt stiprā Latvijas nacionālajā izlasē.»

Latvijas valstsvienība oktobrī aizvadīs 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēles pret Fēru salām un Andoru.

«Mērķis abās spēlēs nešaubīgi ir uzvara. Viegli nebūs, es to lieliski saprotu. Mums visiem kopā nepieciešams mobilizēties un izdarīt maksimumu, lai uzvarētu. Esmu pārliecināts, ka izsauktajiem futbolistiem būs tieši tāds uzstādījums galvā un sirdī. Ļoti svarīgs būs līdzjutēju atbalsts. Atbalsts ir divtik svarīgs tieši grūtā brīdī. Centīsimies izdarīt maksimumu, lai iepriecinātu mūsu līdzjutējus,» kaujinieciski noskaņots bija Starkovs.

Tāpat Latvijas izlases galvenais treneris intervijā atzinīgi vērtēja Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) jaunizveidoto Nāciju līgu, kas sāksies nākamā gada rudenī.

«UEFA pēdējo gadu laikā ir attīstījusi ļoti daudz dažādu projektu. Ieviesti vairāki jauninājumi gan klubu sacensībās, gan valstsvienību turnīros. Sacensības kļuvušas skatāmākas un piesaistošākas. Nācijas līgas izveide ir kārtējais solis izlašu sacensību sistēmas modernizācijai. Manuprāt, tas ir liels pluss. Patiesībā izlašu līmenī vairs nav tādu pārbaudes spēļu, jo katrā mačā futbolisti cīnās par uzvarām, punktiem kopējā FIFA rangā un tā tālāk. Kad pirms spēles skan himna, laukumā vairs nav nekādas draudzības,» sacīja Starkovs.

«Pārbaudes spēles gan pilnībā nav atceltas - arī turpmāk tās drīkstēs organizēt. Kā gan citādi spēlētājs izaugs līdz nacionālās izlases līmenim, neaizvadot 10-15 spēles starptautiskā līmenī. Tikai ar dalību kvalifikācijas un Nāciju līgas mačos vien nepietiek. Kopumā Nāciju līga veicinās spēļu intensitāti un sasprindzinājumu starp līdzvērtīgiem pretiniekiem,» uzskata Starkovs.

Pasaules kausa kvalifikācijas B apakšgrupā līdere ar 24 punktiem astoņos mačos ir Šveice, kurai ar 21 punktu seko Eiropas čempione Portugāle. Attiecīgi desmit un astoņi punkti ir Ungārijai un Fēru salām, kamēr Andorai četri punkti, bet turnīra tabulu ar trim punktiem noslēdz Latvija.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Krievijā. No Eiropas zonas deviņu apakšgrupu uzvarētāji uzreiz tiks pie ceļazīmēm uz finālturnīru, bet astoņas labākās otro vietu ieguvējas izslēgšanas spēlēs noskaidros vēl četras finālturnīra dalībnieces.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu