Pārsteidzošā Islande pirmo reizi vēsturē iekļūst PK finālturnīrā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Islandes futbola izlase pirmdien izcīnīja ceļazīmi uz 2018.gada Pasaules kausa finālturnīru, četrgades nozīmīgākajam turnīram kvalificēdamās pirmo reizi vēsturē. Tāpat pirmo reizi finālturnīram zem neatkarīgas valsts karoga kvalificējās Serbija.

Islande I apakšgrupas spēlē savā laukumā ar 2:0 (1:0) pārspēja Kosovu.

Mača rezultātu piecas minūtes pirms pirmā puslaika beigām atklāja Gilfi Sigurdsons, kurš vienatnē soda laukumā apspēlēja vairākus Kosovas izlases futbolistus un raidīja bumbu vārtos. Savukārt otro reizi pretinieku cietoksnis tika iekarots otrā puslaika vidū, kad pēc Sigurdsona piespēles Johans Gudmundsons netraucēts trieca bumbu tukšos Kosovas vārtos.

Islande pērn pirmo reizi vēsturē spēlēja Eiropas čempionāta finālturnīrā, aizkļūdama līdz ceturtdaļfinālam un iemantodama skatītāju simpātijas.

Uz pirmo vietu grupā pretendēja arī Horvātija un Ukraina, bet tām bija jācer uz Islandes neveiksmi. Līdz ar to šīs komandas sadalīja otro vietu un ceļazīmi uz pārspēlēm, Horvātijai viesos ar 2:0 (0:0) pārspējot Ukrainu.

Horvātiem abus vārtus guva Andrejs Kramaričs.

Vēl vienā šīs apakšgrupas spēlē Somija savā laukumā cīnījās neizšķirti 2:2 (0:0) ar Turciju. Turkiem abus vārtus guva Dženks Tosuns, bet somiem ar precīzu sitienu atzīmējās Paulus Arajūri un Joels Pohjanpalo.

I apakšgrupā ar 22 punktiem uzvarēja Islande, 20 punkti bija Horvātijai, 17 punktus ieguva Ukraina, 15 punkti bija Turcijas kontā, deviņus punktus guva Somija, bet viens punkts bija Kosovai.

Tikmēr Serbija savā laukumā ar 1:0 (0:0) uzvarēja Gruziju. Serbiem vienīgos vārtus guva Nemanja Gudeljs.

Serbija kā neatkarīga valsts Pasaules kausa finālturnīrā spēlēs pirmo reizi. 2000.gada Pasaules kausa finālturnīrā spēlēja Serbija un Melnkalne, bet pagājušajā gadsimtā serbi četrgades nozīmīgākajos turnīros spēlēja zem Dienvidslāvijas karoga.

Arī šajā grupā uz pirmo vietu pretendēja trīs komandas, bet līdz ar Serbijas uzvaru, Īrijas un Velsas mačā noskaidrojās otrās vietas īpašniece un «play-off» kārtas dalībniece. Šajā mačā viesos ar 1:0 (0:0) uzvarēja Īrija, vienīgos vārtus gūstot Džeimsam Maklīnam.

Vēl šajā apakšgrupā Austrija viesos ar 1:0 (0:0) uzvarēja Moldovu, vārtus gūstot Luisam Šaubam.

D apakšgrupā Serbijai bija 21 punkts, Īrijas kontā bija 19 punkti, Velsa guva 17 punktus, Austrija tika pie 15 punktiem, Gruzijai bija pieci punkti, bet Moldova tika pie diviem punktiem.

Tikmēr G apakšgrupā, kur pirmo divu vietu ieguvējas noskaidrojās iepriekšējā kārtā, grupas uzvarētāja Spānija viesos ar 1:0 (0:0) apspēlēja Izraēlu. Spānijai vārtus guva Asjers Iljarramendi.

Savukārt Itālija, kas grupā tika pie otrās vietas un iekļuva «play-off» kārtā, pretinieku laukumā ar 1:0 (0:0) guva virsroku pār Albāniju. Itāļiem vārtus guva Antonio Kandreva.

Citā šīs apakšgrupas mačā Maķedonija savu skatītāju priekšā ar 4:0 (2:0) sagrāva Lihtenšteinu.

Maķedoniešiem vārtus guva Visars Musliu, Aleksandars Trajkovskis, Eniss ardi un Arijans Ademi.

G apakšgrupā Spānijai bija 28 punkti, Itālija izcīnīja 23 punktus, Albānijas kontā bija 13 punkti, bet Izraēla un Maķedonija tika pie 12 punktiem, kamēr Lihtenšteina palika bešā.

No Eiropas septembrī ceļazīmi bija nodrošinājusi Beļģijas izlase, bet pagājušajā nedēļā biļetes uz Pasaules kausu ieguva 2014.gada čempione Vācija, Anglija, Spānija un Polija.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Krievijā. No Eiropas zonas deviņu apakšgrupu uzvarētāji uzreiz tiks pie ceļazīmēm uz finālturnīru, bet astoņas labākās otro vietu ieguvējas izslēgšanas spēlēs noskaidros vēl četras finālturnīra dalībnieces.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu