Transfēru tirgus - Latvijas futbolistu vērtība toreiz un tagad

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ekrānšāviņš no transfermarkt.com

Futbols ir bizness, kurā klubi pērk un pārdod spēlētājus par daudziem miljoniem. Kaut arī Latvijas futbolisti patlaban nespēlē augstākās raudzes čempionātos, savulaik arī mūsējos pirka par miljoniem.

Septembra nogalē Latvijas futbola uzbrucējs Artjoms Rudņevs personīgu iemeslu dēļ priekšlaicīgi pārtrauca sadarbību ar Vācijas bundeslīgas komandu «Köln» un negaidīti paziņoja par futbolista karjeras beigām 29 gadu vecumā. Pēdējos gados no Latvijas futbolistiem tieši Rudņevs spēlējis visaugstākajā līmeni, aizvadot Vācijas bundeslīgā piecas pilnas sezonas, turklāt pirmajā no tām viņš pamanījās iesit 12 vārtus.

2011./12. gada sezonā Rudņevs ar 22 precīziem sitieniem Poznaņas «Lech» komandas rindās kļuva par Polijas spēcīgākā čempionāta labāko vārtu guvēju. Pēc žilbinošā snieguma, futbolistu iegādājās Vācijas bundeslīgas klubs Hamburgas «Hamburger SV» (HSV) par 3,5 miljoniem eiro. Pēc «Transfermarkt» datiem, šis ir Latvijas futbolistu transfēru rekords.

Vēl šovasar Rudņeva vērtība transfēru tirgū tika lēsta aptuveni 1,5 miljonu eiro apmērā, savukārt augstāko punktu tā sasniedza 2013.gada martā, kad summa pieauga līdz pat 6,5 miljoniem eiro.

Kopš karjeru noslēdzis Rudņevs, starp Latvijas futbolistiem šobrīd lielākā vērtība pēc «Transfermarkt» datiem ir diviem spēlētājiem - aizsargam Kasparam Dubram (RFS, Latvija) un uzbrucējam Dāvim Ikauniekam (Jihlavas «Vysočina», Čehija) - viņu cena tirgū ir aptuveni 700 000 eiro.

Pēdējos piecos gados, kopš Rudņevs pievienojās HSV, transfēru tirgū Latvijas futbolistu lielākās pārejas pēc «Transfermarkt» datiem bijušas 500 000 eiro apmērā. Par šādu summu uzbrucējs Deniss Rakels pērn janvārī pārcēlās no Polijas kluba Krakovas «Cracovia» uz Anglijas komandu «Reading», savukārt arī uzbrucēju Eduardu Višņakovu par tādu naudu 2015.gadā Beļģijas komanda «Westerlo» pārpirka no Polijas kluba Hožuvas «Ruch».

Latvijas futbolisti agrāk spēlēja augstākas raudzes klubos, kas pirms desmit un vairāk gadiem spēlētājus likumsakarīgi arī iegādājās par lielākām naudas summām.

2001.gada janvārī par 3 miljoniem eiro Anglijas klubs «Fulham» nopirka Latvijas pussargu Andreju Štolceru no Ukrainas komandas Doņeckas «Šahtar». Anglijas premjerlīgā viņš aizvadīja 10 spēles, kurās vārtus gan neizdevās gūt.

Savukārt trešais lielākais transfērs Latvijas futbolā ir Andreja Rubīna pārcelšanās uz Anglijas klubu «Crystal Palace», kas pussargu nopirka no Rīgas «Skonto» par aptuveni 2,8 miljoniem eiro. Kaut arī viņam Londonas komandā neizdevās nostiprināties, Latvijas futbolists pamanījās gūt vārus Anglijas Futbola asociācijas (FA) kausa mačā pret pazīstamo «Liverpool» vienību.

2004.gadā Kijevas «Dinamo» samaksāja 2 miljonus eiro par Māra Verpakovska pāreju no Rīgas «Skonto». Pirmajā sezonā Ukrainas komandas sastāvā Latvijas uzbrucējs guva vārtus UEFA Čempionu līgas mačā pret Spānijas grandu Madrides «Real», tai spēlei noslēdzoties neizšķirti 2:2. Verpakovska vērtība tirgū augstākajā punktā bija 2005.gadā, kad tā pieauga līdz 3 miljoniem eiro.

Centra aizsargu Igoru Stepanovu par 1,5 miljoniem eiro 2000.gadā Londonas «Arsenal» nopirka no Rīgas «Skonto». Latvijas futbolists Anglijas premjerlīgā aizvadīja 17 mačus.

1999.gadā Marians Pahars no Rīgas «Skonto» pārcēlās «Southampton» par 1,2 miljoniem eiro lielu pārejas maksu. Latvijas uzbrucējs Anglijas premjerlīgā aizvadīja teicamu karjeru, 129 mačos gūstot 42 vārtus. 2004.gadā Pahara vērtība tirgū uzkāpa līdz 4 miljoniem eiro.

Salīdzinoši vēl nesen - 2013.gadā Latvijas pussarga Aleksandra Cauņas vērtība tirgū sasniedza 3 miljonus eiro. Viņš tolaik vēl sekmīgi pārstāvēja Krievijas klubu Maskavas CSKA, tomēr daudzās traumas liegušas karjerā sasniegt augstākas virsotnes.

Latvijas izlases vārtsargs Andris Vaņins, pārstāvot Šveices klubu «Sion», transfēru tirgū 2012.gadā bija novērtēts 2 miljonu eiro apmērā. Divus gadu pirms tam viņu vēlējās iegādāties Francijas grands Parīzes «Saint-Germain», kas šovasar par rekordlielu maksu 222 miljoniem eiro nopirka Brazīlijas futbola zvaigzni Neimaru no Spānijas kluba «Barcelona».

Noslēgumā vēl jāpiemin aizsargs Kaspars Gorkšs, kur vērtība transfēru tirgū savulaik bija sasniegusi 1 miljonu eiro. Turklāt tieši par šādu summu 2011.gadā viņu no «Queens Park Rangers» pārpirka cita Anglijas komanda «Reading». Šīs vienības sastāvā viņš aizvadīja 14 mačus Anglijas premjerlīgā. 4.novembrī apritēs 5 gadi kopš Gorkšs guva vārtus premjerlīgā, kas viņam izdevās tieši pret bijušo klubu QPR.

Transfēru tirgū visu laiku vērtīgākie Latvijas futbolisti
Transfēru tirgū visu laiku vērtīgākie Latvijas futbolisti Foto: ekrānšāviņš no transfermarkt.com
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu