Futbola «lielais piecnieks». Vai briest jauni čempioni?

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Futbola «lielā piecnieka» čempionātos - Anglijā, Spānijā, Vācijā, Itālijā un Francijā - aizvadītas vismaz 10 spēļu kārtas. Mēdz teikt, ka sezonas sākumā nav iespējams izcīnīt titulu, taču var krietni sabojāt izredzes pacīnīties par to. Kā sokas futbola flagmaņiem Eiropas vadošajās līgās un vai briest jauni čempioni?

Anglijas premjerlīga

Pašreizējā čempione Londonas «Chelsea» turnīra tabulā pēc 10 spēļu kārtām ar 19 punktiem ieņem tikai 4.vietu. Par punktu priekšā ir Totenhemas «Hotspur» komanda, kas titulu izcīnījusi vien divas reizes tālajos piecdesmitajos un sešdesmitajos gados. Kopvērtējuma galvgalī pašlaik ir abi Mančestras klubi - «United» 23 punkti, bet «City» vienīgā spēlē bez zaudējumiem, 10 mačos savācot 28 punktus.

Mančestras «City» futbolisti, kuri titulu iepriekšējo reizi izcīnīja 2014. gadā, premjerlīgā šosezon ir arī pārliecinoši rezultatīvākie. Kopā viņi guvuši jau 35 vārtus. Tuvākā sekotāja ir Mančestras «United» ar 23 precīziem sitieniem. Abi šīs pilsētas klubi līdz šim bijuši labākie, arī rūpējoties par savu vārtu drošību. «United» bumbu savos vārtos ielaidusi 4 reizes, bet «City» futbolisti zaudējuši 6 vārtus.

Labāko vārtu guvēju statistikas ailītē augšgalā atrodas Anglijas izlases un «Hotspur» uzbrucējs Harijs Keins, kurš bijis precīzs 8 reizes. Tuvākie sekotāji ar 7 sekmīgiem sitieniem ir argentīnietis Serhio Agvero no «City», beļģu uzbrucējs Romelu Lukaku no «United» un angļu futbolists Rahīms Stērlings no «City». Pa 6 vārtiem guvuši vēl divi «City» futbolisti - brazīlietis Gabriels Hesus un vācietis Līrojs Sanē.

Spānija (La Liga)

Pēdējo gadu sliktāko sezonas sākumu Spānijas čempionātā aizvada karaliskais klubs Madrides «Real». Pašreizējā titula īpašniece pēc 10 spēļu kārtām ar 20 punktiem ieņem 3.vietu. Tikpat punktu ir arī 4.vietā esošajai Madrides «Atletico». Otrā ar 24 punktiem ir «Valencia», bet līderpozīciju ar 28 punktiem ieņem «Barcelona».

Kaut arī Barselonu šovasar par 222 miljoniem eiro lielu izpirkuma maksu atstāja brazīlietis Neimars, kurš pārcēlās uz Francijas grandu Parīzes «Saint-Germain», 10 mačos izcīnītas 9 uzvaras un 1 neizšķirts. Komandai savainojuma dēļ nav varējis palīdzēt arī Neimara aizstājējs francūzis Usmans Dembelē, kuru «Barcelona» iegādājās par 105 miljoniem eiro no Vācijas kluba Dortmundes «Borussia».

Tikmēr «Real» spīdeklis Krištianu Ronaldu šosezon Spānijas čempionātā 6 mačos guvis tikai vienus vārtus. Tiesa, portugālis sezonas ievadā nespēlēja diskvalifikācijas dēļ, kas tika piespriesta par tiesneša pagrūšanu. 6 spēlēs tikai 1 vārti ir arī franču uzbrucēja Karīma Benzemā rēķinā. Rezultatīvākie komandā ir spāņu uzbrūkošie pussargi Isko un Maro Asensio, kuri katrs guvuši pa 3 vārtiem.

Spānijas čempionāta labāko vārtu guvēju sarakstā pārliecinoši līderis ir «Barcelona» argentīniešu uzbrucējs Lionels Mesi, kurš 10 spēlēs izcēlies jau 12 reizes. Otrais ar 9 precīziem sitieniem ir itālis Simone Zaza no «Valencia», bet 8 reizes sekmīgs bijis «Villarreal» uzbrucējs Sedriks Bakambu no Kongo Demokrātiskās Republikas.

Itālija (A sērija)

Jau kopš 2011./12. gada sezonas Itālijā dominējusi Turīnas «Juventus», čempionu titulu izcīnot sešus gadus pēc kārtas. Taču šosezon komanda pēc 11 aizvadītiem mačiem ar 28 punktiem ieņem 3.vietu. Priekšā par punktu ir Milānas «Inter», bet līdere ar 31 punktu ir «Napoli». 28 punkti ir arī Romas «Lazio» komandai, bet pirmo piecnieku ar 24 punktiem 10 spēlēs noslēdz «AS Roma».

«Napoli» un Milānas «Inter» vienīgās spēlējušas bez zaudējumiem, taču abas komandas šosezon A sērijā vēl nav tikušās «Juventus». Pašreizējā čempionāta līdere «Napoli» divas reizes uzvarējusi A sērijā, taču tas bija sen - 1990. un 1987. gadā.

Sezonas labākais vārtu guvējs līdz šim ir Romas «Lazio» itāļu uzbrucējs Čiro Immobile, kurš pretiniekus pārspējis 14 reizes. Ar 11 precīziem sitieniem seko divi argentīnieši - Paulo Divala no «Juventus» un Mauro Ikardi no Milānas «Inter». 10 gūti vārti ir «Napoli» beļģu uzbrucēja Drīsa Mertensa kontā.

Vācijas bundeslīga

Piecus gadus Vācijas tronī atrodas Minhenes «Bayern», kas arī šosezon pēc 10 spēlēm ir līdere ar 23 punktiem. Par trim punktiem atpaliek Dortmundes «Borussia», bet vēl par punktu mazāk ir «Leipzig» futbolistiem, kuri pagājušajā sezonā debitējot bundeslīgā sarūpēja pārsteigumu, kļūstot par Vācijas vicečempioniem.

Septembra nogalē 29 gadu vecumā negaidīti par futbolista karjeras beigām paziņoja Latvijas uzbrucējs Artjoms Rudņevs. Viņš līdz šim pārstāvēja «Köln» komandu, kurai šī sezona ir pagalam neveiksmīga - 10 mačos 2 punkti un pēdējā vieta bundeslīgas kopvērtējuma tabulā.

Labākie vārtu guvēji ir polis Roberts Levandovskis («Bayern») un Pjērs Emeriks Aubamejangs no Gabonas (Dortmundes «Borussia»), kuri katrs guvuši pa 10 vārtiem. Viņiem tuvākie sekotāji ir 7 futbolisti, kuri katrs guvuši pa 5 vārtiem.

Francija (Ligue 1)

Laika posmā no 2013. līdz 2016. gadam četras sezonas pēc kārtas Francijas čempionātā triumfēja Parīzes «Saint-Germain» (PSG), taču pagājušajā sezonā titulu izcīnīja «Monaco» futbolisti. Vasarā par rekordlielu transfēra samaksu iegādājoties jau minēto Neimaru un arī piesaistot tīņu sensāciju francūzi Kiljanu Mbapē no «Monaco», šosezon PSG ir atpakaļ turnīra tabulas augšgalā ar 29 punktiem 11 spēlēs.

Pašreizējā čempione «Monaco» par 4 punktiem atpaliek no PSG. Abas komandas savā starpā šosezon Francijas čempionātā vēl nav tikušās. Ar 22 punktiem 3.vietu patlaban ieņem Lionas «Olympique», bet 21 punkts ir Marseļas «Olympique».

Pēc ilgām ar savainojumiem vairāku gadu garumā, otro sezonu «Monaco» rindās lieliski spēlē kolumbiešu uzbrucējs Radamels Falkao. Pagājušajā sezonā viņš guva 21 vārtus 29 spēlēs, bet šosezon viņa kontā jau 13 precīzi sitieni vien 9 mačos. Šosezon labāko vārtu guvēju sarakstā patlaban otrais ir Urugvajas uzbrucējs Edinsons Kavani, kurš PSG rindās 10 spēlēs bijis precīzs 11 reizes.

Savukārt sensacionālais Neimars līdz šim Francijas čempionātā 8 mačos guvis 7 vārtus, kā arī izdarījis 5 rezultatīvas piespēles, kas ir labākais rādītājs līgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu