Latvijas U-19 futbola izlase pirmoreiz kopš 2008.gada pārvar EČ kvalifikācijas pirmo kārtu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Latvijas Futbola federācija

Latvijas U-19 futbola izlase otrdien pārvarēja Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra priekšsacīkšu kārtu, šādu sasniegumu gūstot pirmoreiz kopš 2008.gada.

Otrdienas mačā Latvija ar 4:0 (1:0) apspēlēja Sanmarīno, kamēr paralēlā ļoti svarīgā mačā Dānija ar 5:2 (0:1) pieveica Horvātiju. Pirms noslēdzošās kārtas Latvijai bija par trim punktiem mazāk nekā Horvātijai un pa četriem iesistajiem/zaudētajiem vārtiem sliktāka bilance, līdz ar to bija jācer uz horvātu zaudējumu, kā arī jāsasniedz labāka vārtu bilance.

Latvija savu uzdevumu izpildīja pārliecinoši, droši apspēlējot Sanmarīno. Šajā mačā pa vieniem vārtiem guva Kristers Tobers, Bogdans Samoilovs, Marko Regža un Kristers Aldis Puriņš.

Tikmēr paralēli notikušajā otrajā mačā futbolisti parūpējās par lielu intrigu. Šeit 47.minūtē pēc diviem precīziem sitieniem Andreass Poulsens izvirzīja Dāniju vadībā ar 2:0, turklāt 51.minūtē Horvātija palika mazākumā. Neskatoties uz to, miniturnīra saimnieki horvāti 61. un 63.minūtē divreiz izcēlās un panāca 2:2, kas jau vietu nākamajā kārtā dotu viņiem. Tomēr 73.minūtē Dānija no 11 metru atzīmes atguva vadību un turpinājumā iesita vēl divus vārtus, Latvijai iekļūstot tā dēvētajā elites kārtā.

Pirmajā spēlē Aleksandra Basova trenētie Latvijas jaunie futbolisti ar 1:2 zaudēja Dānijai, bet otrajā mačā, visu otro puslaiku darbojoties mazākumā, noturēja neizšķirtu 0:0 ar Horvātiju.

Iepriekšējā duelī nopelnītā noraidījuma dēļ Latvijai pret Sanmarīno nepalīdzēja kapteinis Vladislavs Soloveičiks.

A apakšgrupā ar deviņiem punktiem triumfēja Dānija, pa četriem punktiem savāca Latvija un Horvātija, tomēr Latvijai bija labāka vārtu attiecība, bet Sanmarīno palika bešā.

Kvalifikācijas turnīra elites kārtā iekļuva grupas divas spēcīgākās komandas.

Elites kārtu 28 spēcīgākās kvalifikācijas cikla komandas izspēlēs nākamā gada martā, esot sadalītas septiņās apakšgrupās. Pēc tam visu grupu uzvarētāji kvalificēsies 2018.gada jūlijā gaidāmajam finālturnīram, kurā vietu garantējusi mājiniece Somija.

Latvijas U-19 izlase iepriekšējo reizi Eiropas čempionāta priekšsacīkšu kārtu pārvarēja pirms 2009.gada turnīra. Toreiz trenera Vladimira Beļajeva vadībā Latvija guva otro vietu apakšgrupā un aiz sevis atstāja Itāliju, pret spēcīgajiem itāļiem vārtus iesitot pašreizējiem pieaugušo izlases spēlētājiem Alanam Siņeļņikovam un Kasparam Dubram. Pēc tam elites kārtā Latvija zaudēja Francijai un Rumānijai, bet cīnījās 0:0 ar Norvēģiju.

Zīmīgi, ka U-19 izlasē šogad ir salīdzinoši daudzi futbolisti, kuri pašlaik savas prasmes slīpē Eiropas futbolā zināmu komandu sistēmās. No šādiem futbolistiem izlasē ir vārtsargi Rihards Matrevics (Vesthemas «United») un Rūdolfs Oskars Soloha (Notingemas «Forest»), aizsargs Roberts Veips («Sampdoria»), pussargi Vladislavs Soloveičuks (Sanktpēterburgas «Zeņit»), Aleksejs Saveļjevs (Veronas «Hellas»), Bogdans Samoilovs («Koln»), kā arī uzbrucēji Jānis Grīnbergs (Gelzenkirhenes «Schalke 04») un Oskars Rubenis (Maskavas CSKA).

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu