Kā Krievijai veicas ar gatavošanos Pasaules kausa izcīņai futbolā?

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Līdz 2018. gada Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīram futbolā Krievijā atlicis mazāk par 100 dienām. Organizējot visaugstākās klases sporta sacensības, Krievija līdzekļus nežēlo un pasaulei cenšas demonstrēt savus muskuļus jeb varenību. Tā tas bija arī ar Soču olimpisko spēļu rīkošanu, kurām Krievija iztērēja teju piecreiz vairāk nekā Dienvidkoreja, kas februārī Phjončhanā uzņēma Ziemas olimpiskās spēles. Krievijai līdz pirmajiem mačiem Pasaules kausā vēl ir ko darīt, visam priekšplānā izvirzīts drošības jautājums.

Nesen autoritatīvais Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzrunājot policijas pārstāvjus, norādīja, ka prestižais turnīrs «jāsarīko augstākajā līmenī un, svarīgākais, jānodrošina maksimāla spēlētāju un līdzjutēju drošība».

Tomēr Krievijā droši nevarēs justies Anglijas futbola līdzjutēji, kuri allaž izcēlušies ar visai bravūrīgu uzvedību un nereti iesaistās attiecību kārtošanā ar spēku. 2016. gada Eiropas čempionātā Francijā tieši Krievijas un Anglijas izlašu līdzjutēji sarīkoja vislielākās nekārtības un bija visai daudz cietušo. Krievu huligāni īpaši ar vardarbību izcēlās Marseļā.

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) februāra beigās pauda «pilnīgu uzticību» Krievijas spējām nodrošināt drošu Pasaules kausa finālturnīru, neraugoties uz Maskavas «Spartak» atbalstītāju plosīšanos Spānijā, kuras laikā dzīvību zaudēja policists.

Krievijā tiek šķeltas huligānu bandas un norisinās huligānu identificēšana, pieņemot pat Lielbritānijas policijas palīdzību.

Anglijas izlase tiks sargāta īpaši. Orgkomitejas pārstāvji bāzē pie Sanktpēterburgas plāno būvēt pat sešus metrus augstu žogu. Lūgumu pēc pastiprinātas drošības izteikušas Dienvidkorejas, Kostarikas un Anglijas izlašu vadības.

Vācu laikraksts «Bild» otrdien, simts dienas pirms finālturnīra, ziņo, ka četrgades nozīmīgākā turnīra norisi apdraud terorisms, taču FIFA šo informāciju noraida.

«Krievijā jau ir augsti drošības standarti, kas nepārtraukti tiek pielāgoti īpašajām prasībām un izaicinājumiem šādos lielos sporta pasākumos. Konfederāciju kausa izcīņa Krievijā pagājušajā gadā parādīja, ka visi drošības pasākumi devuši rezultātu,» teikts FIFA paziņojumā.

«Protams, FIFA nepārtraukti uztur sakarus ar attiecīgajām iestādēm Krievijā un risina jautājumus par gaidāmo risku novērtējumu,» paziņojis FIFA pārstāvis.

«Bild» vēsta, ka Vācijas Federālās Kriminālpārvalde (BKA) uzskata, ka turnīra laikā pastāv īpaši augsta islāma teroristu uzbrukuma iespēja. Tiesa, pati BKA šo informāciju nekomentē.

Pasaules kausa izcīņas laikā policija strādās pastiprinātā režīmā, īpaši stadionu tuvumā.

Piemēram, pie Lužņiku stadiona Maskavā, tā teritorijā un apkārtnē vien tiks izvietotas vairāk nekā 3000 video novērošanas kameru.

Tieši Lužņikos risināsies turnīra atklāšanas spēle (Krievija - Saūda Arābija). Turpat gaidāms arī fināls.

Vairākos stadionos vēl aktīvi notiek būvdarbi. Mordovijas arēna, kas būs 44 000 skatītāju ietilpīga, Saranskā vēl tiek celta. Atbildīgās personas gan sola, ka aprīlī šis stadions būs gatavas uzņemt mačus. Pasaules kausa izcīņā šajā Saranskā tiks aizvadītas četras grupas turnīra spēles, vienā no tiem laukumā pret Irānu, visticamāk, dosies Portugāles zvaigzne Krištianu Ronaldu.

Daļa stadionu Pasaules kausu ir gatavi uzņemt, bet vēl daļa ir 90% gatavībā.

Futbola līdzjutējus brīdina uzmanīties no krāpniekiem, piemēram, taksistiem, kuri par saviem pakalpojumiem var prasīt neadekvāti augstas cenas. Tāpat sagaidāms, ka turnīra laikā vairāk nekā ierasts būs jāmaksā par naktsmājām un krodziņos būs paceltas cenas alkoholiskajiem dzērieniem.

Finālturnīrs vienpadsmit pilsētās Krievijā risināsies no 14. jūnija līdz 15. jūlijam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu