Latvija zaudē Gibraltāram... kā futbolā sokas Lietuvai un Igaunijai?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Latvijas futbola izlases zaudējumu Gibraltāra pusamatieriem pamanījuši arī tie, kas ikdienā sportam seko ļoti virspusēji. Kā gan citādi, ja mūsējie nespēj uzveikt pat vienu no vājākajām izlasēm pasaulē. Kā šajā Latvijas futbola valstsvienības krīzes periodā sokas kaimiņiem lietuviešiem un igauņiem?

Latvijas futbola izlase pērn sasniedza antirekordu, piedzīvojot zaudējumu 9 spēlēs pēc kārtas. Tika sasniegta arī visu laiku zemākā pozīcija FIFA rangā - 148. vieta pērn septembrī (labākā pozīcija bijusi 45. vieta 2009. gadā).

Patlaban pasaules reitingā Latvijas izlase ieņem 131. vietu, tikmēr Lietuva atrodas 147. pozīcijā, bet Igaunija atrodas 86. vietā. Līdz ar to vismaz uz papīra Latvijas izlase nav vājākā komanda Baltijas valstu starpā.

Lietuviešiem pieder Baltijas valstu antirekords 149. vieta FIFA rangā (labākā pozīcija - 37. vieta 2008. gadā). Savukārt igauņiem augstākais sasniegums FIFA rangā bijusi 47. vieta, bet sliktākais - 137. pozīcija.

FIFA rangs gan neatspoguļo patieso spēku samēru, jo punktus iespējams sakrāt mačos pret vājākiem pretiniekiem, tādējādi pakāpjoties uz augstāku pozīciju. Tomēr arī potenciāli vājāki pretinieki jāprot apspēlēt...

2016. gadā Latvijas izlase spēja uzveikt Gibraltāru ar 5:0, Lietuvu ar 2:1, Luksemburgu ar 3:1 un Andoru ar 1:0, taču tad sekoja jau pieminētā 9 zaudējumu sērija, kas sākās ar piekāpšanos Fēru salām - 0:2 savā laukumā.

Neveiksmju sērija tika pārtraukta ar neizšķirtu 0:0 viesos pret Fēru salām (šāds neizšķirts patiešām bija veiksme, jo uzvarai tuvāk bija pretinieki nekā Latvijas izlase), kam sekoja iepriecinoša 4:0 uzvara mājās pret Andoru. Tomēr atkal Latvijas futbola izlase atgriezās vecajās sliedēs.

Pēdējos 5 mačos ciesti 4 zaudējumi. Pārbaudes spēlēs pret Saūda Arābiju (0:2) un Dienvidkoreju (0:1) futbola līdzjutējiem zaudējumi vēl ir saprotami, jo šīs abas valstsvienības šovasar spēlēs Pasaules kausa izcīņā. Taču bez tiem piedzīvots zaudējums arī 3:4 pret Kosovu, kas tikai pirms diviem gadiem kļuva par FIFA un UEFA pilntiesīgu dalībvalsti, bet pēc tam neizšķirts 1:1 pret Fēru salām un 0:1 pret Gibraltāru.

Tikmēr Igaunijas izlase kopš Pasaules kausa kvalifikācijas cikla beigām aizvadījusi 8 pārbaudes spēles. Vispirms piedzīvots zaudējums ar 0:3 pret Somiju, kam sekoja 3:0 uzvara pār Maltu. Turpinājumā izdevies pārspēt eksotiskas valstis Fidži (2:0), Vanuatu (1:0), neizšķirti spēlēt pret Jaunkaledoniju (1:1), Zviedriju (1:1) un Armēniju (0:0), un piedzīvots zaudējums 0:2 pret Gruziju.

Igauņi atzīstami spēlēja arī Pasaules kausa kvalifikācijā, kur izdevās pārspēt Gibraltāru ar 6:0 un 4:0, pret Kipru uzvara 1:0 un neizšķirts 0:0, kā arī atņemti punkti Grieķijai (0:0). Vērts pieminēt, ka Gibraltārs kvalifikācijā zaudēja visās 10 spēlēs, iekrājot vārtu attiecību 3:47.

Pērn martā Igaunija samērā lielu sensāciju, savā laukumā pārbaudes spēlē ar 3:0 sakaujot Horvātiju.

Pretiniekiem nespēlēja lielākās zvaigznes Ivans Rakitičs («Barcelona»), Luka Modričs (Madrides «Real»), Mario Mandžukičs (Turīnas «Juventus»), taču Tallinā laukumā devās tādi pazīstami futbolisti kā Ivans Perisičs (Milānas «Inter») un Mateo Kovačičs (Madrides «Real») un citi augstākā līmeņa spēlētāji.

Igaunijas sporta līdzjutējiem ir arī liela futbola zvaigzne - valstsvienības kapteinis Ragnars Klavans, kurš pārstāv Anglijas premjerlīgas klubu «Liverpool».

Pirms diviem gadiem igauņu aizsargu iegādājās par 5 miljoniem eiro no Vācijas bundeslīgas komandas «Augsburg». Klavanam šosezon ir arī 1 gūti vārti premjerlīgā. «Liverpool» šosezon apliecinājusi sevi uz Eiropas skatuves, sasniedzot UEFA Čempionu līgas ceturtdaļfinālu.

Latvijas futbola fani ar lielu skaudību šobrīd var skatīties Igaunijas virzienā. Un to vajadzētu darīt arī Latvijas Futbola federācijai, kas krietni atpaliek no ziemeļu kaimiņiem saimniecības ziņā. Šogad 15. augustā Tallinā norisināsies UEFA Superkauss, kas ir tradicionāls pirmssezonas mačs starp Čempionu līgas un Eiropas līgas uzvarētājiem. Piemēram pērn Skopjē (Maķedonija) spēlēja Madrides «Real», kas ar 2:1 pārspēja Mančestras «United». Abas komandas spēlēja ar teju visām savām zvaigznēm nevis tālākajām rezervēm.

Savukārt Lietuvas izlase kopš Pasaules kvalifikācijas cikla beigām aizvadījusi tikai 2 pārbaudes spēles - zaudējums 0:4 pret Gruziju un 1:0 uzvara pret Armēniju. Uzvarētajā mačā pretinieku rindās spēlēja Armēnijas izlases zvaigzne Henrihs Mhitarjans, kurš šo sezonu sāka Anglijas premjerlīgas klubā Mančestras «United», bet janvārī pārcēlās uz Londonas «Arsenal».

Pasaules kausa kvalifikācijā Lietuvas izlase pārsvarā cieta zaudējumus, taču izdevās pārspēt Maltu 2:0 un cīnīties neizšķirti 1:1, kā arī atņemt punktus Slovēnijai (2:2) un Skotijai (1:1).

Latvijas izlasei nākamie mači paredzēti 2. un 5. jūnijā, kad būs jācīnās Baltijas kausā attiecīgi pret Igauniju un Lietuvu. Tā būs iespēja kaut nedaudz atgūt cieņu līdzjutēju acīs, turklāt Latvijas izlasei jāaizstāv šī trofeja, kuru mūsu futbolisti izcīnījuši iepriekšējos trijos turnīros pēc kārtas.
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu