LFF prezidenta vēlēšanas noslēgušās ar Gorkša uzvaru

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kopš 1996. gada Latvijas Futbola federāciju (LFF) prezidenta amatā vadīja Guntis Indriksons, kurš šodien kongresā nolika savas pilnvaras, tāpēc ārkārtas vēlēšanās tika iecelts jauns organizācijas vadītājs. Uz divu gadu termiņu ievēlēts Kaspars Gorkšs, kurš saņēma 56 balsis. Otru lielāko atbalstu guva Vadims Ļašenko (48 balsis), bet Krišjānis Kļaviņš saņēma 4 balsis.

LFF prezidenta amata kandidātiem pieteikums bija jāiesniedz līdz pērnā gada 31. decembrim. Pieteikumam dalībai vēlēšanās bija jāiekļauj rakstisks kandidāta plāns par veicamajiem darbiem, kandidāta CV un ne mazāk kā vienas desmitās daļas LFF biedru rakstisks atbalsts.

Kritērijus izpildīja un pieteikumu iesniedza trīs kandidāti, par vienu vairāk nekā pirms diviem gadiem. 2016. gadā notika iepriekšējās LFF prezidenta vēlēšanas, piedaloties Indriksonam un Kļaviņam. Līdz ar to šodien ārkārtas vēlēšanās LFF prezidentu iecels amatā uz divu gadu termiņu, ja balsošanā kāds no kandidātiem savāks nepieciešamo atbalstu no LFF biedriem.

Vēlēšanu kandidāti 2018

LFF biedri, kuri attiecīgi atbalsta Gorkšu, Kļaviņu un Ļašenko
LFF biedri, kuri attiecīgi atbalsta Gorkšu, Kļaviņu un Ļašenko Foto: Ekrānšāviņš no lff.lv
LFF gada budžets ir vairāk nekā 7 miljoni eiro, tāpēc lieli strīdi un asas diskusijas priekšvēlēšanu lakā nav nekāds pārsteigums.

Lielāko rezonansi izraisīja šonedēļ Gorkša rīkotā preses konference, kurā viņš paziņoja par vēršanos Starptautiskajā Futbola federāciju asociācijā (FIFA) un Eiropas Futbola federāciju asociācijā (UEFA) par iespējamiem Ļašenko pārkāpumiem.

Ļašenko veiktās darbības priekšvēlēšanu laikā neatbilstot UEFA Ētikas kodeksam un FIFA disciplinārnoteikumiem. LFF prezidenta amata kandidāta pārkāpumi esot saistīti ar dāvanu sniegšanu un saņemšanu, kā arī kukuļošanu un korupciju.

Gorkšu pārstāvošais advokāts Ivo Klotiņš norādīja, ka konkurenta pieteikuma dokumentācijā bijusi vēstule, kurā bukmeikeru kompānija «Optibet» apsolījusi federācijai 100 000 eiro, ja vēlēšanās uzvarēs Ļašenko.

Tāpat konstatēts iespējamais pārkāpums, ka Ļašenko pieteikumam bijusi pievienota arī vēstule no viesnīcu tīkla «Wisher Enterprise», kas pārstāv «Accor» hoteļu tīklu, kurā ir arī Rīgā esošā viesnīca «Mercure». Tajā federācijai esot apsolīti 95 000 eiro Ļašenko uzvaras gadījumā.

Uz šīm apsūdzībām ātri reaģēja Ļašenko ar saviem konsultantiem juridiskajos jautājumos. «Neliegšu, ka esmu ticies ar vairākiem partneriem, kas izteikuši gatavību atbalstīt futbolu un sniegt savu atbalstu, tostarp finansiālu atbalstu. Tā nav prettiesiska vai sodāma rīcība,» presei izsūtītajā paziņojumā uzsvēra Ļašenko.

Pēc Gorkša rīkotās preses konferences LFF nāca klajā ar paziņojumu, ka tās prioritāte ir godīgas prezidenta vēlēšanas un tā distancējas no kandidātu savstarpējiem cīniņiem publiskajā telpā.

LFF apstiprināja, ka iepriekš ir saņēmusi šādas vēstules, bet par to saturu nerunāja publiski, ieturot neitralitāti un balstoties uz organizācijas statūtiem. Tie nosaka, ka pretendentam dalībai vēlēšanās jāiesniedz noteikti dokumenti un noteikta LFF biedru skaita rakstisks atbalsts, bet pārējā dokumentācija, šajā gadījumā - sponsoru atbalsta vēstules noteiktam kandidātam - nav dokumenti, kas ir tieši saistīti ar kandidēšanas dokumentāciju.

Paziņojumā arī tika norādīts, ka iepriekš vienā no LFF valdes sēdēm viens no kandidātiem, kam sponsori bija pauduši atbalstu, informēja valdi, ka viņa ievēlēšanas gadījumā tiks uzlaboti esošie sponsoru līgumi. Valde šo informāciju esot pieņēmusi zināšanai.

Interesanti, ka Gorkša rīkotajā preses konferencē viņa kandidatūras atbalstītājs Māris Verpakovskis, kurš ir futbola kluba «Liepāja» prezidents un LFF valdes loceklis, iepriekš neesot zinājis par Ļašenko dokumentācijā pievienotajām vēstulēm.

Tikmēr Ļašenko vairākkārt centies uzstāt, ka Gorkšs ir Indriksona protežē.

«Paradoksālais jautājums - kā vēstules, par kurām neviens cits, izņemot LFF vadību nezināja, var ietekmēt vēlēšanu rezultātu. Vēl paradoksālāk, ka Verpakovskis, kurš preses konferencē teicās neko nezinām par šīm vēstulēm, sēdēja LFF valdē, kad es stāstīju par savu darbu papildu finansējuma piesaistīšanā LFF, tostarp jau pieminētajiem sponsoriem. Tieši tāpēc līdz šim brīdim nesaprotu šodienas paziņojumu jēgu un sauso atlikumu. Ja nu vienīgi Indriksons, Gorkšs un Verpakovskis ir izdomājuši kārtējo Indriksona ēras shēmu, lai kaut kādā veidā mēģinātu mani novākt no vēlēšanu skatuves, jo tieši es traucēju Indriksonam nodrošināt Gorkša uzvaru šajās vēlēšanās,» savā «Facebook» profilā raksta Ļašenko.

Savukārt Kļaviņš pēdējā laikā vairāk centies ieturēt neitralitāti. «Vienot, nevis šķelt! Vai, lejot uz galvas samazgas un izplatot nepatiesus faktus, mūsu futbols kļūs labāks? Uzskatu, ka Latvijas futbola sabiedrībai ir jāapvienojas kopīgam, smagam darbam, lai izvestu sporta veidu no krīzes, - vēlu veiksmi vēlēšanās gan K.Gorkšam, gan V.Ļašenko,» dienu pirms LFF prezidenta vēlēšanām savā «Facebook» profilā rakstīja Kļaviņš.

Tiesa, Kļaviņš iepriekš vairāk pauda atbalstu Ļašenko, iespējams, tādā veidā cerot iegūt kādu amatu federācijā, ja uzvarēs konkurents, jo Gokršs ir izteicies, ka uzvaras gadījumā negrasās sastrādāties ar saviem konkurentiem.

TVNET pirms LFF prezidenta vēlēšanām uzrunāja visus trīs amata kandidātus. Kļaviņš un Gorkšs atrada laiku intervijai, lai izklāstītu savu vīziju par futbola attīstību Latvijā, savukārt Ļašenko divreiz atcēla tikšanos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu